Güncelleme Tarihi:
YAKLAŞIK 1000 şişe şarabı kaçak yollarla Türkiye’ye getirdiği iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan eski Büyükelçi Daryal Batıbay’ın, 2 Mayıs’ta savcıya ifade verdiği ortaya çıktı. 931 şişe Fransız şarabı ve 6 şişe şampanyayı ev eşyası olarak beyan edip kaçak yollarla Türkiye’ye soktuğu iddia edilen Batıbay, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Cihan Kısa’ya “şüpheli” sıfatıyla ifade verdi. Avrupa Konseyi Daimi Temsilciği’nden emekli olduktan sonra Kıbrıs’a yerleşen Batıbay, ifadesinde nakliyat firmasını suçladı ve şarapları yasal yollarla getirdiğini savundu. Batıbay, şarapları, görevi gereği ve kayınvalidesinin sağlık sorunları nedeniyle Türkiye’ye giriş çıkış yaptığında 3-4 şişe olarak zaman içerisinde getirdiğini bildirdi. Batıbay, özetle şunları söyledi:
Elektronik ortamda yazıştım
“Emeklilik günlerimi Girne’de yaptıracağım evde geçirmeye karar verdim. Bu sebeple ev eşyalarımı Strasbourg’dan KKTC’ye göndermesi için E. nakliyat firmasıyla anlaştım. Firma yetkilisi H.Ö. ile elektronik ortamda yazıştım. İlgili e-posta çıktısını sunuyorum. Bu yazıda görüleceği üzere arkadaşlarımla da yani Türkiye üzerinden transit eşya taşıyacak diğer arkadaşlarımla da görüşeceğimi söylemiştim. Ancak firma temsilcisi H.Ö. çok net ifadelerle ‘Sizin eşyaları zaten Ankara’da gümrük işlemlerine tabi tutmayacağız, transit işlemle yapacağız’ dediği için ona güvendim. Başka işlem yapmadım. Evraklarda da eşyanın Strasbourg’dan alınıp KKTC’ye götürüleceği açıkça yazılıdır.
Eşyalar neden bekletildi
Ankara’da eşyaların bekletilmesinin sebebi KKTC’deki evin inşaatının tamamlanmamasıdır. İnşaat bitseydi eşyaları Kıbrıs’a naklettirecektim. 1 Ekim 2011’de emekli oldum, 16 Eylül 2011’de Ankara’ya geldim, 19 Eylül 2011’de Ankara’daki ev eşyalarımı topladım. E. nakliyat görevlileri eşyaları gümrüksüz eşya deposuna yerleştirdi. Burada eşya KKTC’ye götürülmek için bekletiliyordu. 23 Eylül 2011’de KKTC’ye gittim. O tarihten itibaren de talimat vermem ve eşyalarla ilgili bilgi almam söz konusu değildir.
Koleksiyon oluşturdum
Fransa, dünyada şarabın vatanı olarak bilinir. Strasbourg da önemli bir şarapçılık merkezidir. Şahsi paramla peyderpey zaman içerisinde bu merkezdeki satıcılardan şarap satın aldım ve bir koleksiyon oluşturdum. Daimi Temsilcilik tarafından benim görevi devraldığım dönemdeki şaraplar ve görevi devrettiğim dönemdeki şarapların sayımı yapılmış, herhangi bir açık bulunamamıştır. Bu yönden atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Ortada gümrük kaçakçılığı suçu yoktur.
107 giriş çıkış yaparak getirdim
BÜYÜKELÇİ Daryal Batıbay, “Avrupa Konseyi’nde temsilcilik yaptığım için sık sık istişareye çağrılıyordum. Türkiye’ye çok sık giriş yaptım. Eşimin annesi de rahatsızdı, bu sebeple de giriş çıkışlar yaptım. Dosyadaki bilgilere göre 107 kez giriş-çıkış yaptım” dedi. Yolcu beraberinde getirilen 4-5 şişe alkollü içkiyi hesaba katarsak zaman içerisinde 500’ü aşacak sayıda şişe şarabı mevzuata uygun şekilde getirme hakkıo ludğunu söyleyen Batıbay, “İstanbul’da bulunan 153 şişe şarap da bu kapsamda değerlendirilmelidir” diye ifade verdi.