TAPDK, Dünya Şarap Kongresi için Türkiye’nin 1200 çeşit üzümünü anlattı

Güncelleme Tarihi:

TAPDK, Dünya Şarap Kongresi için Türkiye’nin 1200 çeşit üzümünü anlattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2012 00:002dk okuma

Dünyanın en büyük şarap üreticilerinin bir araya geldiği Dünya Bağ ve Şarap Kongresi’nin 35’incisi’ne Türkiye ev sahipliği yapacak.

Dünya şarap endüstrisinin 45 ülkeden temsilcileri İzmir’de 18-22 Haziran tarihlerinde “Bağcılıkta Çeşitlilik ve Sürdürülebilirlik” temasıyla sektörün geleceğini tartışacak. Şarabın başkenti Paris’te, kongrenin tanıtım resepsiyonunda biraraya gelen Türk ve Fransız organizatörler, “Bu kongreyi dostluk köprüsü olarak kabul ediyoruz” dedi.
2 bin yıldır üretim var
Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği’nde verilen resepsiyona, kongrenin organizatörü 44 ülkenin üye olduğu Dünya Uluslararası Şarap Örgütü (OIV) Başkanı Fransız Yves Bernard, Genel Direktörü İtalyan Federico Castellucci, Türkiye Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu ve çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı. Şarap dünyasının en önemli isimlerinden, 1962’den bu yana OIV Başkanlığı’na ilk kez gelen Fransız ünvanını taşıyan Yves Bernard, “Hitit İmparatorluğu’ndan beri Akdeniz havzasındaki en başarılı bağcılık endüstrilerinden birine sahip Türkiye’nin ev sahipliğinin çok başarılı olacağına inanıyoruz. Dünyanın önde gelen şarapçılık temsilcilerinin Türkiye’de buluşması kadar doğal bir şey olamazdı” dedi.
Şarabın vatanı Mezopotamya
TAPDK Başkanı Mehmet Küçük de, “Ülkemiz dünya şarap üretiminin anavatanıdır. Yeryüzünde ilk şarap Mezopotamya topraklarında üretilmiştir. Türkiye 1200 çeşit üzüm ile dünyada eşine az rastlanan bir şarap hammaddesi kalitesine sahiptir. Ve şarap üretiminde ilk 10’un içindedir. Bu nedenle güzel kentimiz İzmir sonuna kadar bu kongreye ev sahipliği yapmayı haketmiştir” diye konuştu. Kongreye 600 temsilci davet edildi. Konuk konuşmacılarla bu sayı 1000’e ulaşacak. Dünya şarap üreticileri, şarap ve rakı fabrikalarını gezecek, Türkiye ile ticaret konuşacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!