Tesoro’nun bu hareketi, Libya’nın doğusundaki muhaliflerin ilk kez büyük bir yurt dışında ticari amaçlı petrol kullanan şirket ile bağlantıya geçmesini sağladı. Arap- Körfez Petrol Birliği (Agoco), Libya’nın Mısır sınırındaki ihracat limanlarından Tobruk’taki küçük bir rafineri, geçen hafta elindeki son petrol stokunu da kullanmasının ardından kapandığını açıkladı. Libya’nın doğusunu hakimiyetleri altına alan muhalifler, Şubat ayındaki ayaklanmalardan sonra ülkenin güneyine 500 km uzaklıktaki geniş petrol sahalarını elinde bulunduruyor. Bunların içinde, petrol üretim potansiyeli günlük 200 bin varile kadar çıkabilen Sarir de yer alıyor. Ancak ülkenin lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı kalan güvenlik güçleri, batıya yakın köylerin kontrolünü geri aldıklarından, petrol sahalarına beklenmedik saldırılarda bulunabiliyor. Muhaliflerin petrol ve maliye bakanı Ali Tarhuni, Bingazi’de yaptığı açıklamalarda, “Petrol sahalarının güvenliğinden emin olduğumuz anda, yeniden üretime başlayacağız. Ancak bunun önümüzdeki iki ya da üç hafta içinde olmasını beklemiyorum” dedi.","author": {"@type": "Thing", "name": "hurriyet.com.tr"},"publisher": {"@type": "Organization","name":"hurriyet.com.tr","logo": {"@type": "ImageObject","url": "https://image.hurimg.com/i/hurriyet/100/0x0/590c24950f25442978242248.jpg","width": 230,"height": 60}}}
Güncelleme Tarihi:
Libyalı muhalifler, ilk kez Nisan ayında, ABD’li rafineri şirketi Tesoro’ya bir tanker petrol satmıştı. Ancak petrol sahalarının güvenliğine yönelik endişeler yüzünden, o tarihten bu yana yok denecek kadar azaldı. �
Tesoro’nun bu hareketi, Libya’nın doğusundaki muhaliflerin ilk kez büyük bir yurt dışında ticari amaçlı petrol kullanan şirket ile bağlantıya geçmesini sağladı.
Arap- Körfez Petrol Birliği (Agoco), Libya’nın Mısır sınırındaki ihracat limanlarından Tobruk’taki küçük bir rafineri, geçen hafta elindeki son petrol stokunu da kullanmasının ardından kapandığını açıkladı.
Libya’nın doğusunu hakimiyetleri altına alan muhalifler, Şubat ayındaki ayaklanmalardan sonra ülkenin güneyine 500 km uzaklıktaki geniş petrol sahalarını elinde bulunduruyor. Bunların içinde, petrol üretim potansiyeli günlük 200 bin varile kadar çıkabilen Sarir de yer alıyor.
Ancak ülkenin lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı kalan güvenlik güçleri, batıya yakın köylerin kontrolünü geri aldıklarından, petrol sahalarına beklenmedik saldırılarda bulunabiliyor.
Muhaliflerin petrol ve maliye bakanı Ali Tarhuni, Bingazi’de yaptığı açıklamalarda, “Petrol sahalarının güvenliğinden emin olduğumuz anda, yeniden üretime başlayacağız. Ancak bunun önümüzdeki iki ya da üç hafta içinde olmasını beklemiyorum” dedi.
�