Güncelleme Tarihi:
KADIKÖY Şükrü Saracoğlu ile başlayan Türkiye’deki stadyumların yenilenme süreci hızla devam ediyor. Stadyuma yatırım yapan kulüplerin gelirlerinin önemli ölçüde artacağını söyleyen Kulüpler Birliği Başkan Vekili ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor Başkanı Göksel Gümüşdağ, “Yayın hakları ihalesi futbol endüstrisinin gelişimindeki ilk adımdı. Taraftar stadyumda 2 saat değil 4 saat geçirmeli” dedi.
Tuvalet temizliği
Kulüplerin taraftar çekmesi için stadyumları mutlaka yenilenmesi gerektiğini belirten Göksel Gümüşdağ, şu bilgileri verdi: “Stadyumların daha cazip hale gelmesi gerekiyor. Taraftarı maça çeken etkenler çok farklı. Tuvaletlerin temizliği bile taraftar için önemli bir noktaya geldi. Bunun yanı sıra taraftar maça gittiğinde bir çok sosyal ortamı bulabilmeli. Yeni yapılan stadyumlar da alışveriş merkezi, sinema ve lüks restoranlar bulunuyor. Böyle olunca taraftar maç günü stadyumda 2 saat değil 4-5 geçirebiliyor. Kulüplerin gelirleri artıyor.”
Kulüplerin kalıcı başarılar için bir sonraki adımının ise kurumsallaşma olduğunu anlatan Göksel Gümüşdağ, “Bu alanda kulüplerin bir çoğu yeni çalışmalar yapıyor. Yabancı şirketlerle çalışıp kulüpleri bir şirket gibi yönetmenin yollarını arıyorlar. Bugün Spor Toto Süper Lig’de kurumsal kimliğini oluşturmuş bir çok kulüp var. Gelirler ve giderler arasındaki fark artık kapanmalı” dedi.
50 puan 22 milyon TL
Yeni sezonda kulüplerin bir önceki yıla göre gelirlerinin yüzde 100’den fazla artacağını vurgulayan Göksel Gümüşdağ, şöyle konuştu: “Bugün Spor Toto Süper Lig’de 50 puan toplayan bir kulüp sadece yayın gelirinden 22 milyon lira para kazanacak. Buna sponsorluklar ve bilet gelirleri de eklenin bu rakam 30 milyon lirayı bulacak. Bu çok ciddi bir rakam. Artık kulüpler önemli gelir elde eden şirketler haline gelmeye başladı. Bu kadar gelirin olduğu bir yerde yönetimler kurumsallaşmaya başlayacak.”
Bilet geliri 2 milyon TL oldu
KULÜBÜN çoğu zaman taraftarı olmadığı gerekçesiyle eleştirildiğini hatırlatan Göksel Gümüşdağ, “Geçtiğimiz sezon 2 milyon liralık bilet geliri elde ettik. Bu gelire sahip olamayan bir çok Anadolu kulübü var. Stadyumun yüksek kapasitesi nedeniyle bazı maçlarda tribünler boş görünebiliyor. Ancak biz bilet gelirimizden memnunuz. Kulübün sportif başarısı bu geliri de zaman zaman artırabiliyor. Daha iddialı bir konuma geldiğimiz zaman emin bu gelir de önemli ölçüde artacaktır” diye konuştu.
Başakşehir’de yeni stat için düğmeye bastık
İSTANBUL Büyükşehir Belediyespor’un gelecek sezonun 2’nci yarısında yeni stadyumunda maçlara çıkacağını söyleyen Göksel Gümüşdağ, şu bilgileri verdi: “30 milyon liralık yeni bir stadyum için düğmeye bastık. Gelecek sezonun 2’nci yarısına bu stadı yetiştirmeyi hedefliyoruz. İstanbul Başakşehir’de yapılacak bu stat 14 bin kişi kapasiteli olacak. Bölgede aidiyet duygusu yaratıp taraftar çekmeyi planlıyoruz. Bu stadyumda yeni başarılara imza atcağız. Statta sinema salonu ve restoranlar bulunacak. Localar 24 saat işleyecek. Bunun çalışmalarını uzun süredir yapıyorduk. Gelecek sezonun 2’nci yarısına yetiştirmeyi hedefledik.”
Hangi stadyum nasıl yenilendi
50 bin 530 oturma kapasiteli Şükrü Saracoğlu Stadyumu, son inşa edilen Fenerium Tribünü ile 2006 yılının nisan ayında tamamlanarak hizmete girdi. Teknolojinin tüm yeniliklerinin kullanıldığı stadyum, sadece Türkiye’de değil, Avrupa’daki bir çok stadyumdan modern donanıma sahip olarak dünya stadyumlarının yanında yerini aldı.
2003-2004 sezonunun tamamlanmasının ardından hemen başlayan çalışmalarla İnönü Stadı’nın kapasitesi 21 bin 500’den 32 bin 145’e ulaştı. The Times’ın yaptığı dünya’nın en iyi 10 stadı sıralamasında İnönü Stadyumu 4’ncü sırada yer aldı.
Önümüzdeki aylarda açılması planlanan Türk Telekom Arena, Galatasaray’ın gelirini artıracak. Taraftarlara 3 yıllık kiralanmaya başlayan 149 loca ve 4 bin 700 VIP koltuktan Galatasaray toplam 130 milyon dolar kazanmayı bekliyor.
Geçtiğimiz yıl Rize’de yapımı tamamlanan yeni şehir stadına 22 milyon liralık yatırım yapıldı. Avrupa’daki en modern butik statlardan bir haline gelen stadyumun 15 bin 197 seyirci kapasitesi bulunuyor. 280 adet VIP, 85 basın, 15 loca, 3 canlı yayın bölümü ve 12 özel bölümden oluşuyor.
Fenerbahçe maçıyla kapılarını açan Kayseri Kadir Has Stadyumu 65 milyon TL’ye tamamlandı. toplam 33 bin kişi kapasiteli stadyumda 52 adet 35’er metrekarelik loca bulunuyor. 2 adet 500 kişilik restoran da stadyumun içerisinde yer alıyor.
Şanlıurfa GAP Arena ise 17 yılda tamamlandı. Toplam 47 milyon lira harcanan stadyumun kapasitesi 30 bin kişiye çıktı. Stadyumdaki en önemli maç ise Trabzonspor-Fenerbahçe Türkiye Kupası finali oldu.
1930 yılında 300 kişilik tribünü ile hizmete açılan Bursa Atatürk Stadı’na bu yıl 5 milyon lira yatırım yapıldı. Şampiyonlar Ligi maçları için tekrar düzenlenen stadyumun kapasitesi de 25 bine çıkarıldı.