Silifke yoğurdu yatırımcı bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Silifke yoğurdu yatırımcı bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2010 00:00

Silifke oyununa ve türküsüne ismini veren “Silifke'nin yoğurdu”nun seri üretimle piyasaya sunulması için yatırımcılar bekleniyor.

Haberin Devamı

“Silifke'nin yoğurdu ah seni kimler doğurdu?” dizeleriyle yediden yetmişe herkesin hafızalarına kazınan türküde adı geçen Mersin'in Silifke ilçesinin meşhur yoğurdunun yaklaşık 300 yıllık bir mazisi bulunuyor.

Konar-göçer bir toplum olan Yörüklerin kızlarının, zengin bitki örtüsüne sahip Toros Dağları'nda otlattıkları keçilerinden sağdıkları sütle yaptıkları yoğurdun şöhreti, meşhur türküye ismini vermesiyle Anadolu coğrafyasına yayıldı.

Sazlar eşliğinde çalınan ve yörede oldukça sık duyulan bir türkü haline gelen Silifke'nin yoğurdu, halk oyunlarına da konu olunca sadece Türkiye'de değil uluslararası alanda da tadıyla olmasa da adıyla tanınmasını sağladı.

Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Silifke yoğurdunu diğer yoğurtlardan ayıran lezzetinin ardında Toroslar'daki zengin bitki örtüsüyle beslenen hayvanlardan elde edilen sütle yapılması olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Öngel, dilden dile yayılan bir türküye adını vermesi nedeniyle bilinirlik gibi çok önemli bir avantaja sahip olan Silifke yoğurdunun, kullanılması halinde çok önemli bir marka olacağını ve iç pazarda yer edineceğini ifade eden Öngel, şunları kaydetti:

“Günümüzde firmaların büyük başarılara imza atmasının temelinde markalaşma bulunuyor. Bu kapsamda yatırımcılar ciddi harcamalar yapıyor. Marka bilinirliğinin çok önemli olduğu günümüzde Silifke yoğurdu çok büyük bir avantaja sahip. Ancak piyasada ne yazık ki Silifke yoğurdu yok. Bu konuda ilçeye yatırım yapmak isteyenlere çağrıda bulunuyoruz. Adı türkülere konulan, lezzetiyle fark yaratan Silifke yoğurdu için bölgeye gelecek yatırımcılara her türlü desteği vermeye hazırız. Yatırımcıların bu fırsatı iyi değerlendireceğini umuyorum.”

Öngel, Silifke yoğurdunu her yıl 20-26 Mayıs tarihleri arasında düzenledikleri Uluslararası Silifke Kültür Haftası etkinliklerinde gelen yerli ve yabancı konuklara ikram ederek tanıttıklarını vurguladı.

Öngel, kendi imkanları dahilinde Antalya-Konya karayolu üzerindeki kapalı pazar yerinde bir stant kurarak Silifke yoğurdunu satışa sunduklarını kaydetti.

YOĞURDUN TARİHİ

Öngel, yaptırdıkları araştırmalara göre, yoğurdun ilk kez Türkler tarafından mayalandığını ve yoğurdun dünya dillerine Türkçe ismiyle girdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Toroslar'daki Yörüklerin yoğurt mayası bulamadığı zamanlarda sabahın erken saatlerinde çayırlar üzerindeki çiğ tanelerinden, Akdeniz kıyılarında yaşayan Yörüklerin de incir sütünden maya yaptıklarını anlatan Öngel, yoğurttan üretilen ayranın da çok yararlı ve Türklere has bir içecek olduğunu ifade etti.

Silifke yoğurdunun yaklaşık 300 yıldır bilindiğini anlatan Öngel, şöyle devam etti:

“O dönemlerde ilçe merkezi ve çevresinde 10 bin civarında Yörük ve Türkmen yaşıyordu. Tamamen hayvancılık, dolayısıyla süt ve süt ürünleri sayesinde geçimlerini sağlayan bu toplumun alışılmışın dışında kadın ve kızları da ticaret hayatının içindeydi. Bu özellikleri ile ozan ve şairlerin dikkatini daha fazla çeken Yörük ve Türkmen kızları güzellikleri ile de esin kaynağı olmuşlar. Ortaya çıkan ve dünyaca ün kazanan Silifke'nin Yoğurdu türküsü, dilden dile dolaşmış, bugün dünyaca ün kazanan bir oyunun ortaya çıkmasına da vesile olmuştur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!