Rekor büyümeye iş dünyasından ilk tepkiler

Güncelleme Tarihi:

Rekor büyümeye iş dünyasından ilk tepkiler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2011 16:56

Türkiye'nin 2011'in ilk çeyreğinde yüzde 11'lik büyüme ile dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olması iş dünyasında büyük yankı buldu. İş dünyasından gelen ilk açıklamalarda büyümede özel sektörün payının ve sürdürülebilrliğin altı çizildi.

Haberin Devamı

İşte ilk çeyrekteki rekor büyüme rakamlarına yönelik ilk tepkiler:

İTO BAŞKANI YALÇINTAŞ: BÜYÜMEYİ ÖZEL SEKTÖR SIRTLIYOR

İstanbul Ticaret Odası(İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Türkiye’de büyümeyi özel sektörün sırtladığını vurgulayarak, “Daha önceki dönemde olduğu gibi bu dönemde de özel sektör yatırımları çok önde. Hükümetin ve ekonomi yönetiminin çalışmalarının özel sektörün önünü açması bu başarının anahtarıdır” dedi.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş yaptığı yazılı açıklamada, ekonominin ilk çeyrekte yüzde 11’lik rekor büyümesini değerlendirdi. Yalçıntaş, 2009’un son çeyreğinden itibaren 6 çeyreklik kesintisiz yüksek büyüme oranları gerçekleştiren Türkiye ekonomisinin bütün dünyanın ilgi odağı olmaya devam ettiğini kaydetti. Yalçıntaş, “Beklentilerin bile üzerinde gerçekleşen bu büyümede özel sektör sabit yatırımlarının yüzde 38.3 artması, iş dünyasının ekonomiye güvenini ve geleceğe ümitle baktığını gösteriyor. Açıkça söyleyebilirim ki büyümeyi Türkiye’de özel sektör sırtlıyor. Daha önceki dönemde olduğu gibi bu dönemde de özel sektör yatırımları çok önde. Hükümetin ve ekonomi yönetiminin çalışmalarının özel sektörün önünü açması bu başarının anahtarıdır” dedi.

MÜSİAD: ÖZEL SEKTÖR YATIRIMLARI İLK ÇEYREĞE REKOR BÜYÜME GETİRDİ

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, özel sektör yatırımlarının, yılın ilk çeyreğinde yüzde 38 oranında bir artış göstererek en yüksek büyümeyi gerçekleştiren kalem olduğunu vurgulayarak, özel sektörün toplam büyümeye 9 puan katkı yaptığını kaydetti.

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan yaptığı yazılı açıklamada büyüme rakamlarını değerlendirdi. MÜSİAD olarak beklentilerinin Türkiye Ekonomisinin 2011 yılının ilk çeyreğinde önemli bir oranda büyüyeceği yönünde olduğunu belirterek, “Zira, yılın ilk 3 ayındaki sanayi üretim endeksi, kapasite kullanım oranı gibi yıllık bazda artış gösteren indikatörler bize böyle bir işaret veriyordu. Sonuçta ortaya çıkan sonuç, önceden beklenen bir gelişme olmakla beraber ortaya çıkan yüzde 11 oranı, beklentilerin üstündedir” dedi. Talep kısmını gösteren ve harcamalar yöntemiyle hesaplanan GSYH verilerine göre, bu büyümeye en büyük katkıyı 2010 yılı genelinde olduğu gibi özel sektör yatırımları ve tüketim kalemleri yaptığını kaydeden Vardan, özel sektör yatırımlarının, yılın ilk çeyreğinde yüzde 38 oranında bir artış göstererek en yüksek büyümeyi gerçekleştiren kalem olduğunu ve toplam büyümeye 9 puan katkı sağladığını belirtti.

Haberin Devamı

ASO BAŞKANI ÖZDEBİR: ÖNEMLİ OLAN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, bugün açıklanan 2011 yılı birinci çeyrek büyüme rakamlarının sevindirici olduğunu belirterek, “Ancak önemli olan büyümenin sürdürülebilir olması” dedi.

ASO Başkanı Özdebir yaptığı yazılı açıklamada, hem işsizliği azaltmak hem de halkın refahını yükseltmek için Türkiye’nin hızlı büyümek zorunda olduğunu belirterek, “Bu nedenle yüzde 11’lik büyüme sevindiricidir. Ancak, hızlı büyümenin beraberinde getirdiği yüksek cari işlemler açığı da bir sürdürülebilirlik riski oluşturmaktadır. Bu nedenle cari işlemler açığındaki artışı frenlemek gerekir. Ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerin yılın geri kalan bölümünde etkilerini göstermesini bekliyoruz. Ancak biz, cari işlemler açığının azaltılması için ekonomik büyümeden feragat etmek yerine cari işlemler açığını azaltacak yapısal destek ve tedbirlerin alınması ve ekonomik politikaların buna göre belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

AGSD BAŞKANI KARAKUŞ: BÜYÜME BÜYÜLEYİCİ, TEK KELİMEYLE OLAĞANÜSTÜ

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, 2011 yılı ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 11 büyümesini “Büyüleyici, tek kelimeyle olağanüstü” olarak değerlendirdi.

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Canip Karakuş’un yaptığı yazılı açıklamaya göre, 2010 yılında yakalanan yüzde 8.9 oranında büyümeden sonra, 2011 yılı ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 11 büyümesini “Büyüleyici, tek kelimeyle olağanüstü” olarak değerlendirdi. Hükümetin cari açığı aşağı çekmeye yönelik önlemleri ve bankaların kredi hacimlerini daraltmaya yönelik tedbirlerinin haklılığının büyüme rakamlarında da ortaya çıktığını belirten Karakuş, “Yüzde 17.2 oranında rekor büyüyen ticaret sektörü iç talepteki canlılığın bir ifadesi. Cari açık konusunda dikkatli olmamız gerektiğini büyüme rakamları da ele veriyor. Büyüme rekora vurdu ancak cari açık sorunu iyot gibi açığa çıktı. Sürdürülebilir bir büyüme adına önemli adımlar gördüğümüz Türkiye ekonomisinin inşaat, bankacılık gibi sektörlerde balonların şişmemesine özen göstermesi gerekir. Ancak Türkiye’ye dışarıdan bakan bir kişinin, ekonominin büyüme performansına parmak ısırmaması mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TÜRKONFED: "GÜÇLÜ BÜYÜME SÜRECİ DEVAM EDİYOR"

TÜRKONFED (Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, GSYİH’nin yüzde 11 ile beklentilerin üzerinde bir artış gösterdiğini belirterek,  bu artışın geçen senenin son dönemindeki yüzde  3,6 artışın üzerine gelmesinin, güçlü büyüme sürecinin devam ettiğinin bir göstergesi olduğunu bildirdi. Çenesiz, “Türkiye ekonomisi, dünya ekonomisindeki yavaşlamaya rağmen hızlı bir büyüme performansı sergiliyor” dedi.

Türkiye ekonomisinde hızla büyümenin devam ediyor olmasının ekonomideki ısınma tartışmalarını desteklediğini söyleyen Çenesiz, sözlerine şöyle devam etti: “Veriler, ilk dönemde büyümede özel sektör tüketim ve yatırım harcamalarının itici bir rol oynadığını gösteriyor. Bu da aslında kredilerdeki yüksek artışla uyumlu. Merkez Bankası’nın kredi büyümesini sınırlamak için uygulamış olduğu yeni politika bileşiminin yılın ilk çeyreğinde ekonomiyi soğutamamış olduğu görülüyor."

Haberin Devamı

Çenesiz, Mayıs ayı dış ticaret verilerinin bu tabloyu gözler önüne serdiğini sözlerine ekleyerek, “Dış ticaret açığı 10 milyar 57 milyon dolar ile yükselmeye devam ediyor. İthalat yüzde 42,6 artarken ihracatın sadece yüzde 11,7 artması cari açık üzerindeki endişeleri artırıyor. Cari açık gayrisafi yurtiçi hasıla oranının yüzde 8’in üzerine çıkacağı beklentileri ise güçleniyor” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!