Güncelleme Tarihi:
İNGİLTERE Başbakanı David Cameron’un önceki günkü Ankara ziyaretinde Başbakan Tayyip Erdoğan’la birlikte imzaladığı 12 maddeden oluşan Türkiye - Birleşik Krallık Stratejik Ortaklığı Belgesi’ne göre, Türkiye’den Avrupa Birliği’ne (AB) enerji koridoru uzanacak. İmzalanan stratejik ortalık belgesinde güney enerji koridorunun geliştirilmesine destek verilmesi, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine uygun olarak, düşük karbon ekonomisi uygulamalarının devam ettirilmesi taahhüt ediliyor.
Siyasi eşitlik maddesi
Stratejik Ortaklık Belgesi’nde ifade edilen hedefleri gerçekleştirmek için oluşturulan yıllık ikili enerji diyaloğunun sürdürülmesi ve bu çerçevede, yeni kurulacak ikili bir görev gücünün, Türkiye’nin iklim siyasalarını uygulamasına destek sağlaması hedefleniyor. Belgenin en dikkat çekici bölümü ise Kıbrıs’ta çözüm için “siyasi eşitlik” öngörülmesi. Bu maddeyle, İngiltere, Kıbrıs’ta KKTC liderliğini, Kıbrıs Rum Kesimi liderliği ile eşit düzeyde gördüğünü ortaya koydu. Belgede şu ifadeler yer aldı: “Kıbrıs’ta siyasi eşitliği haiz iki kesimli - iki toplumlu bir federasyon temelinde, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla uyumlu biçimde ve Kıbrıs’taki iki liderin mevcut müzakere sürecindeki ortak açıklamaları doğrultusunda bir çözüm yolunda çalışılacak.”
Terörle mücadele
Belgede terör ile mücadele ile ilgili maddeler de yer aldı. Terörizm ve örgütlü suçların her türüyle, özellikle de uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadelenin taahhüt edildiği belgede, PKK da dahil olmak üzere, uluslararası terörizm tehdidine son verilmesi çabası gösterileceği ifade edildi. Aynı zamanda örgütlü suçlar ve silahlanmanın yaygınlaşması tehdidiyle mücadelenin, her yıl Bakanlar düzeyinde yürütülecek terörizme karşı mücadele diyalogu ve Boğaziçi Grubu’nun operasyonel öncülüğünde birlikte yürütülmesi kararlaştırıldı.
Türkiye’nin AB üyeliği
Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği sürecini ileri bir aşamaya götürmeyi hedefleyen belgede bu konuda şu ifadeler yer aldı: “Türkiye, AB’ye katılım sürecini ve reform programını aktif bir biçimde sürdürecek. Birleşik Krallık, Türkiye’nin katılım süreci açısından öncü rol üstlenecek ve Türkiye’nin üyelik kriterlerini yerine getirmesine destek sağlayacak.”
Ticaret ikiye katlanacak
İNGİLTERE Ticaret ve Yatırım Kurumu (UKTI), Türkiye ile ticaretin gelecek 5 yılda iki katına çıkarılması için çalışılacak ve yatırımcılara yardımcı olacak. Mevcut ticaretin 9 milyar dolar olduğunu hatırlatan UKTI Başkanı Sir Andrew Cahn, “Türkiye, büyük bir potansiyel” dedi. Stratejik Ortaklık Belgesi’nin giriş bölümünde, her iki ülkenin atalarının karşılıklı ticari ilişkiler geliştirdiği ve bunun 500 yıl öncesine dayandığına vurgu yapıldı. Dört sayfalık belgede, ikili ilişkiler, ikili ticaret ve yatırımlar yer aldı.
King: İngiltere teşvikleri kesmesin
YÜKSEK enflasyon korkularını gidermek için İngiltere ekonomisinin hâlâ teşviğe ihtiyacı olduğunu söyleyen İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, her ne kadar 2010 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 1.1 oranında ekonomik büyüme kaydedilse de, ekonomide sürdürülebilir bir düzelmenin başladığına emin olamadığını belirtti. İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi’nin bir üyesinin İngiltere Merkez Bankası’nın gecelik faiz oranını yüzde 0.75 çıkarması önerisine karşın banka gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 0.5 gibi tarihinin en düşük düzeyinde tutmaya devam ediyor.