Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2009 01:46
Merkez Bankası, kasım ayından bu yana hiç ara vermeden devam ettiği faiz indirimine haziran ayında da sürdürdü. Ekim ayında 16.75 olan faizi nisanda tek haneye indiren Merkez, dün de oranı yüzde 9’un altına indirdi. Gecelik faizi 8.75’e çeken Merkez, bundan sonrası için ’ara verebiliriz’ sinyali verdi.
NİSAN ayında gecelik faizi tek haneye çeken
Merkez Bankası, bir sürprizde dün yaptı. Merkez Bankası, beklendiği gibi 0.25 puanlık indirim yerine 0.50 puanlık indirime gitti. Kasım ayından bu yana faizleri indiren Merkez Bankası, gecelik faiz oranını yüzde 9.25’ten yüzde 8.75’e indirdi. Borç verme faiz oranı ise yüzde 11.75’ten yüzde 11.25’e çekti. Para Politikası Kurulu’nun dünkü toplantısından sonra yapılan açıklamada ayrıca, geç likidite perceresi faiz oranlarının, borçlanmada yüzde 5.25’ten yüzde 4.75’e, borç vermede ise yüzde 14.75’ten yüzde 14.25’e indirildi. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara
repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 10.75’ten yüzde 10.25’e çekildi.
Uzun zaman alacakYapılan değerlendirmede ise son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyete dair ’kısmı toparlanma’ işaretleri içerdiğini belirten Merkez, şu tespitleri yaptı: "Küresel ekonomideki olumsuzlukların giderilmesinin uzun zaman alabileceği anlaşılıyor. Nitekim dış talep zayıf sürecini sürdürüyor, yurtiçi yatırım talebi geriliyor. İktisadi faaliyetteki toparlanmanın yavaş ve kademeli olacağı, istihdam koşullarındaki mecçut durumun bir müddet daha süreceği ve bunun neticesinde enflasyonun düşük seyrini koruyacağı öngörülüyor.
Enflasyon aşağı yönlüBu çerçevede, haziran ayında baz etkisi ve vergi ayarlamaları nedeniyle yıllık enflasyonda gözlenebilecek yükselişin kalıcı olmayacağı tahmininde bulunan Para Politikası Kurulu, değerlendirmesine şöyle devam etti: "Finansal koşullardaki ek sıkılığın kısmen devam etmesi ve küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin sürmesi aşağı yönlü risklerin tamamıyla ortadan kalkmadığına işaret ediyor."
Ara verebilirizKurul, bundan sonraki faiz indiriminin ölçülü olabileceği mesajını verirken, şunları belirtti: "Para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzunca bir süre koruması gerekebilecek. İktisadi faaliyete dair toparlanma işaretlerinin belirginleşmesi halinde ise faiz indirimlerinde bir yavaşlama veya indirimlere ara verme gündeme alınabilecek."
3 aylık repoya sıcak bakılıyorKURULUN, piyasadaki Türk lirası likidite durumunu ve gelecek döneme ilişkin öngörüleri de ayrıntılı olarak incelediği belirtilen açıklamada, şöyle devam etti: "Bankaların likidite yönetimlerini ve aktarım mekanizmasının sağlıklı çalışmasını desteklemek amacıyla temel fonlama aracı olan bir haftalık repo işlemlerine ilave olarak gerektikçe üç aya kadar vadeli repo işlemlerinin de kullanılmasının faydalı olacağı konusunda mutabık kalınıyor. Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, kurulun geleceğe yönelik durusunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalı."
Gecelik faiz 8 ayda 8 puan nasıl indi
PARA Politikası Kurulu’nun dünkü 0.5 puanlık indirimiyle birlikte, 8 ayda gecelik borçlanma faiz oranındaki toplam indirim 8 puana ulaştı. Kurul, geçen yıl mayıs, haziran ve temmuz aylarında 0.5’er puanlık artırımlarla gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 16.75’e yükseltmişti. Ardından kasımdan itibaren indirimlere başlamıştı. Kasımda 0.5 puan, aralıkta 1.25 puan ve bu yıl ocakta 2 puan, şubatta 1.5 puan, martta 1 puan, nisanda ise 0.75, mayısta 0.5 puan düşürülen gecelik faiz yüzde 9.25’e inmişti.