Güncelleme Tarihi:
ANADOLU Grubu’nun bünyesinde bulunan Anadolu Efes, dünyanın en büyük ikinci bira üreticisi SAB Miller ile 1.9 milyar dolarlık hisse devri yaptı. Bune göre, SABMiller’ın 1.9 milyar dolar değerindeki Rusya ve Ukrayna bira operasyonları Efes’e devredilecek. Bunun karşılığında Miller da, Türkiye’de kurulu ana şirket Anadolu Efes’in yüzde 24 oranındaki hissesini devralacak. Böylece Efes, bu işbirliği ile Rusya’da 4’üncü sıradan 2’nci sıraya yükselecek. SABMiller ise Efes’le Orta Doğu, Orta Asya ve BDT ülkelerine açılacak. Bu birleşmeyle yıllık en az 120 milyon dolarlık maliyet sinerjisi yaratılacak.
Yönetim kontrolü sürecek
Anadolu Efes’ten işbirliğine ilişkin yapılan açıklamada, yapılacak sermaye artırımı sonrası sermayesinin yüzde 24’ünü temsil eden 142 milyon adetlik hissenin SAB Miller’a devredileceği belirtilerek, şöyle denildi: “Devir işlemleri tamamlandığında Anadolu Efes’in ortaklık yapısı, Anadolu Grubu yüzde 42.81, SAB Miller yüzde 24 ve geri kalanı halka açık şekilde olacak. Anadolu Grubu’nun Anadolu Efes’te yönetim kontrolünün devam etmesini sağlayacak bir hissedarlar anlaşması imzalanacak. SAB Miller ise Anadolu Efes yönetim kurulunda temsil edilecek ve yatırımını koruyucu mutat azınlık haklara sahip olacaktır. SABMiller ayrıca birleşmiş Rusya operasyonunun yönetim kurulunda da temsil edilecek.”
Ortadoğu ve Asya’ya uzanacak
Bu işbirliği ile Efes’in, Rusya’da 4’üncü sıradan 2’nci sıraya yükseleceği belirtilen açıklamada, devir işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte Efes’in SABMiller’ın Ukrayna operasyonunu da devralmış olacağı kaydedildi. İşbirliğinin, sadece taraflarının operasyonlarının bulunduğu Türkiye, Rusya ve Ukrayna ile sınırlı kalmayacağı, bu ülkelerin yanı sıra Orta Doğu, Orta Asya ve diğer Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin de işbirliği kapsamında olduğu vurgulandı.
‘Hayranlıkla izliyorduk’
SABMiller CEO’su Graham Mackay, SAB Miller ve Efes’in farklı ve zorlu şartlarda gelişen bira pazarlarında başarılarını kanıtladıklarını belirtirken, “Stratejik işbirliği, iki gruba da birbirlerinin uzmanlıklarından yararlanma ve kaynaklarını birleştirme fırsatı verecektir” dedi. Efes ile işbirliğini cazip kılanın Türkiye’de bira ve meşrubat pazarındaki liderliğin yanı sıra, BDT ve Orta Doğu’daki ileriye yönelik büyüme potansiyeli olduğunu kaydeden Mackay, bu pazarlardaki geleceğe yönelik beklentilerin parlak göründüğünü söyledi. Mackay, “Efes’in yönetiminin başarılarını hayranlıkla seyretmekteyiz. Yakın gelecekte daha yakın çalışmayı bekliyoruz” diye konuştu. Bu gelişmelerin etkisiyle Anadolu Efes’in İMKB’deki hisseleri yüzde 6.8 değer kazandı.
Efes, en büyük pazarında daha da güçlenecek
ANADOLU Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, SABMiller gibi güçlü bir iş ortağıyla güçlerini birleştirmek ve Efes’in Rusya operasyonlarını genişletmekten memnuniyet duyduklarını belirterek, şu açıklamayı yaptı: “Efes’teki bu büyüme, uzun vadeli büyüme planlarımız doğrultu-sunda faaliyet gösterdiğimiz bölgelerdeki potansiyel büyüme fırsatlarından daha da iyi yararlanmamızı sağlayacaktır.
Çeşitli alanlarda ulaşılacak birçok sinerjinin yanında, en büyük bira pazarımız olan Rusya’da çok daha güçlü bir pozisyona ulaşacağız.”
11 yıldır Türkiye’de Miller üretiyor
ANADOLU Grubu’nun içecek sektöründeki faaliyetlerini yürüten ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem gören Anadolu Efes, 15 ülkede 16 bira fabrikası, 7 malt üretim tesisi ve 20 Coca-Cola şişeleme tesisine sahip. Miller ile yaptığı ortaklık sonrası değeri 8 milyar dolara yükselen Efes’in operasyonları geniş bir coğrafi alanda 600 milyonu aşkın tüketiciye ulaşıyor. Efes ortak olduğu SAB Miller için 2000 yılından bu yana Türkiye pazarı için lisanslı olarak Miller üretimi yapıyor.
28.3 milyar dolar cirosu 200’den fazla markası var
SABMiller bugün dünyanın en büyük ikinci bira şirketi olmasının yanı sıra, dünyanın en büyük Coca-Cola şişeleyicilerinden biri konumunda.Merkezi Londra’da bulunan şirketin 75 ülkede 70 bin çalışanı, 28.3 milyar dolar cirosu, 5.6 milyar dolar kârı ve portföyünde 200’den fazla markası bulunuyor.
SAB Miller’ın Rusya ve Ukrayna’daki iştiraklerinin toplam bira satışları 6.9 milyon hektolitre olurken, 678 milyon dolar satış geliri ve 149 milyon dolar kârı bulunuyor.
SAB Miller Rusya’da hacim ve değer bazında sırasıyla yüzde 7.2 ve yüzde 10.2 pazar payına sahip.
Yıllık bira üretim kapasitesi ise 10 milyon hektolitre. Ukrayna’da ise hacim bakımından yüzde 6.2 pazar payına sahip.
SABMiller’in yıllık bira üretim kapasitesi ise 1.7 milyon hektolitre. Miller’in global markaları arasında Miller, Grolsch, Peroni Nastro Azzurro ve Pilsner Urquell bulunuyor.