Güncelleme Tarihi:
TEKEL işçilerinin, 4-C’ye karşı çıkarak özlük hakları ile başka kamu kurumlarına geçirilme talebiyle başlattıkları eylemin 52’nci gününde, Türkiye bir genel greve sahne olacak. İşçi ve memur sendikalarının ilk kez birlikte aldığı eylem kararıyla yaklaşık 1.5 milyon kamu çalışanı bugün ‘üretimden gelen gücünü’ kullanıacak.
6 konfederasyon birlikte
Toplam 2 milyonu kadrolu olmak üzere 2 milyon 900 bin civarında çalışanın bulunduğu, sendikalı yaklaşık 1.5 milyon çalışanı temsil eden 6 büyük işçi ve memur konfederasyonları (Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK) bu eyleme öncülük ediyor. Bu eylemle birlikte ilk kez işçi ve memur sendikaları birlikte “genel grev” yapmış oluyor.
Sendika yöneticileri bu eylemin adına ‘genel grev’ demeseler de, bir gün boyunca tüm yurtta kamu hizmetleri aksayacak. Tekel işçilerine destek olmak için Türk-İş’in öncülüğünde alınan karar doğrultusunda, DİSK, Hak-İş, Memur-Sen, Türkiye Kamu Sen ve KESK’e bağlı işçi ve memurlar bugün saat 08.00-17.00 arasında iş bırakacak.
4-C elinde patladı
Eyleme destek verdiğini açıklayan Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (Hak-Sen) Genel Başkanı Ayhan Çivi de, 4-C maddesine göre çalışma modelinin “hükümetin elinde patladığını” belirterek, bu maddenin tümden kaldırılması ve tüm 4-C personele kamu personel mevzuatına uygun kalıcı kadro düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı.
Haklı ve meşru bir eylem
Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Resul Akay, Tekel işçileri verdiği iş ekmek ve aş mücadelesini haklı bulduklarını ifade ederek, bunun haklı ve meşru olduğunu ve fiilen destekleyeceklerini kaydetti. Akay, “Seka işçilerine yapılan uygulama Tekel işçilerine de yapılmalıydı. Hükümet halkla inatlaşmaktadır” diye konuştu. Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük de, konfederasyonların aldığı karara uyacaklarını açıklarken, “Bu kritik süreçte bütün emek güçlerinin ortak paydalarda ve ortak kaygılarda yan yana ve omuz omuza olmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Sağlık örgütlerinden destek
Bu arada işçi ve memur konfederasyonlarının, iş bırakma eylemine sağlık sektöründe faaliyet gösteren Tabirler Birliği, Eczacılar Birliği gibi 17 sivil toplum örgütü de destek vereceğini açıkladı. Türk-İş, üyelerinin Anayasa’nın çalışma hakkı ve ödevi ile ilgili düzenlemede tanınan ‘çalışmama hakkını’ kullanarak 4 Şubat günü kendilerini izinli sayacağını’ açıkladı.
Haklı olmasalar eve gönderirdik
KATILIMIN en üst düzeyde olması için için dün teşkilatını bilgilendiren ve Tekel işçilerini çadırlarında ziyaret eden Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, “İşçilerin haklılıklarına inandıkları için arkalarında olduklarını’ söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘evinize dönün’ çağrısına atıfta bulunan Kumlu, “Eğer iddia edildiği gibi ideoloji, siyaset, farklı amaçlarla burada olsalardı desteğimizi çekerdik. Eğer haklı olmadıklarını bilseydik, burada bu kadar kalmalarına izin vermezdik, evlerini gönderirdik” dedi.
Eski Çalışma Bakanı Okuyan açlık grevinde
TÜRK-İş’te açlık grevini sürdüren Tekel işçilerinden biri rahatsızlanarak hastaneye kaldırılırken eski bakanlardan Yaşar Okuyan, Tekel işçilerine destek için açlık grevine başladı. 3.5 yıl Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapan Okuyan, Türk-İş Genel Merkezi önünde şunları söyledi: “Tekel işçilerinin 50 gündür türlü zorluklara rağmen hukuksuzluğa karşı hukuk mücadelesi verdi. Siyasi sorumluluğunuzu bilin, Tekel işçilerinin ekmeğiyle oynamayın. 1991’de Zonguldak’tan başlayan işçi yürüyüşü iktidarı devirdi. Ben o hükümetin içerisindeydim. Onun tecrübesi ile söylüyorum. Bu işçiler 2002’de o partileri sildi. Sayın Başbakan, emekle, ekmekle, milletle oynama.”
Dün CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal da, Tekel işçilerine destek amacıyla bir günlük açlık grevine başladı. Soysal, burada bir dram yaşandığını ve parlamentonun bu sesi duyması gerektiğini belirtti.
Hava-İş: Bugün uçmayın
İŞÇİ ve memur sendikalarının yaptığı genel grev çağrısı üzerine Türk Havacılık Sendikası (Hava-İş), üyelerine bugün ‘işe gelmeme’ çağırısında bulundu. Yapılan açıklamada, üye çalışan ve uçuş görevlilerinden eyleme destek vermeleri isterek, “Tüm üyelerimizi 50 gündür işçi sınıfının hakları için mücadele veren Tekel işçileri ile birlikte olmaya, onların vicdanı ve sesi olmaya çağırıyoruz. Tüm üyelerimizi aynı gün İstanbul’da, saat 11.00 de Edirnekapı’da toplanarak, Saraçhane Parkı’nda yapılacak basın açıklamasına katılmaya davet ediyoruz” denildi.
THY: İşlem yaparım
HAVA-İş’in davetine karşılık Türk Hava Yolları (THY) yönetimi ise personele bir duyuru yaparak“Yasadışı hiçbir eyleme müsamaha gösterilmeyecek, gerekli hukuki işlem tesis edilecek” dedi. Yapılan açıklamada, yürürlükteki mevzuat çerçevesinde bu eylemin yasa dışı olduğu belirtilerek, 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunun 25’inci maddesinin yanı sıra 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu’nun 45’inci maddesi de hatırlatıldı. Bu maddenin, ‘ihbara lüzum kalmadan ve herhangi bir tazminat ödenmeden’ sözleşmenin feshini içerdiğine dikkat çekildi.
Ankara Valiliği: Hem idari hem adli işlem var
ANKARA Valiliği, memur ve işçilerin eyleme katılmaları halinde kurumlarınca idari işlem yapılacağı gibi haklarında adli yönden de valiliğimizce suç duyurusunda bulunulacağı ve gerekli yasal işlemlerin yapılacağını” bildirdi.