Güncelleme Tarihi:
Bakan Şimşek'in referandum maratonu / Foto Galeri
Kimi zaman evlerin damında kimi zaman parklarda, hastanelerde, emekli kahvelerinde, okuryazar kurslarında, alışveriş merkezlerinde hem dert dinledi hem referandumda ‘evet’ istedi. ‘Hayırcılar’ dahil; gitmediği sivil toplum örgütü kalmadı.
Bazen geçti kepçenin başına yemek dağıttı, bazen oyuncak… Hatta bir parkta mısır satın aldı vatandaşa dağıtmak için. 200 tane mısırım var, dedi satıcı… Tanesi bir liradan 200 lirayı peşin ödedi kendisine… Başladı mısırları dağıtmaya… Kuyruk uzadı… Mısırlar hiç de 200 tane gibi durmuyordu. Kaynak yetersizdi, bir başka ifadeyle… B planına geçti hemen… İkiye bölmeye başladı… Bir yandan da sayıyordu kaç mısır olduğunu… Yanılmamıştı… 137 mısır çıkmıştı…
OTEL LOBİSİNDE BULUŞMA..
Bakan Şimşek, yaklaşık bir buçuk aydır Gaziantep, Batman, Diyarbakır, Mardin Ankara hattında gitti geldi. Kısa süreli yurtdışı seyahatleri dışında bölgeden ayrılmadı.
Ya bir parkta buluştu vatandaşla ya da evlerinin damında… Biz ise Gaziantep’ten Nizip’e hareketinden önce otel lobisinde yakaladık kendisini.
Suriye’de ortağı tarafından dolandırılan bir işadamının derdini dinledi önce. Her ne kadar danışmanlar, işadamını geçiştirme niyetinde olsa da izin vermedi Şimşek. Hızla dinledi kendinisi; ortağı bir aşiret reisiydi. Davayı kazanmasına rağmen parasını vermiyordu; hiçbir avukat da hacze gitmeye cesaret edemiyordu. Şimşek, büyükelçiliğe durumun anlatılmasını; bir de Türkiye-Suriye KEK Eşbaşkanı Bakanın durumdan haberdar edilmesi talimatını verdi.
Konunun hemen ardından açıverdik teyibimizi… Zaman dardı, Nizip’e gidilecekti. Otel lobisinde onlarca kişi bizi bekliyordu. Görmezden geldik..
PARTİ OYLANIYOR
Ağustos sonunda yaptırdıkları anketin sonuçlarını açıkladı önce: Gaziantep’te vatandaşın yüzde 42’si neyin oylandığını bilmediğini belirtmiş. Yüzde 46’sı ise “AK Parti oylanıyor” yanıtını vermiş. Referandumun vatandaş tarafından yeterince anlaşılmadığını belirten Şimşek, bunun sorumlusu olarak ise muhalefeti görüyor. Referandumu ‘ülkeyi bölecekler’ kampanyasına dönüştürdüklerini söylüyor.
DAM TOPLANTILARI
Vatandaşlarla çeşitli platformlarda bir araya geldiğini anlatıyor: “Kimi zaman gecekondu bölgesini ziyaret ettik. Hava sıcak. Evlerde oturulmuyor. Akşamları dam toplantıları organize ettik mahalle temsilcilerimizle. Buralarda dinledik kendilerini; sonra da anayasa paketini anlattık.”
İŞSİZLİK EN BÜYÜK DERT
Kimi zaman da fabrikalarda işçileri, kahvelerde emeklileri, sokakta öğretmenleri, kurslarda kadınları, hastanelerde hastaları dinlemiş. En çok ‘işsizlikten’ yakınıp, iş istemişler kendisinden. Bir anne; İngilizce, matematik, coğrafya ve biyoloji öğretmenliğini bitiren 4 çocuğunun hala atanamamasından şikayet etmiş. Öğretmen adayları, ‘niçin bize kadro vermiyorsunuz’ diye hesap sormuş. Onlara bu yıl 40 bin kadro açtıklarını anlatmış…
Batman ve Mardin’de iş isteyenlerin büyük bölümü ise eğitimsiz ve vasıfsızmış. Onları günlük 15 lira cep harçlıklı meslek edindirme kurslarına yönlendirmiş Bakan Şimşek…
EMEKLİLERİ ANLIYORUM AMA…
Her yerde karşısına çıkanlar ise emeklilermiş: Sizi seviyoruz, ‘evet’ de diyeceğiz ama iyileştirin artık şu maaşları…
“Yılbaşında yaptığımız zammı hatırlattım ama çoktan unutmuşlar bile. Israrla ‘İntibak Yasasını’ istiyorlar. Bağ-Kur emeklileri ayrı şikayetçi. Oysa 4 kat artırdık maşlarınızı, diyorum. İlgilenmiyor bile. 600 lira ile ben nasıl geçinirim, diye soruyorlar.”
Hemen biz de soruyoruz; tamam Maliye Bakanısınız ama 600 lira ile geçinmelerini istemek nasıl bir duygu uyandırıyor sizde?
“Mutlak anlamda geçim sıkıntısını hissediyorum ben de… 600 lira ile geçinmenin zor olduğunu da biliyorum. Ama emekli maaşlarında muazzam bir düzeltme yaparsak, bunun o emeklinin çocuklarına ne getireceğini de çok iyi biliyorum. Çocuklarına eğitim, altyapı sağlayamamak demek bu. Yani uzun vadede ne zarar getireceğini de biliyorum” oluyor yanıtı…
GENÇLER BENZİNİ SORUYOR
Benzin fiyatlarının yüksekliğinden şikayet edenler olmuyor mu? Dünyanın en pahalı benzinini kullanıyor Türk vatandaşları, diyoruz…
“Evet oldu, gençler neden bu kadar yüksek, ne zaman indireceksiniz bu vergileri, diye sordu. Ben de hem çevre hem de cari açık açısından yüksek olmasının olumlu olduğunu söyledim. Biliyorum, İngiltere, Belçika, Hollanda gibi pek çok ülkeye göre vergiler bizde yüksek ama beyana dayalı vergi gelirimiz gayri safi yurtiçi hasılanın sadece binde ikisi… Böyle olunca biz de vergiyi dolaylı yoldan topluyoruz. Kayıt dışılığı makul bir seviyeye indirdiğimizde öncelik alanlarımızdan birisi de burası olacak.”
Daha fazla direnemiyoruz partililerin baskısına… İftar sonrası buluşmak üzere ara veriyoruz söyleşimize… Nizip’e gidiyoruz, TÜMSİAD’ın şube açılışı, ticaret ve sanayi odası toplantısı, vatandaşla buluşma, fabrika ziyareti şeklinde sürüyor programı… İftar bile toplantı şeklinde geçiyor… Toplantının bitimini fırsat bilip lobide buluşma ayarlıyoruz. Ama o da ne Türkiye-Belçika maçı başlamış… İçi gidiyor. On beş dakikada bitirme sözü veriyoruz…
HAYIR ÇIKARSA NE OLUR?
‘Hayır çıkarsa’ ne olur, sorumuza: “Muhalefet bunu başarı, zafer olarak algılayacak ve sunacak. Muhtemelen sahadan ayrılmayacak. Bu dönemde mecliste bir şeyler üretmemizi zorlaştıracak. Piyasalar makul düzeyde bir payla eveti fiyatlamış durumda. Faizde, kurda istikrar var, borsada ciddi oynaklık yok. Hayır, çıkması beklentilerin tersine bir gelişme olur. Onun fiyatlaması ve onun beraberinde getireceği süreç sıkıntılı olabilir. Hele bir de bunun sonucunda güven ortamı istikrar ortamı zedelenirse risk primi olarak yansıması büyük olur. Korku bezirganlığı yapmak istemiyorum. Bir analist olarak da sorsaydınız benzer bir yanıt verirdim.
IPHONE İLE YÖNETİYOR
Referandum çalışmaları zayıflatmış Bakan Şimşek’i… Birkaç saatlik uykuyla uzun yolculuklar, açılışlar, toplantılar tabii ki de devletin işleri… Peki ama bu kadar yoğun bir referandum çalışması içinde Maliye Bakanlığı işleri nasıl yürüyor, diye soruyoruz.
IPhonu’unu gösteriyor. Teknoloji gelişti, herhangi bir mekanda olma zorunluluğunuz kalmadı, diyor. Onlarca yazışmasını gösteriyor. Müsteşar, Gelir İdaresi Başkanı… OECD genel sekreteri… Yurtiçi yurtdışı tüm gelişmeleri takip ediyor… Yazışmalar yapıyor… ‘Dünya elinizin altında’ diyor…
TAHMİNİ NE?
Tüm referandum çalışmaları sürecinde eşinin yanından ayrılmayan Esra Hanım’a soruyoruz önce referanduma ilişkin tahminini. Oran vermiyor ama hem Gaziantep’te hem de Türkiye genelinde ‘evet çıkacak’ diyor.
Bakan Şimşek ise; Gaziantep’te yüzde 60’ı aşacaklarını; Türkiye genelinde ise yüzde 54-55 oranında ‘evet’ çıkacağı tahminini kayıtlarımıza geçiriyor.
Son olarak, referandumun ardından tatil programı var mı, diye soruyorum…
“Tam tarsine çok yoğun bir hafta olacak. Dünya Gelir İdaresi Başkanları toplantısına ev sahipliği yapacağım. Ardından bir sempozyum, ardından iş yemeği organizasyonu… Bir sonraki hafta bitiminde birkaç gün çıkabilmeyi temenni ediyorum” diyor.
Esra Hanım’a dönüyorum. Hiç şikayetçi olmuyor, “Mehmet Bey nereye ben oraya” demekle yetiniyor.