Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2011 00:003dk okuma
Kanadalı The Star gazetesi, AB’nin Türkiye’yi reddederken, Moldova, Ukrayna ve Rusya ile vizeleri kaldırmayı görüştüğünü belirterek, “AB uzun yıllar, çok büyük ve çok fakir olduğunu söyleyerek Türkiye’yi dışladı. Şimdi borç krizi, Euro bölgesini batmanın eşiğine getirmişken Türkiye gelişiyor” diye yazdı. Yazıda geç olmadan Batı’nın Türkiye ile siyasi ve ekonomik alanda daha yakın ilişkiler tesis etmesi gerektiği vurgulandı.
TÜRKİYE’nin Avrupa Birliği (AB) süreci Kanada’da yayımlanan The Star gazetesinde geniş yer buldu. Gazete, AB’nin Türkiye’yi reddederken, Moldova, Ukrayna ve Rusya ile vizeleri kaldırmayı görüştüğünü belirterek, “Avrupa Birliği uzun yıllar boyunca, çok büyük ve çok fakir olduğunu söyleyerek Türkiye’nin birliğe ait olmadığını söyledi durdu. Şimdi borç krizi,
Euro bölgesini batmanın eşiğine getirmişken Türkiye ekonomisi gelişiyor” ifadelerine yer verdi. Yazıda “Çin’in ardından, ikinci en büyük büyüme rakamına sahip ve ayrıca Avrupa’nın da en hızlı büyüyen ülkesi” değerlendirmesi de dikkat çekti.
Göstergeler oldukça iyi�
Gazete, Türkiye’nin temel göstergelerinin oldukça iyi durumda olduğunu vurgulayarak, “Düşük açık (GSYH’nın yüzde 2.8’i) ve borç stokunun GSYH’ya oranı da düşük. Türkiye’de yüzde 43 olan bu oran, İtalya’da yüzde 120 ve Yunanistan’da yüzde 130. İhracat rekor kırıyor. Kanada Post, Türkiye’de yapılmış 4800 Ford marka araç alıyor ve AB vatandaşı yaklaşık 200 bin kişi Türkiye’de çalışıyor” şeklinde yazdı.
Türkiye’nin 10 yıl öncesinde Yunanistan’ın bugünkü hâlinden daha kötü durumda olduğu hatırlatılan haberde, “Enflasyon yüzde 75 ve faizlerde yüzde 100’lerdeydi. IMF’nin kurtarma paketini; mali disiplin, deregülasyonlar, daha düşük faizler ve iyi bir yönetim takip etti. Elbette şansları da yaver gitti. Küresel refah ortamı, rekor seviyede yabancı yatırıma yol açtı” görüşüne yer verildi.
Krizden çabuk çıktıTürkiye’nin 2008’deki küresel krizden, hiçbir sektör için kurtarma paketi olmaksızın, Kanada’dan daha çabuk çıktığı belirtilerek, dünya ekonomisinde 17’nci sırada olan Türkiye’nin, 10’uncu sırayı hedeflediğine dikkat çekildi. Gazete şu ifadeleri kaydetti: “Ancak tüm bunlara rağmen Avrupa Birliği, 1996’da Gümrük Birliğine katılmış olan ve 2005 yılından bu yana üyelik müzakerelerini yürüten Türkiye’yi kucaklamıyor. Makul olmayan taleplerin bulunduğu bir ortamda, müzakere başlıklarından 35’i donmuş vaziyette.”
AB’yi isteyenler azaldıTürkiye’de kamuoyunun da değiştiğine dikkat çekilen haberde, “Pew kamuoyu anketine göre, AB’ye girilmesini isteyen yüzde 70’lik oran, şimdilerde yüzde 17’lere geriledi. Başbakan Tayyip Erdoğan, son
seçim kampanyasında Avrupa’nın adını çok az zikretti” denilerek şu ifadeler kaydedildi: “Çok geç olmadan Türkiye ile siyasi ve ekonomik alanda daha yakın ilişkiler tesis edilmesi, hem Kanada’nın hem de Batının yararına olur. Aksi hâlde kendimize şunu soracağız: Türkiye’yi kaybeden kim?”
Kıbrıs’ın AB’ye alınması hataydı
YAZIDA, Avrupalı yetkililerin, şimdilerde Kıbrıs’ın AB’ye alınmasının büyük bir hata olduğunu kabul ettikleri belirtilerek, Avrupa’nın istatistik kurumu Eurostat’ın ortaya koyduğu verilerin; Türkiye’nin Bulgaristan, Romanya, Letonya, Polonya ve Litvanya’nın Birliğe girdiği dönemdekinden daha yüksek bir GSYH’ya sahip olduğunu ortaya koyduğuna işaret edildi. 2050’ye gelindiğinde, Avrupa’nın işgücünün 50 milyon kadar noksan olacağını belirten gazete, Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük çalışan nüfusuna sahip olduğuna ve Türklerin sadece yüzde sekizinin 60 yaşın üzerinde olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’deki işgücü Avrupa’ya bakıldığında, haftada en fazla saat çalışan işgücü ve ayrıca yıl içinde raporlu gün sayısında da en geride yer alıyor” şeklinde yazdı. Ayrıca, “Müslüman Türkiye’ye yönelik bağnaz muhalefeti gizlemek için sunulan bahaneler, bir bir ortaya çıkıyor” görüşüne yer verildi.