Güncelleme Tarihi:
Çok sayıda kurum ve sivil toplum örgütünün ev satın almak istemesi nedeniyle eski evlerin metrekare fiyatı katlandı.
Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kentin zengin tarihini ortaya çıkartıp turizme katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hatay Valiliği ve Antakya Belediyesi işbirliğiyle tarihi dokunun canlandırılması için kısa süre önce çalışma başlatıldığını ifade eden Savaş, bu kapsamda kamu kurumları ile bazı sivil toplum kuruluşlarının eski ev satın aldığını kaydetti.
Bu evlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve turizme kazandırılmasıyla ilgili restorasyon çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Savaş, şunları kaydetti:
“Tarihi ve doğal güzelliklere sahip Hatay'ın turizmden hak ettiği payı daha çok almasını istiyoruz. Bu kapsamda tarihi dokuyu ayağa kaldırmak için kolları sıvadık. Atıl durumdaki, çürümeye terk edilmiş çoğu tescilli eski Antakya evlerini eski ihtişamlı günlerine kavuşturmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda çoğu kurum ve sivil toplum örgütü ev sahiplerine ulaşarak birer ev satın aldı. Çalışmanın daha da genişletilmesi için kentteki her kurumun ev almasını istiyoruz. Ancak, artık mülk sahipleri de eskiden daha uygun fiyatlara elinden çıkarmaya çalıştığı evi talebin artmasıyla yüksek fiyatlardan satmaya başladı. Bu durum da ev satın almak isteyenlere olumsuz yansıdı. Ancak, fiyatların yükselmesi çok normal. Eski binalar hak ettiği değeri bulmaya başladı.”
Belediyenin de eski bir Antakya evini satın aldığını belirten Savaş, burayı restore ettirerek turizme kazandıracaklarını söyledi.
100'ÜN ÜZERİNDE EV KENT YAŞAMINA KAZANDIRILDI
Çalışma kapsamında tarihi Uzun Çarşı'da da restorasyon çalışması yaparak burayı kentin en gözde yeri haline getirmeyi amaçladıklarını vurgulan Savaş, tarihi yapıların restore edilip kullanılarak yaşatılacağını ve şehrin otantik görünümünün korunacağını belirtti.
Hatay Sanayici ve İş Adamları Derneği (HASİAD) Başkanı Yahya Kemal Nalçabasmaz, başlatılan çalışma kapsamında kendilerinin de Kurtuluş Caddesi'nde bir ev satın aldıklarını ve buranın restorasyonunun devam ettiğini söyledi.
Satın aldıkları evi hizmet binası olarak kullanmayı düşündüklerini belirten Nalçabasmaz, “4 ev daha satın almak istiyoruz. Ancak ev sahipleri evin metrekare fiyatını 250 liradan, bin liranın üzerine çıkardı. Bu yüksek rakamlar nedeniyle sıkıntı yaşıyoruz” diye konuştu.
Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (HESOB) Başkanı Kadir Teksöz de aldıkları bir evin restorasyonunun devam ettiğini, burayı Avrupa Birliği (AB) projesi eğitimleri için kullanacaklarını kaydetti.
Talebin artması nedeniyle ev fiyatlarının da giderek yükseldiğinin vurgulayan Teksöz, uygun fiyata ev bulmakta sıkıntı yaşadıklarını belirtti.