Güncelleme Tarihi:
Haberde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın medya ile ilişkileri analiz edildi. Başbakanın belediye başkanlığı döneminden bu yana medya ile ilişkilerinin pek yumuşak olmadığını belirten gazete, Aydın Doğan ile yaşanan problemin kişisel husumetin çok daha ilerisine geçtiğini vurguladı. Doğan medya grubuna verilen 2.5 milyar dolarlık rekor vergi cezasının iş dünyasını sarstığı, basın özgürlüğü konusunda AB’yi endişelendirdiği ve Aydın Doğan’ın yandaş medyadaki “düşmanlarını” memnun ettiği değerlendirmesinde bulunuldu. Financial Times şu değerlendirmeleri yaptı: “Erdoğan, yayın organları hükümetini laik düzene tehdit olarak gösteren, yolsuzluk skandallarını yoğun bir şekilde aktaran ve ordunun Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı olmasını engelleme girişimine pek de şiddetli bir şekilde karşı çıkmayan Aydın Doğan’a yönelik sıkça sert çıkışlar yaptı. Ancak, son para cezasının siyasi amaçlı olmadığında ısrarcı.”
Doğan Grubu’nun eşi görülmemiş bir inceleme altında tutulduğuna dikkat çeken gazete, bir grup vergi denetimi uzmanının 2 yıldır grup üzerinde çalışma yaptığını belirtti. Gazete ayrıca, AGİT’in Türkiye’yi “devlet gücünü basındaki eleştiri seslerine karşı kullanmaması gerektiği” konusunda uyardığını da söyleyerek uluslararası kuruluşların durumdan rahatsız olduğunu yazdı. Financial Times, son cezanın uzmanlar tarafından şirketler üzerinde giderek artan baskının bir göstergesi olarak görüldüğüne ve Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın özerkliği konusundaki rahatsızlığına da dikkat çekti.
AK Parti ile muhafazakar girişimciler ortaya çıktı
FINANCIAL Times gazetesi ayrıca, “Erdoğan hükümetinin yükselişi ile Türkiye’de geleneksel işadamı sınıfına rakip olarak daha muhafazakar ve AK Parti yanlısı girişimcilerin ortaya çıktığını” kaydetti. “Medya mülkiyeti de yeni zenginliği yansıtıyor” diyen gazete; Sabah gazetesinin kamu bankalarından sağlanan kredilerin yardımıyla Erdoğan’ın damadının yöneticisi olduğu şirkete satılmasını örnek olarak gösteriyor.