Güncelleme Tarihi:
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yönetimini sil baştan değiştiren Bakan Ergün, bu değişimin nedenlerini anlattı. “Bunlar yıpranmış kurumlar. Organizasyon yapılarının değişmesi gerekiyor” diyen Bakan Ergün, yeni dönemde kurumun en az 10 ülkede şube açacağını açıkladı.
Şube açılacak merkezlerin başında Çin’in geldiğini vurgulayan Ergün, “Türkiye’ye mal satmak isteyen Çin’deki TSE’nin testini geçecek. Bu onayı alamayan ürün Türkiye’ye giremeyecek” dedi. Türkiye’nin Çin’den yaklaşık 17 milyar dolarlık ithalat yaptığını anımsatan Ergün, ihracatının ise sadece 1.5 milyar dolar olduğuna dikkat çekti.
TSE’YE STANDART GELİYOR
TSE’nin mevcut haliyle ‘istediğini tutup, istediğini zengin edebilecek’ bir yapısı olduğunu belirten Ergün, bu duruma son vereceklerini anlattı. İthal ürünlere uygunluk belgesi verme sürecinin kimisi için 1 hafta, kimisi için 1 ay, kimisi için 6 ay sürebildiğini kaydeden Ergün, “Buna bir standart getireceğiz. Bir firma TSE’ye uygunluk testi için başvurduğunda, ürüne bir barkod verilecek. Ve bu ürün laboratuara barkodla girecek. Belirlenen sürede testi yapılacak, elde edilecek sonuca göre uygundur ya da değildir, denecek. İnceleme elemanı ürünün kime, hangi firmaya ait olduğunu bilmeyecek” dedi.