Rakı kültürüne hizmet ediyor, standart tutturan meyhaneye ‘M’ harfi veriyor

Güncelleme Tarihi:

Rakı kültürüne hizmet ediyor, standart tutturan meyhaneye ‘M’ harfi veriyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2012 00:00

Rakı kültürünü geliştirmeyi ve dünyaya tanıtmayı amaçlayan Yeni Rakı, “Bi’ Büyük Kültür” ismini verdiği çalışmalarına devam ediyor. Son olarak Meyhane Modeli Projesini hayata geçiren Yeni Rakı, meyhanelere standartlar kazandırmayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

Modern Meyhane konseptinin ilk örneği olan “Safi Meyhane”de düzenlediği davette konuşan Mey İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu, “Turizm Araştırmacıları Derneği (TURAD) işbirliğiyle Meyhane Modeli Projesini başlattık. Meyhaneleri ‘modern’ ve ‘klasik’ (klasik ve vintage) olmak üzere iki ayrı kategoriye ayırıyoruz. Her ikisinde de gerekli standardı tutturan meyhane bunun işareti olarak ‘M’ tabelası asabilecek” diye konuştu.

Meyhanelere eğitim verilecek

Yorgancıoğlu, hayata geçirdikleri projelerle 500 yıllık bir mirası bulunan rakı kültürüne katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirterek şöyle konuştu: “Meyhane geliştirme modelleri işletmecilere yardımcı olacak. Know-how paylaşımında bulunacağız. Bu projeyle mevcut meyhaneler önce sınıflara (modern, klasik, vintage vs. gibi) ayrılacak, TÜV denetiminden geçirilecek meyhanelere standartlar getirilip, eğitim desteği verilecek. İşletmelere ve garsonlara eğitim verilecek. Eğitim; rakı kültürü ve meze konusunu da kapsayacak. Yeni açılacak meyhanelere de iş planı konusunda destek verilecek. Kalite belgeleri dağıtılacak meyhanelere tanıtım ve PR desteği de paketin içinde yer alacak. Meyhaneler, Mey’in rakıları dışında diğer rakı firmalarının rakılarını da satabilecek.”

Haberin Devamı

Rakı tarihi köşesi

“Modern Meyhane” modelinde günün şehirli insanlarının, hızlı yaşam koşullarında da rakı-meze keyfini, makul fiyat ve menülerle, hızlıca yiyebileceği bir ortam yaratmak amaçlanıyor. “Klasik Meyhane” modelinde ise meyhane geleneğini geleceğe en doğru şekilde taşıyabilmek için geleneksel meyhanelerin tüm kodlarını günümüz dünyasına taşıyarak, gerçek ve orijinal bir meyhane deneyimi yaşatmayı hedefliyorlar. Galip Yorgancıoğlu, “Meyhanelerde ‘Rakı Tarihi Köşesi’ ve ‘Hediyelik Eşya Reyonu’ gibi aktivitelerle meyhanelerde farklılaşma noktaları oluşturuyoruz” dedi. Yorgancıoğlu, Güney’deki beş yıldızlı otellere yönelik meyhane projesi üzerinde de çalıştıklarını belirterek, otellerin meyhanelere sıcak baktığını, yapılan görüşmelerde otel işletmecilerin Modern Meyhane fikrine hayran kaldığını söyledi.

Haberin Devamı

Rakı ansiklopedisi tablette

Yeni Rakı’nın geçen yıl Overteam Yayınları işbirliği ile hayata geçirdiği ve rakının adabını, geçmişini, mekanlarını, geleneklerini, yerel ritüellerini detaylı bir şekilde anlatan Rakı Ansiklopedisi ile Paris’te düzenlenen Gourmand Cookbook Awards’da “Spirits” (Distile Alkollü İçkiler) Kategorisi’nde birincilik elde ettiğini hatırlatan Yorgancıoğlu, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan Rakı Ansiklopedisi’nin çok daha fazla bilgi ve görsel içerecek olan genişletilmiş baskısının çalışmalarının da başladığını ve ansiklopedinin çok yakında iPad/iPhone aplikasyonu olarak da piyasaya çıkacağını söyledi.

İngilizce ve Almanca kitap basılacak

Haberin Devamı

RAKIYI yurtdışında daha doğru anlatabilmek için Overteam Yayınları işbirliği ile İngilizce ve Almanca basılacak olan bir rakı kitabı da hazırladıklarını kaydeden Galep Yorgancıoğlu şunları söyledi: “Yeni Rakı ile Cannes Lions Yaratıcılık Festivali’ne sponsor olduk ve festival boyunca kuracağımız meyhane standından rakı tanıtımı yapacağız. Almanya’da rakı içilebilecek Türk restoranları rehberi hazırlıyoruz. Daha önce ‘İstanbul Meyhaneler Rehberi’, ‘Türkiye Meyhaneler Rehberi ve Internet Portalı’ ve ‘Rakı Gastronomisi’ kitaplarını hazırlamıştık.”

Bi Büyük Kültür için neler yapıldı

Tüketicilere, garsonlara ve turizm rehberlerine rakı üstadı Vefa Zat eşliğinde “Rakı Adabı Eğitimleri” ve “Rakı Sohbetleri” düzenlendi.
Bugüne kadar 1000’e yakın kişiye rakı adabı eğitim sertifikası verildi.
İstanbul’un rakı kültüründen izler taşıyan Samatya ve Kadıköy’de iç ve dış mekan düzenlemeleri yapıldı. Meyhane kültürünü A’dan Z’ye tanımlayan, standartlarını belirlemeyi ve özellikle yeni işletmecilere yol göstermeyi hedefleyen bir “El Kitabı” hazırlandı.
Samatya Kitabı ve “www.samatyameydan.com” adlı internet sitesi seyahat acentalarına da tanıtıldı.
Samatya Zil ve Caz Festivali’ne bu yıl da destek verilecek.
Türkiye’nin en büyük açıkhava gazinosu olan Bi’ Büyük Fest düzenlendi. * Özlenen gazino günleri NeoGazino etkinliklerine sponsor olunarak yaşatıldı.

Haberin Devamı

Rakı ve meyhanelerin belgeseli geliyor

RAKI Belgeseli filmi ve Meyhaneler Belgeseli’nin de tamamlanmak üzere olduğunu ve bu projelerle de uluslararası yarışmalarda ödül beklediklerini söyleyen Galip Yorgancıoğlu, bu önemli projelerle gelecek nesillere rakı mirasını taşımanın keyfini yaşadıklarını belirtti. Yorgancıoğlu, “Bi’ Büyük Kültür ismiyle rakının gelecek kuşaklara aktarılması için kolları sıvadık. Mey İçki, 1978 yılında dünyanın ‘En İyi İçkisi’ seçilen rakı için Rakı Belgeseli ve Meyhaneler Belgeseli hazırlıyor. İki belgesel de eylül ayına yetiştirilecek ve uluslararası yarışmalara katılacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!