Müteahhitler bayram sonrası ‘Yeni Libya’ seferi için kolları sıvadı

Güncelleme Tarihi:

Müteahhitler bayram sonrası ‘Yeni Libya’ seferi için kolları sıvadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2011 00:00

Libya’da Kaddafi döneminin bitmesi, müteahhitleri harekete geçirdi. Geçici Ulusal Konsey, Libya’da acil onarımlar için yardım isterken, Türk müteahhitleri bayram sonrası inceleme gezisi için kolları sıvadı. TMB Başkanvekili Edip Yenigün, “Kısa vadede Libya’da 5-6 milyar dolarlık altyapı projesi hayata geçecek” dedi.

TÜRKİYE Müteahhitler Birliği (TMB), 42 yıllık Muammer Kaddafi diktatörlüğünün yıkıldığı Libya’da yeniden yapılanma sürecinde daha aktif bir rol üstlenmek üzere bayramdan sonra inceleme seferi yapmaya hazırlanıyor. TMB Başkan Vekili Edip Yenigün, “Türk müteahhitleri olarak Libya’ya çok emek verdik. Bunun boşa gitmesine izin veremeyiz. Libyalı yöneticiler de ülkenin yeniden inşasını Türklerin gerçekleştirmesini istiyor. Bu süreçte daha aktif olmak için, bayramdan sonra özel bir uçakla TBM başkanlığında küçük bir heyet olarak Libya’ya durum tespiti yapmaya gideceğiz” dedi.

5-6 milyar dolar acil

Libya’daki iktidar karşıtı direnişin diğer Arap ülkelerinden çok daha uzun ve şiddetli geçtiğini kaydeden Yenigün, “O nedenle ülkenin hemen her bölgesinde herşeyin yeniden inşa edilmesi lazım. Çok yıkıcı bir süreçten geçildi. Çok kısa bir süre içinde Libya’da en az 5-6 milyar dolarlık yol, hastane, okul, havaalanı gibi hayati alt yapı projeleri gerçekleştirilmek zorunda. Biz Türk müteahhitler olarak bu iş potansiyelinden mümkün olan en yüksek payı almaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin farkındalar

Libya Geçici Ulusal Konseyi’nden bir heyetin TMB’yi ziyaret ettiği bilgisini veren Yenigün, şunları anlattı: “Heyet ile aramızda çok olumlu bir görüşme geçti. Bize Libya’daki işlerimizi tamamlamamızı istediklerini ve yeni projelerde Türk müteahhitlerine güvendiklerini söylediler. Alacaklarımız konusunda ise, Libya’nın varlıklarının şu anda Birleşmiş Milletler (BM) güvencesi altında olduğunu bu konuda bir sıkıntı yaşanmaması gerektiğini ifade ettiler. Libyalılar Türkiye’de hükümet yetkilileri ve Dışişleri Bakanlığı’nın ülkede huzurun sağlanması çabalarına çok aktif bir şekilde katıldığının farkında. Türkiye’nin yardımlarından çok memnunlar. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri yönetmek için bir de koordinatör atandı. Bundan sonraki süreçte yarım kalan işlerin adım adım güvenlik oluştukça devam etmeye başlamasını bekliyoruz.”

İlk etapta onarım

Libya Geçici Ulusal Konseyi’nin Türk müteahhitlere bir de teklifte bulunduğunu belirten Yenigün, şöyle konuştu: “Heyet bizden acil olarak güvenliği sağlamak amacıyla Bingazi’de zarar gören karakol ve cezavelerini onarmamızı istedi. 7-8 milyon dolarlık bir proje bu. Ancak önemi büyük çünkü bu binalar en öncelikli alanlar. Ardından hastaneler, yollar, okullar ve havalimanları gibi çok büyük çaplı projeler olacak. Tüm bunların dışında bombalanan kamu binaları ve konutlar var. Öncelikli olanlarla işe başlanacak.”

Tüm dünyanın gözü Libya’da

Libya’da durumun şu anda çok belirsiz olmasının tedirginlik yarattığını kaydeden Yenigün, şunları söyledi: “Siyasi ve ekonomik açıdan tüm dünyanın gözü şu anda Libya’da. Bayramdan sonra özellikle günlük hayatın normale dönmesi ile birlikte ekonomik açıdan bazı belisizliklerin ortadan kalkmasını bekliyoruz. O nedenle biz de hem yarım kalan Türk müteahhitlerince yürütülen projelerin durumunu görmek hem de bize Türk müteahhitler olarak yapmamız teklif edilen projeler için güvenli bir ortam olup olmadığına bakacağız. İki ülke haklarının yüzyıllara dayanan dostluğu bu direniş sürecinde de daha net ortaya çıktı. Yeni Libya’nın inşasında da deneyimlerimizi esirgemeyeceğiz.”

Petrol şirketleri ‘Yeni Libya’yı yakın takibe aldı

MUAMMER Kaddafi iktidarınının sonlanmasının ardından Libya petrolünün geleceği tartışılmaya başlandı. Günde 1.3 milyon varillik petrol ihracatı gerçekleştiren Libya, dünya petrol üretiminin yüzde 2’ye yakınını tek başına gerçekleştiriyor. Tatlı petrol olarak adlandırılan Libya petrolü üstelin oldukça yüksek kalitede. Şimdiden iştah kabartan bu durumdan fırsat çıkarmaya çalışan dünya petrol devi şirketler ülkedeki gelişmeleri yakından takip ediyor. İtalya’nın Dışişleri Bakanı Franco Frattini, İtalyan petrol şirketi Eni’nin, Libya’nın bir numaralı petrol üreticisi olacağını söyledi. Eni mühendislerinin şimdiden bölgedeki petrolü incelemek üzere Libya’ya gittiği belirtilirken, BP, Total, Repsol ve OMV gibi büyük petrol üreticilerinin de bölgede yatırımlar gerçekleştirmek için Libya’ya ekipler göndermeye hazırlandığı kaydedildi.

Türk müteahhitlerin Libya’da 16 milyar dolarlık işleri var

Türkiye’nin müteahhitlik sektörü açısından ikinci büyük pazarı Libya’da Türk müteahhitlerinin sözleşmesi devam eden işlerinin toplam büyüklüğü 16 milyar doları buluyor.
Şu anda Libya’da 200’e yakın Türk şirketinin faaliyeti bulunuyor. Türkiye Libya arasında 2004 yılında 337.2 milyon dolar olan ihracat, 2010 yılında 2 milyar dolara yükseldi.
Türklerin Libya bankalarında 100 milyon dolar mevduatı, 950 milyon dolarlık varlığı ve tahsil edilemeyen 1.4 milyar dolarlık alacağı bulunuyor.
İki ülke arasındaki ticaret hacmi, iç karışıklık nedeniyle durma noktasına geldi.

TAV: Her an gidecek gibi hazır durumdayız

TÜRKİYE ve çevre ülkelerin en büyük havalimanı inşa eden ve işleten şirketlerinden TAV’ın da Libya’da yürüttüğü 1.5 milyar Euro’luk Tripoli Havlimanı projesi bulunuyor. TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Şener, Libya’daki olayların patlak vermesinden önce projenin yüzde 35’ini tamamladıklarını belirterek, “Biz işlerimizi tamamlamak üzere her an gidecekmiş gibi hazırda bekliyoruz. Libyalı elemanlarımızla sürekli haberleşiyoruz. İlk fırsatta yüzde 35’ini tamamladığımız işimizin başına dönmek istiyoruz. Bingazi havalimanının güvenlikçilerine burada eğitim verdik. Gerekirse Devlet Hava Meydanları ile birlikte Bingazi Havaalanı’nı onarmaya gidebiliriz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!