IMF’den korkutan cari açık tahmini

Güncelleme Tarihi:

IMF’den korkutan cari açık tahmini
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 19, 2011 14:41

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’de cari açığın bu yıl GSYİH’nin yüzde 10.5’ine çıkabileceğini tahmin etti.

Haberin Devamı

Türkiye’nin cari açığının GSYÄ°H’ye oranı 2010’da yüzde 6.6 iken, IMF Mayıs’ya cari açığın yüzde 8’e çıkacağını tahmin etmiÅŸti.  Â

 

IMF’in internet sitesinde yayımlanan tahminde, cari açığın GSYİH’ye oranının yüzde 9.8’e yükseleceği belirtildi.

 

Türkiye’nin GSYİH’si bu yıl yüzde 8.7 artarken, 2012’deki büyüme oranının yüzde 2.5 olacağı da tahmin edildi. IMF bu derin düşüşün nedeni, ülke içindeki sert talep döngüsü olduğunu belirtti.

 

Türk yetkililer, 1984’ten bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkan cari açıkla baş etmeye çalışıyor. Enflasyon bu yıl yüzde 5.5 olurken, IMF gelecek yıl enflasyonun yüzde 6.4’e çıkacağını ön görüyor.

 

Haberin Devamı

ORTADOĞU KAYNAKLARI GÖZ ARDI EDİLMEMELİ

 

Royal Bank of Scotland’ın gelişmekte olan ülkelerden sorumlu analisti Tim Ash, IMF’in tahminlerinin kendilerininkine yakın olduğunu belirtti ve kurumun belirli risklerin altını çizdiğine işaret etti.

 

Ash, “IMF’in tahmini bazı şeylerin altını çiziyor. Eğer siyasiler daha erken hareket ederlerse, ani bir durgunluğun önüne geçebilir. Riskler kesinlikle artıyor. Türkiye’de oyunu değiştirecek unsurlardan birisi, özellikle Ortadoğu’dan gelen yeni sermaye kaynakları. Güçlü büyüme oranı, bölgesel güç oluşu ve sağlıklı bankacılık sektörü nedeniyle, Türkiye yeni para akışlarına ev sahipliği yapacak gibi görünüyor. Aslında gelen yeni sermaye kaynakları, euro bölgesindeki sıkıntılar göz önüne alındığında, Türkiye’ye destek bile sağlayabilir. 2008’de Lübnan’da da benzer bir sorun söz konusuydu. Lehman Brothers krizi ardından ülkenin Ortadoğu’dan sağladığı kaynaklar, ekonominin ayakta kalmasına yardımcı olmuştu" diye konuştu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!