Güncelleme Tarihi:
Kamu İşveren Heyeti'nin, 2012-2013 yıllarına ilişkin Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne sunduğu toplu sözleşme teklifinde şöyle denildi, "... Ortaya konulan makro ekonomik hedefler ve mali plan çerçevesinde kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarının hesaplanmasında kullanılan aylık katsayı, taban aylık katsayısı ve yan ödeme katsayısı ile sözleşme ücretlerinin 2012 yılı ocak ve temmuz aylarında yüzde 3 artı 3 oranında artırılması, 2013 Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 2 artı 3 oranında artırılması, ilgili yılların her bir yarısı için gerçekleşen enflasyon oranının anılan dönemlerde yapılan artış oranını aşması halinde gerçekleşen enflasyon oranı ile söz konusu artış arasındaki farkın, söz konusu 6 aylık dönemi izleyen 6 aylık dönemin başından geçerli olacak şekilde kamu görevlilerin aylık ve ücretlerine enflasyon farkı olarak yansıtılması teklif edilmiştir."
İMAMA FAZLA MESAİ
Hükümet tarafından yetkili sendikaların hizmet kollarına ilişkin tekliflerini Devlet Personel Başkanlığı'na verildiği de hatırlatılarak, Kamu İşveren Heyeti'nin söz konusu tekliflerin değerlendirilmesi neticesinde teklif hazırladığı belirtildi.
Buna göre, Kamu İşveren Heyeti'nin hizmet kollarına ilişkin bazı teklifleri şöyle:
-İmam-hatip ve müezzin kayyımlara dini bayram günlerinde çalıştıkları her gün için 2012 ve 2013 yıllarında Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin 8 saate tekabül eden tutarı kadar fazla çalışma ücreti ödemesi yapılması.
-Ders görevlerinin çeşitli nedenlerle yerine getirilmemesi veya öğretime değişik nedenlerle ara verilmesi nedeniyle ders görevlerini yerine getiremeyenlerin bu sürelerde varsa ders ve ek ders görevlerini yapmış sayılması.
-Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim ve öğretim kurumlarındaki ders dışı eğitim çalışmaları karşılığında ödenebilecek toplam ek ders saatindeki yüzde 5'lik sınırın yüzde 6'ya çıkarılması.
-Akademik jüri üyelikleri için ek ders ücreti ödenmesi.
-Toplu sözleşme döneminden itibaren ilk defa Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarına atanan ve İLKSAN'a zorunlu üye olması gereken öğretmenlerin üyeliğinin isteğe bağlı hale getirilmesi.
-TRT'de verici istasyonu, stüdyo ve haber müdürlüklerinde çalışan personele koruyucu gıda yardımı yapılması.
-Gelir İdaresi Başkanlığı ile SGK Başkanlığı'nda görev yapan personelden denetim, tahsilat, yoklama ve icra işlerinde sürekli olarak fiilen görev yaptığı halde toplu taşıma kartı verilmeyen diğer personele de toplu taşıma kartı verilmesi.
-Orman yangınları ile mücadele eden personele hizmetin gereği olarak giymesi gereken ateşe dayanıklı, standartları kurumca belirlenmiş giyim malzemesinin ayni olarak verilmesi.
-İlbank personelinin sözleşme ücretlerine ilişkin YPK kararının çıkarılması.
-399 sayılı KHK'nın ek 2. maddesinde yer alan ek ödemeye ilişkin YPK kararı çıkarılması.
-Mahalli idarelerde çalışan kamu görevlilerine en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 15'in aşmamak üzere sosyal denge tazminatı ödenmesi.
-Enerji, sanayi ve madencilik hizmet kolunda yer alan kurumlarda zehirli, gazlı, radyasyonlu ortamlarda çalışan personele süt, yoğurt gibi koruyucu gıda yardımı yapılaması.
-Fabrika, atölye, laboratuvar, yer altı ve açık arazi şartlarında görev yapan kamu görevlilerine standartları kurumca belirlenmiş koruyucu giyim malzemesi ayni olarak verilmesi.
-Kültür ve sanat hizmet kolunda yer alan sanat kurumlarında saat 24.00'ten sonra yaptırılan her 1 saatlik fazla çalışma süresi için fazla çalışma saat ücretinin 3 katı tutarında fazla çalışma ücreti ödemesi yapılması.
-Yatarak tedavi kurumları ile yatılı sosyal hizmet kuruluşlarında görev yapan sözleşmeli personelin de yemek servislerinden ücret ödemeksizin yararlanması.
-Asli görevinin yanında sürekli ambulans şoförlüğü yapan sağlık teknikeri ve sağlık memuru unvanlı personele ilave performans puanı verilmesi.
"DAĞ FARE BİLE DOĞURMADI"
Bu teklifi değerlendiren Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 'Bu teklif yok hükmündedir, dağ fare bile doğurmadı. Bu kabul edilebilir bir teklif değil. Biz 2012 için taban ücretlerine 120 lira ve yüzde 16 zam, 2013 için de 80 lira zam artı yüzde 14 istiyoruz "dedi.
"BÜYÜYEN TÜRKİYE'DEN PAYIMIZI İSTİYORUZ"
Gündoğdu'nun açıklamaları şöyle:
"Türkiye'nin gerçek fotoğrafını yansıtan bir teklifle gelmelerini bekliyorum. Bu rakamlar uzlaşı habercisi rakamlar değil. Memur-Sen olarak bir değerlendirme
Asgari geçim indirimi belli, geçim standardı belli. Büyüyen Türkiye'nin memura da yansıması gerekiyor. 4C ile ilgili hiçbir teklif yok. Bu insanlar 12 ay evlerine ekmek götürürler ama bu ekmek çok küçük.
2011'de yüzde 8.5 büyümüşüz, enflasyon şu anda yüzde 11'lerde. Bu rakamlara bakarsak bizim teklifimizde bir sorun yok. Onların teklifini yeniden gözden geçirmesini öneriyoruz."
MÜSTEŞARA BİR GECEDE 720 LİRA ZAM
Gündoğdu, 666 sayılı KHK ile müsteşar maaşına bir gecede 720 TL zam yapıldığını böylece 10 yıl boyunca düşük memur maaşı ile yüksek memur maaşı arasındaki uçurumu kapatma çabasının sona erdiğini vurguladı. Bu makasın yeniden daraltılmasını istediklerinin altını çizdi.
Yetkili konfederasyon olarak masada bulunan Memur-Sen’in diğer talepleri ise şöyle:
* Memur Taban Aylıklarına seyyanen zam yapılsın. Böylece her memura eşit miktarda zam yapılmış olacağından; düşük maaşlı memura yüksek; yüksek maaşlı memura da düşük oranlı bir artış yapılmış olur.
* Kıdem Aylıkları artırılsın. 25 yıllık sınır kaldırılsın. Her yıl için 20 puan olarak belirlenen rakam 100 puana çıkarılsın; böylece yıllık kıdem çarpanı 6.4 TL olsun. Bu da 10 yıllık bir memur için 64 TL, 30 yıllık memur içinse 192 TL kıdem farkı anlamına geliyor.
* Yan Ödeme Katsayısı 0,02 puandan memur maaş katsayısı olan 0, 064’e yükseltilsin. Böylece hem çalışan hem de emekli memur maaşında 20 ila 30 TL’lik artış sağlansın.
* Eşi çalışmayan memurlara verilen 141 TL’lik aile yardımı 200 TL’ye çıkarılsın.
* 0-6 yaş çocuklar için 32 TL, 6-14 laş çocuklar için 16 TL olan çocuk yardımı tüm çocuklar için 50 TL’ye yükseltilsin.