Güncelleme Tarihi:
1998’den bu yana EFQM’i (European Foundation For Quality Management-Mükemmellik Modeli) benimseyerek bu yolda çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Bilim İlaç’ın Genel Müdürü Erhan Baş, “Türk ilaç sektöründe 300 kuruluş içinde 3’üncü sırada yer alıyoruz. Son beş yılda 8’inci sıradan 3’üncü sıraya yükseldik. 2014’te ikinciliği hedefliyoruz. Bilim İlaç’ın artık Batı Avrupa ve Amerika’ya açılma zamanı geldi” dedi.
İhracat 40 milyon dolar
48 ülkeye yılda 40 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Erhan Baş, şunları söyledi: “İhracat yılda yüzde 25 büyüyor. Moldovya, Gürcistan, Ukrayna ve Arnavutluk’ta satış temsilciliklerimiz var. Irak’a da açıyoruz. Batı Avrupa ve Amerika’ya açılacağız. Batı Avrupa’da iki ilacımız ruhsat aldı. Kan sulandırıcı ve diabet ilacı. Şimdi patent sürelerinin bitmesini bekliyoruz. Brüksel/Belçika temelli EFQM’in 50 ülkede 50 farklı sektörde faaliyet gösteren 500’den fazla üyesi bulunuyor. Dünyadada 30 bin kuruluş EFQM Mükemmellik Modeli’ni uyguluyor. Türkiye’de bu uygulama Türkiye Kalite Derneği tarafından yürütülüyor. Avrupa Kalite Ödülü, 8 temel kavram ve 9 kriterden oluşuyor. Büyük ödül için 1998’den bu yana çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl İzlanda’da patlamadan dolayı, küller Türkiye’ye gelip denetleme yapılmasını engelledi. Ödül bu yıla kaldı ama bizim gibi 4 kategoride birden başarı ödülü alan başka firma yok.”
Sektörün iki katı büyüme
Baş, Türkiye ilaç pazarının büyüklüğünün 10 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: “Her yıl 1 milyon çocuk doğuyor. Sektör 2007 ile 2010 arasında ortalama yüzde 8.8 büyüme gerçekleştirdi. 2010-2014 arası büyümenin yüzde 6.6 olacağı öngörülüyor. Cirosu 800 milyon TL olan Bilim İlaç ise, önümüzdeki yıl yüzde 14.3 büyümeyi hedefliyor.”
Günde 500 bin kutu
Üretimi iki ayrı tesiste gerçekleştirdiklerini anlatan Baş, şöyle devam etti: “Çerkezköy’deki fabrikamız Almanya Sağlık Bakanlığı onaylı, Gebze’deki ise İngiltere Sağlık Bakanlığı onaylı. Yeni sağlık sistemiyle Türkiye’ye ithal edilen ilaçların onay süreçleri 3 yılı buluyor. Bu da, uluslararası firmaların Türkiye’de üretim yapmak istemelerine neden oluyor. Birçok firmadan teklif alıyoruz. 8 uluslararası firma için üretim gerçekleştiriyoruz. Gebze fabrikamızda günde 500 bin kutuluk üretim yapılıyor.”
Gelirin yüzde 5’i Ar-Ge’ye
BİLİM İlaç’ın Genel Müdürü Erhan Baş, çalışanlarının kişi başına verimliliğinin yıllık 700 bin TL’nin üzerinde olduğunu vurgulayarak, şunları anlattı: “Net satış gelirlerinin yüzde 5’ini araştırma geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarına ayırıyoruz. Ar-Ge’de Hintli uzmanlar da istihdam ettik. Üzerinde çalıştığımız ilaçların yüzde 70’i Bakanlık’ta onay bekliyor. Şu anda 2014’den sonraki ilaç çalışmalarına devam ediyoruz.”