Güncelleme Tarihi:
IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantıları İstanbul Kongre Merkezinde devam ediyor. Toplantının açılışında konuyan IMF Başkanı Kahn, dünyanın kriz sonrası çok farklı bir yer olacağını ve olması gerektiğini söyledi. Krizin bazı ülkelerde savaşa neden olabileceği uyarısı yaparken; krizden çıkışta zafer ilan etmek için erken olduğunu vurguladı. Tarihi toplantıda Kahn’ın mesajları şöyle:
- Bu toparlanma yavaş olacak, vakit alacak. Özel sektör hala ayakları üzerinde duramıyor,hala çok fazla tüketim yok. İyileşme sürecinde istihdam işsizlik daha yavaş toparlanacak. 2010’da işsizlik artmaya devam edecek.
- Aslında krizin bittiğini söyleyemeyiz. Özellikle düşük gelirli ülkelerde riskin daha da yüksek olduğunu söyleyebiliriz. 90 milyon insan ağır yoksullukla karşı karşıya kalacak. Bunu sadece işsizlikle tarif edemeyiz. Düşük gelirli ülkelerde bu ölüm kalım meselesi. Siyasi istikrarsızlık hatta savaş nedeni.
- Küserel ekonomi politikacılar elbette krizden çıkış stratejileri düşünmelidir. Ama çıkış stratejisi uygulanması için henüz çok erken. Şuanda en önemli risk, iyimserlik günlerinde rehavete kapılmamızdır.
- Finans sektöründe sorunları çözdük ama asıl banka sermayelerinin artırılması, güçlendirilmesi gerekiyor. Sermaye ve likidite tamponlarının düzenli hale getirilmesi gerekiyor.
- Dünyayı temsilde G-20 de yetersiz. Özellikle Afrika’dan ülkeler dışarıda kalıyor. G-20 dışında kalan milyarlarca insan var onların da söz hakkı olmalı.
- IMF’nin değişimi için reform gerektiren 4 konuda çalıştık. Çalışmalarımız üzerinde yaşadığımız gezegendeki 7 milyar insanın refahı için olmalı.
Dünya Bankası Başkanı Zoellick de Kamboçya’da 48 tekstil fabrikasının kapandığını 62 bin kişinin işsiz kaldığını belirttikten sonra dünyanın dört bir yanından işsiz kalan kişi hikayeleri anlattı.
Moğolistan’da bir çobanın hayvan fiyatları krizde düştüğü için, un, pirinç ya da şeker almaktan vazgeçtiğini belirtirken, “Artık şeker almıyorum çünkü pahalı. Sebze almıyoruz, eğlence için dışarı gitmiyoruz. Böylece yeni kıyafet almamıza da gerek yok” dediğini aktardı.
Güney Afrika’da gecekonduda yaşayan HİV ve vereme yakalanan bir başka ismin bugüne kadar STK tarafından tedavi edildiğini ancak kriz nedeniyle bu STK’nin fon bulamadığı için kaynağının kesildiğini anlattı. Afrikalı bu kişinin en büyük korkusunun küçük kızını geride bırakarak ölmek olduğuna dikkat çekti.
“Aileler günde hangi öğünü kessek diye düşünüyor” diyen Zoellick, toparlanmadan sözederken her yerde yoksulluğun izinin görüldüğünü söyledi. Herkesin bir daha böyle bir kriz yaşanmamasını dilediğini belirten Zoellick, “Ancak bu sözü maalesef veremiyoruz. Kriz yarın da olacak. Belki salgın hastalıktan belki kıtlıktan ya da finanstan çıkacak” diye konuştu.
Başkan Zoellick, artık acil tedbirlerin yerini kalıcı tedbirlerin alması gerektiğine dikkat çekti.
Pittsburg’daki G-20 toplantılarında 20 milyar dolarlık gıda yardım fonu kurulması kararı alınmasına rağmen hayata geçirilmemesini eleştirdi. Düşük gelirli ülkelere bu yardımın yapılması gerektiğini söyleyen Zoellick şöyle konuştu:
- Kağıt üzerindekilerle aç karınları doyuramayız. Biran önce uygulamalarımızı gerçekliğe dönüştürmeliyiz.
- Liderler dünyanın sürdürülebilir büyümeye kavuşmasını sağlamalı. 1.6 milyar insan hala elektrik olmadan yaşıyor.
- En kırılgan kesimleri koruyabilmek için çeşitli mekanizmalar oluşturmalıyız.