Güncelleme Tarihi:
New York Times, “Basına açık bir saldırı” başlığını kullandığı başyazısında Gazetecileri Koruma Örgütü’nün verilerine dayanarak dünya çapında bu yıl 14 gazetecinin öldürüldüğünü ve 150 kadarının da haksız bir biçimde cezaevinde tutulduğunun tahmin edildiğini kaydetti.
“BAĞIMSIZ SESLERİ SUSTURMANIN TÜYLER ÜPERTİCİ BİR ÖRNEĞİ”
“Hükümetin çizgisine her zaman uymayan gazetecileri susturmanın yolları çok fazla” yorumunu yapan gazete, Doğan Yayın Holding’e getirilen 3.7 milyar liralık vergi cezasına dikkat çekerek şu görüşleri dile getirdi:
“Şimdi Türkiye, büyük bir medya şirketinin faaliyet dışı kalmasını sağlamayı amaçladığı gibi görülen 2.5 milyar dolarlık bir ceza ile, bağımsız seslerini susturmanın diğer bir yolunun özellikle tüyler ürpertici bir örneğini verdi. Örgütün icra müdürü Joel Simon’un dediği gibi ‘Büyük bir para cezası, sık sık baskıları örten etkili bir perdedir’”
New York Times, Doğan Yayın’ın, gazeteleri ve CNN Türk dahil, tv kanallarını içeren saygın bir grup olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Doğan grubu gazetecileri, Türkiye’nin demir gibi bir iradeye sahip Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetinin beğenmediği haberlerden çekinmedi ve medya grubunun ana şirketinin sahibi Aydın Doğan, Sayın Erdoğan’ı eleştirenler arasında lafını en sakınmayanlardan biri. Bu, Erdoğan hükümetinin, Doğan grubuna, tüm şirketin değerine adeta eşit olan bir ceza vermesini daha kuşkulu hale getirdi.”
ABD’li gazete, Türkiye’nin aday olduğu AB’nin yetkililerinin de, hemen bu konudaki kaygılarını dile getirdiklerini belirtirken Avrupa Komisyonu sözcüsünün eleştirisel açıklamasına da yer verdi. Gazete, başyazısına son verirken de şöyle dedi:
“Türkiye, son 10 yılda, Anayasasını değiştirerek, idam cezasını kaldırarak ve Türk yasalarını, Avrupa standartlarına yakınlaştırarak önemli ilerleme sağladı. Bu gibi adımlar ise, bu ilerlemeyi zedeliyor.”