Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2009 00:00
Çiftçi kuruluşlarından Anadolu Birlik Holding (Konya Şeker), Konya’nın Çumra ilçesindeki serasında bir ilki gerçekleştirerek, bodur muz üretimini başardı.
Pankobirlik Genel Başkanı ve bünyesinde Konya Şeker Fabrikası, Çumra Şeker Fabrikası, Şeker Süt gibi kuruluşları bünyesinde bulunduran Anadolu Birlik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, burada yüksek verim alınarak yetiştirilen muzun tadının Anamur muzunu aratmadığını belirterek, “Türk insanının doğru yönlendirildiğinde imkansız gibi görünen her şeyi başarabileceğini, adam boyunu geçen muz salkımlarını yetiştirerek gösterdik. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal
Atatürk’ün ‘çiftçi, milletin efendisidir’ sözünün doğruluğunu ve isabetini, pek çok çalışmayla gözler önüne sermenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Konya Ovası’nda muz yetiştirme çalışmasının bir Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) projesi olduğunu ifade eden Konuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uzmanların araştırmalarına göre küresel ısınmayla birlikte, sıcak iklim kuşağı güneyden kuzeye doğru kayıyor. Bu durum, bir süre sonra, Akdeniz ikliminde yetişen ürünlerinin Konya’da, Ekvator kuşağında yetişen bitkilerin ise Akdeniz bölgesinde kolaylıkla yetişebileceğini gösteriyor. İklim değişikliğiyle birlikte çiftçiler Hububat Ambarı olan Konya’da rahatlıkla muz da yetiştirebilecektir. Biz bunun örneğini şimdiden gösterdik. Bu başarı yönetim olarak bizden çok, her çalışmamızda sonuna kadar bize destek veren çitçilerimizdir. Onların desteği olmasaydı başaramazdık.”
Çiftçinin akaryakıta bağımlılığını ortadan kaldırabilecek kanola konusundaki Ar-Ge projesinde de önemli mesafe aldığını belirten Konuk, “Çiftçimizi AB’ye entegre etmek ve alternatif ürünleri üreticiye sunmak için çalışıyoruz” dedi.