Güncelleme Tarihi:
Kurul, dünkü toplantısında bu kararı oy birliğiyle aldı. Bankalar cezayı erken öderlerse Kabahatler Kanunu’na göre yüzde 25 indirimden yararlanabilecekler. Cezayı yatırsalar bile Danıştay’a itiraz hakları devam edecek.
Kurul, bankalarla ilgili kararını iki gün önce kamuoyuna duyurdu. Dün yapılan Kurul toplantısında, Akbank, Denizbank, Finans Bank, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası ve Vakıflar Bankası ile Yapı Kredi Bankası’nın ‘centilmenlik anlaşması’ yaparak, özel firmalara promosyon verilmemesi, protokolü devam eden kurum ve firmalara teklif verilmemesi konularında anlaşma yaparak Rekabet Kanunu’nu ihlal ettikleri sonucuna vardı. Kurul kararını Başkan Yardımcısı Erkan Yardımcı okudu.
KARAR OY BİRLİĞİYLE
Buna göre Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası, koçbank, Pamukbank, Yapı Kredi Bankası ile Vakıflar Bankası’nın 2001 yılından itibaren; Finans Bank’ın 2004’ten itibaren; Denizbank’ın da 2005 yılından itibaren ‘centilmenlik anlaşması’ adı altında 4054 sayılı Rekabet Kanunu’nun 4. maddesi kapsamında rekabeti ihlal ettiklerine ‘oy birliği’ ile karar verdi.
GELİRLERİN BİNDE 4’Ü
‘Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hakim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik’ hükümleri uyarınca, 5 bankaya gayri safi gelirlerinin binde 4’ü oranında para cezası kesildi. Bu karar oy çokluğu ile alındı.
Buna göre Akbank’a 14 milyon 525 bin 268 lira
Garanti Bankası’na 11 milyon 641 bin 860 lira
İş Bankası’na 12 milyon 987 bin 340 lira
Vakıflar Bankası’na 8 milyon 226 bin 296 lira
Yapı ve Kredi Bankası’na 14 milyon 211 bin 48 lira ceza verildi.
GELİRLERİN BİNDE 3’Ü
İki bankaya ise 2010 yılı sonunda oluşan gayri safi gelirlerinin binde 3’ü oranında ceza öngörüldü. Oy çokluğuyla alınan bu karara göre ise;
Denizbank’a 2 milyon 881 bin 302 lira
Finans Bank’a 7 milyon 863 bin 921 lira ceza verildi. Â
ZAMAN AÅžIMI
Koçbank ve Pamukbank’ın 2001 ve 2002 yılında anlaÅŸmaya dahil olmalarına karşın, 5 yıllık zaman aşımı süresinin dolması nedeniyle; bu bankaların eylemlerinden dolayı Halk Bankası ve Yapı Kredi Bankası’na para cezası verilmesine gerek görülmedi.Â
DANIŞTAY YOLU AÇIK
Haklarında ceza kesilen bankaların, gerekçeli kararın kendilerine ulaşmasından itibaren 60 gün içinde Danıştay’a başvurarak karara itiraz etme hakları bulunuyor.
ERKEN ÖDEYENE YÜZDE 25 İNDİRİM
Bankalar, Kabahatlar Kanunu’na göre ‘erken ödeme’ hakkından yararlanarak cezayı yüzde 25 indirimle ödeyebilecekler. Ayrıca cezayı ödemeleri Danıştay’a itirazlarını etkilemeyecek. Danıştay kendilerini haklı görürse yatırdıkları parayı geri alabilecekler.