Güncelleme Tarihi:
Almanya ve Avusturya;nın şarap otoritelerinden oluşan bir grubu Türkiye'de ağırlayarak Türk şaraplarını tanıtan Türk Şarapları Platformu, ziyaretin Grand Testing bölümünde yapılan değerlendirmeye göre not verilen Türk şaraplarını açıklamak ve organizasyona ilişkin değerlendirme yapmak üzere Pera Palas Otel;de basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Öğütoğlu, Türkiye'yi ziyaret eden şarap uzmanları ve eleştirmenlerden oluşan grubun 23–26 Ocak 2011 tarihleri arasında Türk yemeklerinin yanında şarapları da deneyerek notlar verdiklerini ve bugün verilen bu notlar çerçevesinde Türkiye;nin en iyi şaraplarını açıklayacaklarını söyledi.
Bu tür ziyaretlerin çok önemli olduğunu ve ziyarete katılan uzmanların Türk şaraplarıyla ilgili çok olumlu değerlendirmeler yaptıklarını belirten Öğütoğlu, şunları kaydetti:
“Hedef pazarlardan gelen uzmanlar şaraplarımızdan etkileniyorlar ve ülkelerinde adeta bizim birer elçimiz oluyorlar. Ayrıca kendileriyle bu pazarlarda birlikte çalışma imkanımız da oluyor. Şaraplarımızın tadımlarını yaptırıyorlar. Bu da bizim için çok önemli bir faktör. Ülkemize gelip ilk ağızdan Türk şaraplarını öğrenmeleri, bağlarımızı ve üretim tesislerimizi görmeleri, önologlarımızla tanışmaları son derece önem taşıyor. Organizasyonun teknik açıdan profesyonel ve ilişkiler açısından da sıcak bir şekilde götürülmesi de gerekiyor. Bu tip organizasyonlar sektörü stratejik olarak olumlu yönde etkiliyor.”
Öğütoğlu, Türkiye'nin yıllık toplam şarap ihracatının 10 milyon dolar olduğunu da belirterek, “Hedef pazar, İngiltere ve Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri, Amerika Uzakdoğu ve Rusya...” dedi.
Türkiye'nin Almanya ve İngiltere'deki şaraplarının sofralık şarap olduğunu belirten Öğütoğlu, hedeflerinin kaliteli şarapların pazarda yer almasını sağlamak ve sadece o ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlarının değil, onların vatandaşlarına satmak olduğunu söyledi.
TÜRKİYE'NİN EN İYİ ŞARAPLARI
Öğütoğlu, uzmanlar tarafından 25 şarap içinden kör tadımla yapılan değerlendirme sonucunda olağanüstü, mükemmel ve iyi kategoriye giren şarapları açıkladı.
Buna göre, “Olağanüstü” kategorisine “Pendore Syrah 2008 / Kavaklıdere” girerken, “Mükemmel” Kategorisine giren şaraplar şunlar:
“Seneler Öküzgözü 2008 / Turasan, Selendi Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Cabarnet Franc 2008 / Selendi, Imperial Öküzgözü Blend 2006 / Kayra, Signium 2008 / Doluca, Centum Syrah 2007 / Sevilen”
Yapılan değerlendirmede “İyi” kategorisine giren şaraplar ise şöyle açıklandı:
“Seneler 2008 / Turasan, Karma 2008 / Doluca, Kocabağ Öküzgözü 2008 / Kocabağ, 900 Cabernet Sauvignon 2007 / Sevilen, Seneler Narince 2008 / Turasan, Kav Tuğra Kalecik Karası 2008 / Doluca, Kocabağ Kalecik Karası 2009 / Kocabağ, Prestige Boğazkere 2004 /
Öğütoğlu, 20–24 Kasım 2010 tarihleri arasında Alman ve Avusturyalı grubun verdiği notları da toplantıda açıkladı.
Peter Moser, Nikolas Rechenberg ve Dr. Rolf Klein;in yaptığı değerlendirme sonucunda (her iki gruba da aynı şaraplar ve rekolteler
tattırıldı) “Mükemmel” kategorisine giren şaraplar şöyle sıralandı:
“Signium 2008 / Doluca, Selendi Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Cabarnet Franc 2008 / Selendi, Anfora Trio Shiraz, Kalecik Karası & Cabarnet Sauvignon 2008 / Pamukkale, Kav Tuğra Kalecik Karası 2008 / Doluca, 900 Cabernet Sauvignon 2007 / Sevilen, Kayra Vintage Öküzgözü 2007 / Kayra, Centum Syrah 2007 / Sevilen, Kayra Imperial Öküzgözü Blend 2006 / Kayra, Kayra Imperial Shiraz 2005 / Kayra, Seneler Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah 2008 / Turasan, Pendore Syrah 2008 / Kavaklıdere, Seneler Narince 2008 / Turasan, Prestige Boğazkere 2004 / Kavaklıdere, Nodus Cabernet Sauvignon 2009 / Pamukkale, Nodus Chardonnay 2009 / Pamukkale, Doruk Narince 2009 / Vinkara, Kocabağ Kalecik Karası 2009 / Kocabağ, Doruk Kalecik Karası 2009 / Vinkara, Seneler Öküzgözü 2008 / Turasan, Kocabağ Öküzgözü 2008 / Kocabağ, Kocabağ Emir 2009 / Kocabağ, Karma Chardonnay & Narince 2008 / Doluca, Prestige Narince 2008 / Kavaklıdere.”
“İyi” Kategorisine giren şaraplar ise “Doruk Boğazkere 2007 / Vinkara, 900 Sauvignon Blanc 2007 / Sevilen, Paşaeli Karalahna&Merlot 2008 / Paşaeli, Paşaeli Kolorko 2009 / Paşaeli” olarak açıklandı.
LONDRA'DA ŞARAP KONFERANSI
Türk Şarapları Platformu Direktörü Taner Öğütoğlu, 24 Şubat;ta Londra;da gelmiş geçmiş en önemli şarap konferansını yapacaklarını, konferansın konusunun Türk şarapçılık ve bağcılık tarihiyle ilgili olduğunu söyledi.
Konferans kapasitesinin 125 kişi olduğunu ve şimdiden dolduğunu belirten Öğütoğlu, Türkiye;den 8 üreticinin katılacağını ve burada şarapların tadıma sunulacağını kaydetti.
Öğütoğlu, Turizm Bakanlığı;nın, çalışmalarını desteklediğini de belirterek, benzer bir organizasyon kapsamında nisan ayında İngiltere;den, haziranda da Amerika;dan tadım için grupların geleceğini söyledi.
ŞARAP UZMANLARININ DEĞERLENDİRMELERİ
Almanya'nın önde gelen şarap eleştirmenlerinden Hendrik Thoma da, Türkiye'deki şarap sanayinin dinamik ve güçlü olduğunu görmenin kendisini şaşırttığını belirterek, “İmaj ilerde çok parlak olabilir ama şu anda şarap konusunda başlangıç aşamasındasınız” dedi.
Die Zeit ve Die Zeit Online'ın yemek editörü Wolfgang Lechneralman da, iki günde 120-130 çeşit şarap tattıklarını ve Türk şarap sanayinin kendisini şaşırttığını söyledi.
Bu kadar tür şarap olmasının iyi olduğunu ancak ülkesinde Türk halkı hakkında çok az bilgi bulunduğunu belirterek, “Türkiye çok daha fazla muhafazakar görülüyor. Bizim gördüğümüz bunun tam aksi. Farklı gazete ve dergilerde Türk şarapları hakkında yazı yazacağız ve Türkiye'nin imajını güçlendireceğiz” dedi.
Almanya, İsviçre, Avusturya, Fransa ve İspanya'da yayınlanan Avrupa Şarap Dergisi ve Vinum dergisinin editörlüğünü yapan Britta Wiegelmann da, Türkiye'nin Avrupa kamuoyunda sadece tatil ve kebap ülkesi olarak bilindiğini, oysa çok güzel bir mutfağın yanında güzel şarapların da bulunduğunu söyledi.
Türkiye'de gençlerin elinde olan şarap sanayinin henüz yeterli potansiyele sahip olmadığını, bunun geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Wiegelmann, Türkiye'de çok güzel şaraplar yapılacak üzümlerin bulunduğunu belirtti.
Önolog ve şarap editörü Klaus Herrmann da, Türkiye;nin bir şarapçılık ülkesi olduğunu ve köklü bir geçmişi bulunduğunu belirterek, “Gayretlerinizi neticelendirirseniz sonuç çok parlak olacak. Yerli üzüm çeşitleriniz çok güzel. Türk şarapları ilerde bilinecek ve satın alınacaktır. Almanya;da dünyanın tüm şaraplarını bulabilirsiniz. Zor ve doymuş bir pazar. Çok fazla beklentiniz olmasın. Önkoşul sizin için şarap kalitesi. Bu da mevcut ama gereken doğru insanlarla temas kurmanız gerekiyor” diye konuştu.