Güncelleme Tarihi:
Demokratik açılıma, Şanlıurfa’da ‘ekonomik’ açılım da eklenecek. Dedeman Oteli’nde dokuz GAP ilinden temsilcilerin katılımıyla bölge ekonomisi masaya yatırılacak. Bir gün önceden geldiğimiz kentte ilk olarak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin’le sohbet ediyoruz. Ertekin, “Bölge kalıbının adamı değil. Devletin artık balık vermesini değil balık tutmasını öğretmesini istiyoruz” itirafında bulunuyor.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında toplanacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Anadolu toplantılarına Konya’dan sonra bugün Urfa’da devam edecek. Toplantıya Babacan’ın yanı sıra ekonomiyle ilgili 7 bakanın katılması beklenirken, TOBB ve TÜSİAD da üst düzeyde temsil edilecek. 9 il vali ve belediye başkanları, üniversiteleri, ticaret ve sanayi odaları, borsa başkanları yerlerini alacak.
Toplantıda bakanlar hükümetin icraatlarını özellikle de yeni teşvik sistemini anlatacaklar. Ama daha önemlisi bölge temsilcileri isteklerini doğrudan bakanlara iletme fırsatı bulacaklar.
Konya ‘daki gibi GAP bölgesinde de en büyük şikayet kur, yüksek enerji girdileri ile yeni teşvik sisteminden olacak görünüyor. Krizin teğet geçmediği vurgulanırken; ‘fırsata çevireni’ de görmedik denecek.
Her ne kadar toplantının ana gündemini ekonomi oluşturuyor olsa da demokratik açılım damgasını vuracak görünüyor. İllerin bazıları açılım konusunda ‘radikal’ önerilerde bulunmaktan çekinmezken, bazılarının ‘temkinli’ duruşu dikkat çekiyor.
İşte o itiraf!
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin, açılımı sorduğumuzda önemli olanın vatandaşın adalete güven duyması olduğunu vurguluyor. Kentin önde gelen yatırımcılarından ve ihracatçılarından olan Başkan, bölgenin artık devlete yük olmaması gerektiğini söylüyor. “Yükmü oluyor” diye sorduğumuzda ise, “Yani bölge kalıbının adamı değil. Gerçek potansiyeli bugünün kat be kat üzerindedir. Devletin artık balık vermesini değil, balık tutmasını öğretmesini istiyoruz” itirafında bulunuyor.
Aysel ALP YAZIYOR |
Kalan 5 önerilerinin yeni teşvik sistemine kesilip biçilerek girdiğini söyleyen Ertekin, “Yeni teşvik sistemi bir kuşa benzetilirse bizim kuş yöre şartlarına uygun olması için, leylek gibi kuş oldu. Nasreddin Hoca leyleği kuşa benzetmek için ayağını kesmiş, gagasını kesmiş. Şimdi kuşa benzedi, demiş ama leylek bu şekilde yaşamaz. İşte yeni sistem de bu şekilde işe yaramaz” dedi.
Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası bugünkü toplantıda şu önerileri dile getirecek:
- Enerji girdileri dünya ortalamalarına çekilsin. Kaldırılan enerji teşviği sadece bu bölgeye değil, Türkiye geneline uygulansın.
- Bölgede yeni yatırımlara uygulanacak indirimli kurumlar vergisi oranı; çalışanların gelir vergisine de uygulansın.
- Batıdan taşınacak yatırımlara uygulanacak teşvikler; bölgedeki mevct tekstil yatırımlarına da uygulansın.
- 1970’lerde ekonomisi Türkiye ile başa baş olan İtalya, geçen yıl Türkiye’nin 4 katından fazla ihracat yaptı. Türkiye’nin de ihracat potansiyelini gerçek seviyesine yükseltmek için kur sistemi değiştirilsin.
- Teşviklerin süresi 20 ila 25 yıla çıkarılsın.