Mesut, 27 milyon Euro’luk oldu, Avrupalı futbolcu Türkler 140 milyonu aştı

Güncelleme Tarihi:

Mesut, 27 milyon Euro’luk oldu, Avrupalı futbolcu Türkler 140 milyonu aştı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2010 00:00

Avrupa sahalarında yıldızı parlayan Türk kökenli futbolcu sayısı 40’ı, bonservis bedelleri de 140 milyon Euro’yu aştı. Bu futbolcular arasında dünyaca ünlü Real Madrid kulübüne transfer olan Mesut Özil, kısa sürede değerini 27 milyon Euro’ya çıkardı. Türk kökenli futbolcuların dağıldığı Avrupa ülkesi sayısı 11’e ulaşırken çoğu Alman Bundesliga’da forma giyiyor.

Haberin Devamı

SON dönemlerde Alman futbol ligi Bundesliga’da yıldızı parlayan Türk kökenli futbolculara, Süper Lig’den Avrupa’ya transfer olanlar da eklenince kıtada 40 Türk futbolcusu mücadele etmeye başladı. Avrupa sahalarındaki Türk kökenli futbolcuların değeri de 140 milyon Euro’yu aştı. Real Madrid kulübü Mesut Özil için 15 milyon Euro bonservis bedeli öderken, genç futbolcunun değeri şimdiden 27 milyon Euro’ya çıktı. Özil, Avrupa sahalarındaki en pahalı Türk kökenli futbolcu olurken, en genç oyuncu da Frankfurt takımının formasını giyen 17 yaşındaki Aykut Özer oldu.
11 farklı ülkede
Mehmet Topal, Gökdeniz Karadeniz, Fatih Tekke, Tuncay Şanlı gibi futbolcular Türkiye’den Avrupa yolunu tutarken, Hamit Altıntop, Mesut Özil, Nuri Şahin ve Serdar Taşçı gibi yıldız futbolcular da Avrupa’nın dev kulüplerinde parlamaya başladı. Bu sezon tüm rekorları Mesut Özil kırdı. Türk kökenli futbolcular Avrupa’nın 11 farklı ülkesine dağılırken, Almanya, İspanya, İngiltere, Hollanda ve Belçika bu ülkeler arasında başı çekiyor.
10 milyon Euro sınırı
Avrupa’da mücadele eden Türkler arasında 4 futbolcunun değeri 10 milyon Euro’nun üzerinde seyrediyor. Avrupa’daki en pahalı Türkler arasında Mesut Özil’den sonra Nuri Şahin geliyor. Alman Borussia Dortmund takımının formasını giyen Nuri Şahin’in bonservis bedeli 13 milyon Euro’yu buluyor. Stuttgart’ta mücadele eden Serdar Taşçı ise 12 milyon Euro’luk bonservis değerine sahip. Paris Saint Germain takımına transfer olan Mevlüt Erdinç’in
değeri ise 10 milyon 500 bin Euro.

Haberin Devamı

Türklerin bonservis değeri hızla artıyor

AVRUPA’da oynayan Türk futbolcuların bonservis değerleri hızla artırıyor. Yaklaşık 2 yıl önce 90 milyon Euro’luk bonservis değeri olan Türk kökenli futbolcular bugün 130 milyon Euro’luk değere sahip. 2008’den önce Avrupa’nın en genç Türk futbolcusu olan İlkay

/images/100/0x0/55ea1ce6f018fbb8f86c03c3
Gündoğan, bonservis değerini 2 yılda 3 milyon 450 bin Euro arttırdı. Gelecek vaat eden futbolcular arasında gösterilen İlkay’ın bugünkü bonservis değeri 3 milyon 500 bin Euro. Avrupa’da oynayan Türk futbolcularının sayısı da hızla artıyor. 2 yıl önce 30 futbolcunun bulunduğu liglerde bugün 40’a yakın oyuncumuz mücadele ediyor.

Haberin Devamı

Dışarda en istikrarlı Tugay Kerimoğlu çıktı

GALATASARAY’ın eski oyuncularından milli futbolcu Tugay Kerimoğlu, 1999’da yılında İskoçya’nın güçlü ekibi Glasgow Rangers’a 1.3 milyon dolara transfer olarak dışa açıldı. Futbol açısından ilerlemiş yaşına rağmen daha sonra İngilizler’in Blackburn Rovers takımında oynadı. Bu takımın yıllarca kaptanlığını da yapan Tugay, 39 yaşına kadar bu takımda forma giyerek yurtdışında en uzun süre oynayan futbolcu oldu.

Türklerin Avrupa serüveni

2000’de UEFA Kupası’nı kazanan Galatasaray, Türk futbolunu Avrupa vitrinine açtı.
Galatasaray’da oynayan futbolcuların yanı sıra diğer takımların futbolcuları da Avrupa yolunu tuttu.
İlk transfer Hakan Şükür olurken, Tugay da Glasgow Rangers’a gitti.
Fenerbahçeli Tayfun ise İspanya’ya transfer oldu.
Bu gelişmeler Fatih Terim’in İtalya’ya gitmesiyle devam etti.
İtalyan futbol devi İnter ise Emre ve Okan’ı renklerine bağladı.
Daha sonra Beşiktaş Nihat’ı İspanyol Real Sociedad kulübüne sattı.
2003’teki şampiyonluktan sonra ise Beşiktaş İlhan Mansız’ı da Japonya’nın Kobe takımına verdi.

Haberin Devamı

Yabancı milli takımlar

TÜRK futbolcuların değeri ise mücadele ettikleri lig ve formasını giydikleri ulusal takımlara göre değişiyor. Almanya’daki Türk kökenli futbolcuların bir çoğu Türkiye Milli Takımı’nı tercih ederken, bazı futbolcular da Alman, Avusturya ve İsviçre Milli Takım’larının formasını giyiyor. Alman kulüpleri ise Türk kökenli futbolculardan önemli bir gelir elde ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!