Güncelleme Tarihi:
PEGASUS Havayolları, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katılımıyla İzmir-Üsküp seferlerine başladı. İstanbul’dan da Üsküp’ün yanı sıra Sofya’ya uçan Pegasus, bölgede daha fazla noktaya sefer yapmak üzere çalışmalara başladı. Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Pegasus’un, Sofya’nın ardından 28’nci nokta olarak başlayan Üsküp uçuşlarıyla Avrupa, Rusya, Ortadoğu’nun ardından Balkanlar’a da açıldığını söyledi. Sabancı, “Biz buraya göz kırpmaya gelmedik. Burada büyük bir pazar var. Bunu genişletmeye geldik” dedi. Üsküp’te Bakan Yıldırım, Üsküp Havalimanı’nda, Makedonyalı meslektaşı Mile Janakievski ile hava ulaşım anlaşmasını da imzaladı.
Dış hatlarda büyüyoruz
Ali Sabancı, dış hatlarda hızla büyüdüklerini belirterek, şunları söyledi: “2010 yılında yurt içi ve yurt dışında toplam 8.6 milyon yolcu taşıdık. 2006-2010 yılları arasında yurt içi yolcu trafiklerini yıllık yüzde 42, yurt dışındaysa yüzde 26 arttırdık. 2011 yılında gerçekleştirilen 3.2 milyon dolar değerinde uçak siparişi sonrası 31 Temmuz itibarıyla Boeing 737-800 filosu yaş ortalaması 2.32’ye indi. 2011’in ilk 7 ayında kalkış ortalaması yüzde 93.4 oldu. 2011 yılında artan yeni hatlarımızda misafir sayımızı her geçen gün artırıyoruz. Bu noktada bugün karşılıklı seferlere başladığımız 28’inci nokta olan Üsküp, Balkanlar’da Sofya’dan sonra ikinci destinasyonumuz olması nedeniyle büyük önem taşıyor.”
Yalvarıyorum sayın Bakanım
Misafirlerin yeni uçak, zamanında kalkış, geniş uçuş ağı istediğine vurgu yapan Sabancı, “Sayın bakanım size yalvarıyorum. Bize yeni destinasyonlar verin. Üsküp’e düşük fiyatla uçacağız. Hem İstanbul, hemde İzmir’e haftada 5 kez uçacağız. Ama bunu çoğaltmamız lazım. Ayrıca Üsküp’ten gelen misafirlere de gerek iç hatlarda gerek dış hatlarda bağlantı sağlıyoruz. Biz buraya göz kırpmaya gelmedik. Burada büyük bir pazar var. Bunu genişletmeye geldik” diye konuştu.
Ulaşım anlaşması imzalandı
Üsküp Alexandar Havalimanı’nda, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Makedonyalı meslektaşı Mile Janakievski, iki ülke arasında hava ulaşım anlaşması imzaladı. Yıldırım, anlaşmanın iki ülkenin hava ulaşımının geliştirilmesine büyük faydası olacağını belirterek, şöyle konuştu: “Bu anlaşmayla beraber bir ilk uçuşu da düzenlemiş oluyoruz. İstanbul’a ilaveten Üsküp ile İzmir arasında doğrudan seferleri de Pegasus marifetiyle düzenleyeceğiz. Karşılıklı olarak turizm, ticaret ve iyi komşuluk ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacak. İzmir’de Üsküp ve Makedonya ile bağları olan hatırı sayılır nüfus var. Pegasus Havayolları’nın başlattığı bu tarifeli uçuşların verimli olacağına inanıyorum. Değerli meslektaşımın ve benim hedefim her alanda ikili ilişkileri geliştirmek. İlişkileri geliştirmenin yolu da ulaşımı artıracak altyapıyı oluşturmaktır. Önümüzdeki dönemde ilişkileri geliştirmek için tempoyu daha da artıracağız.”
Makedonya’da Türk yatırımı 500 milyon doları aştı
ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Makedonların Türkiye’de iş yaptıkları alanların giderek arttığını, Türk yatırımcıların da Makedonya’daki yatırımlarının 500 milyon doların üzerine çıktığını belirterek, “Bu havayolu köprüsünün, havayolu taşımacılığının, uçak seferlerinin artırılması ve buna İzmir’in de dahil edilmesi, bu ilişkilerdeki artışı daha da hızlandıracak ve bundan her iki ülke de kazanacaktır” diye konuştu.
İlk seferde kimler vardı
İZMİR Adnan Menderes Havalimanı’ndan, saat 16.00 da kalkan 189 kişilik İpek adlı Boeing 737-800 tipi uçak, 1 saat 5 dakikalık yolculuktan sonra Üsküp’e Büyük İskender Havalimanı’na indi. Üsküp’e ilk sefere Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Cahit Kıraç, eşi Berrin Kıraç, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, AK Parti İzmir Milletvekilleri İlknur Denizli, Nesrin Ulema, Rifat Sait, Hamza Dağ, Aydın Şengül , AK Partİ İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ve işadamları katıldı. İlk uçuşun ardından Üsküp Havalimanı’na inen uçaktaki heyeti, TAV CEO’su Sani Şener, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Makedonya Ulaştırma Bakanı Mile Janakievski karşıladı.
Ortadoğu’nun transfer bölgesi haline geleceğiz
ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’de havacılığın gelişmesinin sıradan bir olay olmadığına dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: “Havacılık sektörü dünyada her yıl yüzde 5-6 aralığında gelişirken, Türkiye 5 yılda 4 kat büyüdü. İç hatlarda 8 buçuk milyon insan havayolu ile seyahat ederken 2010 yılı sonu itibariyle bu rakam 55 milyona çıktı. 46 havaalanımız sefer yapılır hale geldi. 80 milyon kapasiteli bir, 30 milyon kapasiteli iki, 15 milyon kapasiteli 3 havalimanımız olacak. Ortadoğunun transfer bölgesi haline geleceğiz.”
TAV’ın yaptığı terminal eylülde açılıyor
BÖLGENİN en büyük havalimanı inşaat ve işletme şirketi haline gelen TAV Havalimanları Holding, inşaatını tamamladığı Üsküp Büyük İskender Havalimanı terminalini 6 Eylül’de açacak. Yeni bir terminal inşa eden TAV, Makedonya’da Üsküp’ün yanı sıra Ohri’de St. Paul the Apostle Havalimanları’nın işletim haklarını 20 yıllığına kazandı.