Güncelleme Tarihi:
Dünya Ekonomik Forumu toplantılarının ana odağı Kuzey Afrika ve Ortadoğu gibi görünse de Avrupa Birliği’yle (AB) ilgili meseleler de görüşmelerde önemli yer tutuyor. AB Bakanı Egemen Bağış’ın katılımıyla gerçekleştirilen “Avrupa Bütünleşmesinin Geleceği” başlıklı panel de bunlardan biriydi.
AB’yi obez bir diyetisyene benzeten Bağış, “Bize sürekli ne yememiz gerektiğini, ne kadar egzersiz yapmamız gerektiğini söylüyor ama bazen yapılması gerekenleri kendi unutuyor” dedi.
EKONOMİ KADAR VİCDAN DA KÜRESELLEŞMELİ
Başbakan Tayyip Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Zirvesi’nin bugünkü açılış konuşmasını yaptı. Yüzlerce katılımcının yer bulmak için dakikalarca önceden salonu doldurduğu açılış konuşmasında Erdoğan, bir ülkenin sorununun diğer bir ülkeyi de doğrudan ilgilendirdiğine dikkat çekerek, artık ekonomi kadar vicdanın da küreselleşmesi gerektiğini vurguladı.
Başbakan Erdoğan kürsüden indikten sonra dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılar bir anda etrafını sardı. Erdoğan kendisine tebrik ve teşekkürlerini sunan katılımcıların her biriyle tek tek konuştu.
Kendisine söylenenleri çevirmeni aracılığıyla dinleyen Erdoğan, “Welcome”, “Thank you”, “Ehlen ve sehlen”, “Şukran” diyerek herkesle elinden geldiğince kendi dilinde anlaşmaya çalıştı.
Toplantının bugün düzenlenen panellerinden "Yeni Enerji Koridoru” başlıklı toplantıda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin nükleer güç santrali ile ilgili kararlı olduğunu belirtti.
DÜNYA EKONOMİK FORUMU / FOTO-GALERİ
Nükleer güç santrallerinin dünyada 440'ı aştığını dile getiren Yıldız, tehdit oluşturan nükleer santrallerin fırsatlarının da bulunduğunu söyledi.
Yıldız: “Her tehdidin bir fırsat yanı olduğunu biliyoruz. Güvenlik sistemlerinin artırılması ve en az elektrik üretimi kadar teknolojik gelişmelerin, sanayi yapısı gelişmeleriyle beraber güvenlik sistemleri artırıldı” diye konuştu.
Dünyada Çernobil'den sonra 144 tane nükleer güç santrali inşa edildiğini söyleyen Yıldız, Fukuşima'dan sonra ise inşaatı devam eden 63 tane santral bulunduğunu ifade etti.
"TÜRKİYE YEDİNCİ SIRAYA YÜKSELDİ"
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Türkiye'nin 2004 yılında uluslararası konferanslara ev sahipliği yapma klasmanında 44'üncü sırada iken 2011'de 7'inci sıraya yükseldiğini söyledi.
Bunda yeni uluslararası kongre alanlarının yapılmasının ve beş yıldızlı otel sayısının artmasının da etkili olduğunu ifade eden Topbaş, "ayrıca Türkiye ekonomisinde gelişme ve büyüme de kongrelerin buraya gelmesişnde etkili oluyor" dedi.
İstanbul'da yılda uluslararası düzeyde 100 civarında büyük etkinlik düzenlendiğini anlatan Topbaş, orta ve küçük düzeydeki toplantıların da yıl boyunca sürdüğünü belirtti.
Kongre turizminin hem hizmet sektörünü hem de ticareti çok olumlu etkilediğine işaret eden Topbaş, "Mesela Dünya Su Forumu'na 32 bin kişi katıldı, bunların 14 bini de yabancıydı. Bu hareketlilik her sektöre fayda sağlıyor" dedi.
BAĞIŞ: BAŞBAKAN "GİTMEM" DEDİ, DAVOS BURAYA GELDİ
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Hürriyet Dünyası’na Davos dışındaki en büyük Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) İstanbul’da yapılmasına yönelik değerlendirmelerde bulundu.
“DAVOS DIŞINDA 5 KITANIN BULUŞTUĞU İLK FORUM”
3 gün boyunca devam edecek dev organizasyonun yapıldığı Swissotel’de Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, toplantının İstanbul’da yapılmasının “Son derece normal” olduğunu dile getirerek, “Esas önemli bir mesele, Sayın Başbakanımız ‘Daha da gitmem Davosa’ dedikten sonra Davos’un buraya gelmesi. Bu da bizi gururlandırıyor” diye konuştu.
Forumun 5 kıtanın buluştuğu Davos dışında ilk forum olduğuna dikkat çeken Bağış, şunları söyledi:
"İçinden nehir geçen çok şehir var, ancak içinden deniz geçen tek şehir İstanbul. Aynı zaman iki kıta üzerindeki tek şehir. Bizans, Roma, Osmanlı gibi imparatorluklara ev sahipliği yapmış medeniyetler başkenti aynı zamanda Avrupa’nın kültür ve spor gibi pek çok konuda önde gelen bir merkezi."
“ATAŞEHİR’İN DÜNYA EKONOMİSİNE HÜKMEDECEĞİNİN SİNYALLERİ”
Egemen Bağış, önümüzdeki yıllarda da İstanbul’un dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri olacağını söyleyerek, “Bunlar, Ataşehir’in dünya ekonomisine nasıl hükmedeceğinin öncü sinyallerindendir. Bizim için ev sahipliği yapmak son derece mutluluk verici” dedi.
ZİRVEYE KATILIM BEDELİ
Zirveye katılım ücreti kişi başı 5500 İsviçre Frangı. Yaklaşık 11 Bin TL.
RAKAMLARLA DÜNYA EKONOMİK FORUMU İSTANBUL ZİRVESİ
İstanbul'da yarın ve 6 Haziran tarihlerinde yapılacak Dünya Ekonomik Forumu Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Zirvesi, 1971 yılında İsviçre'nin Genova kentinde kurulan organizasyonun 42 yıllık tarihinde en geniş coğrafyayı kapsayan özel zirve olması sebebiyle bir ilk.
Azerbaycan, Gürcistan ve Tunus'un aralarında bulunduğu 20 ülkeden en yüksek seviyede 50 hükümet temsilcisinin toplantıya katılması bekleniyor. İki gün boyunca sürecek oturumlara dünyanın dört bir yanından 650 iş dünyası temsilcisi, 180 Üst Yönetici katılacak. Toplantıya ayrıca 70 farklı ülkeden toplam 80 genç küresel liderin katılımı olacak.