İttifak Holding'ten açıklama

Güncelleme Tarihi:

İttifak Holdingten açıklama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2010 17:36

İttifak Holding, borsada yaşanan rekor düşüşe ilişkin basında yer alan haberler üzerine bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı

22 yıllık holdingi borsada çökerttiler

Açıklamanın tam metni şöyle: 

"İttifak Holding hisselerinin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) kote olma sürecini takiben, Grubumuz hakkında olumsuz değerlendirmelere neden olabilecek nitelikte bazı haber ve değerlendirmelerin basında yer aldığı gözlemlenmektedir.

İttifak Holding’in iş dünyası ile kamuoyu nezdinde itibar ve algısına olumsuz etki edebilecek nitelikte olan ve temelinde eksik bilgiler nedeniyle çelişkili tespitleri içeren ifadeler, işletme faaliyetlerimizle de dolaylı olarak ilişkilendirilebilecek tarzdadır. Bu nedenlerden ötürü, söz konusu süreçlere açıklık getirmek adına, açıklama yapma gereği doğmuştur.

İttifak Holding 1994 yılında SPK kaydına girmiş ve kuruluşundan itibaren tüm işletme faaliyetleri ile ortaklık yapısına ilişkin finansal hareketler ilgili mevzuat çerçevesinde yönetilmiştir.

Haberin Devamı

Bu süreci takiben, IMKB’nin 18.09.2008 tarihli “Sermaye Piyasası Kurulu kaydında olup hisse senetleri Borsa’da işlem görmeyen hisse senetlerinin, halka arz edilmeksizin Borsa’da işlem görmeye başlamasına ilişkin esaslar” genelgesiyle, çok ortaklı olarak SPK kaydında bulunan şirketlerin, İMKB’deki işlem sıralarının doğrudan açılması imkânı oluşmuştur. Bu düzenleme ile Anadolu’da yıllarca hisse senetlerini işlem esas ve kuralları belirlenmiş piyasada satma ve alma imkânı olmayan yatırımcılar Borsa’ya kazandırılmıştır.

Bilindiği üzere söz konusu prosedür, daha önce bir şirket için başarıyla uygulanmış olup, aynı şekilde ittifak Holding için de başarıyla hayata geçirilmiştir. Bu işlem, Borsamızın genelgesinden de anlaşılacağı üzere “halka arz” değildir, sadece daha önce halka arz edilmiş bir hisse senedinin işlem sırasının İMKB’ye doğrudan açılmasıdır. Diğer bir ifadeyle İttifak Holding hisselerinin IMKB’ye kote olması, bir halka arz değil, halka arz edilmiş mevcut hisselerin Borsaya kotasyon işlemidir. Bu nedenle, bazı yayınlarda İttifak Holding’in İMKB’ye kotasyon sürecinin bir “halka arz” olarak habere konu edilmesi, bilgi eksikliğinden kaynaklanan bir süreç olarak değerlendirilmektedir.

Haberin Devamı

İttifak Holding hisselerinin İMKB’deki hareketi

Bir diğer konu olan hisselerin açılış değeri altında IMKB’de hareket ediyor olmasını ise hiçbir spekülasyona konu edilemeyecek açıklıkta bir süreç olarak görüyoruz. Şöyle ki;

Bilindiği üzere IMKB’de İttifak Holding’in işlem sırası açılırken, mevzuat gereği hisselerimizin referans fiyatı hesaplanmıştır.  Söz konusu hesaplamaya baz teşkil eden rapor, Sermaye Piyasası Mevzuatı uyarınca  “uluslararası kabul görmüş değerleme standartları” paralelinde iki bağımsız kuruluş tarafından ayrı ayrı düzenlenmiştir. İttifak Holding’in referans fiyatı da aynı şekilde rapor olarak hazırlanmış ve rapor, IMKB’nin sitesinde işlem sırası açılmadan önce kamuoyuna duyurulmuştur. Sonuç olarak; İttifak Holding’in Borsa’ya kotasyonunda referans fiyatı Bağımsız kurumlar tarafından tespit edilmiştir.

Haberin Devamı

Bunu takip eden süreç ise doğal olarak yatırımcıların kişisel beklentileri doğrultusunda şekillenmiştir. 22 Yıllık geçmişi olan İttifak Holding’in yaklaşık 19 bin ortağı uzun bir dönemdir hisselerinin organize piyasalarda işlem görmesini sabırla beklemiştir.

Uzun yıllardır İttifak Holding hissesine sahip olan, zaman zaman doğabilecek likidite ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla organize bir pazarda hisse senetlerini el değiştirme imkânı bulamayan yaklaşık 19 bin ortağın, IMKB gibi organize bir pazarda işlem yapmaya başlaması, doğal olarak ilk birkaç işlem gününde yoğun satışın gelmesine neden olmuştur.

Bu durum arz talep dengesinin piyasalarda teşekkülü sürecinde her şirket hisse senedinin karşılaşabileceği geçici ve makul bir süreçtir.
İttifak Holding’in kamuoyu ile bir kez daha paylaşma ve altını çizme gereği duyduğu bazı temel unsurlar ise şöyledir:

Haberin Devamı

- Böylesine büyük bir yatırımcı grubunu bir araya getiren, ülkemiz için ciddi ölçeklerde üretim ve istihdam sağlayan İttifak Holding’in İMKB’de işlem görmesi için gereken tüm işlemler,  tüm taraflarca takdire şayan bir titizlikle, objektif bir şekilde yürütülmüştür; SPK gibi finansal açısından yüksek hassasiyeti gözeten ve bu doğrultuda son derece güçlü mekanizmaları bulunan bir kurumun denetiminde aksi süreçlerin söz konusu olamayacağı da bilinmektedir.

- Gerek İMKB, gerek SPK ve gerekse Grubumuz tarafından olağan üstü bir denetim süreci altında yürütülen bu kotasyon sürecine, Sermaye Piyasalarımızın gelişimi açısından büyük bir heyecanla taraf olduğumuzu ve takip ettiğimizi belirtmek isteriz.
Yukarıda ayrıntılarıyla ifade edilen hususlar ışığında, Grubumuz çatısı altında, her biri sektörlerinin önemli aktörlerinden olan firmalarımıza ilişkin haber ve değerlendirmelerin, gerçek ve doğru bilgiye dayanması yönündeki temel ilkelerden yola çıkılarak,  tarafsızlık, şeffaflık ve tutarlılık ilkeleri ışığında değerlendirilmesi en temel beklentimizdir.

Haberin Devamı

İttifak Holding’in, 18 grup şirketi, 5 binin üzerindeki çalışanı ve 700 milyon TL’lik konsolide cirosu ile ülkemize kattığı değerleri daha da büyütme hedefiyle Türkiye’nin gücü olarak başarıyla yoluna devam edeceğini, sizlerin kamuoyunun bilgisine sunarız.

Saygılarımızla
Ramazan KESER
İttifak Holding A.Ş İcra Kurulu Başkanı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!