Güncelleme Tarihi:
KÜRESELLEŞME sürecinde, yeni düzen bilişim çağını temsil eden sosyal ağlar, 2015 yılında 3.5 trilyon dolarlık ekonomi yaratacak. Bu yıl sonunda 1 trilyon dolarlık bir hacme ulaşması beklenen sosyal medya sektörü, dünyanın önde gelen pek çok büyük ekonomisinin gayri safi yıllık hasılalarını da geride bırakacak. Her yıl ortalama yüzde 40 büyüme kaydeden ve aralarına yeni şirketler de katılan sosyal ağ kuruluşları, üreticilerin de müşterilere ulaşmak için kullanacağı en büyük kaynak olacak. 1.2 milyar kişiden oluşan dünya internet nüfusunun yüzde 82’sinin sosyal medyanın bir parçası olduğu bilinirken, şu anda dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi olan Facebook, 2015 yılından önce yarım trilyon dolarlık bir piyasa değerine ulaşacak.
4.5 milyar dolarlık oyun
Sadece sosyal paylaşım siteleri üzerinden oynanan oyun sektörünün büyüklüğü bu yıl 4.5 milyar dolara ulaÅŸacak. Sosyal aÄŸlarda ilk sıralarda gelen kuruluÅŸları ise Facebook, Twitter, LinkedIn, MySpace, Google+, DevianArt, LiveJournal, Tagged, Orkut, CafeMom oluÅŸturuyor.Â
Trilyonluk olma mücadelesi
Dünyanın en büyük iki internet devi Facebook ve Google, e-ticaret şirketlerinden farklı olarak kişiye ulaşma stratejisiyle, ciddi bir rekabet içinde bulunuyor. Sosyal medya devlerinin birbirleriyle mücadelesi, kullanıcıların bilgiye daha kolay ulaşmasına ve beğendikleri ya da şikayet ettikleri ürünleri, hizmetleri dahA hızlı bir şekilde paylaşmasını sağlıyor. Hızla büyüyen ve daha fazla reklam geliriyle kârlılıklarını artırmaya çalışan iki dev, şimdilerde kendisinden küçük şirketleri satın alarak büyüme yoluna gidiyor. İş dünyasında ‘inorganik’ büyüme olarak da tabir edilen modelle, Facebook ve Google dünyanın ilk trilyon dolarlık sermayeye sahip şirketi olmak için mücadele ediyor.
Haftada 1.4 milyar dolar
Google’ın geçtiğimiz yıl her hafta 1.4 milyar dolar harcayıp, teknoloji geliştiren küçük şirketleri satın aldığı dikkate alındığında savaşın çetin geçeceği ortaya çıkıyor. İnternette daha büyük olup, bütün kullanıcıların cebine girmek isteyen şirketler, bu nedenle üreticilerin de yeni reklam mecrası olma yolunda hızla ilerliyor. Önümüzdeki 5 yılda, sosyal medya harcamalarının toplam reklam bütçesindeki payı yüzde 19.5’e ulaşması bekleniyor. Facebook, reklam gelirlerini artırmak adına ‘arama jeneratörü’ adını verdiği yeni bir metod geliştirerek reklam verenleri daha fazla ödemeye mecbur kılarken, yüzde 75 daha fazla müşteri geri dönüşü garantisi veriyor.
Sosyal medya nedir
KULLANICILARINA karşılıklı paylaşım imkanı sağlayan, kullanıcıların kişisel veya gruplar içinde medya içeriği oluşturmasına imkan veren dijital medya ve teknolojilerine genel olarak sosyal ağ adı veriliyor. Sosyal medya; haber, içerik ve bilgiyi paylaşma, okuma ve keşfetme alışkanlıklarının değişmesini yeni düzen bilişim çağını temsil ediyor.
Satın almalar artıyor
SOSYAL ağlar arasında en fazla üye sayısına sahip olan kuruluşlar, birbirleri arasında yaptıkları satın almalarla, sosyal medya düzeninin yeniden kurulmasını sağlıyor. 2004 yılında kurulan Facebook’un, bugünkü kadar gündemde olmadığı dönemde, Google o dönemin fenomeni YouTube’u 1.6 milyar dolara alarak en büyük video portalı haline getirdi.
Â