Vergi iadesi yeniden başlasın borsa ve dövize vergi gelsin

Güncelleme Tarihi:

Vergi iadesi yeniden başlasın borsa ve dövize vergi gelsin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2009 00:00

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, kayıt dışı ekonomi ve kayıt içindeki işlemlerin belgelenmemesi nedeniyle Türkiye’de toplanamayan verginin 20 milyar liraya ulaştığını söyledi.

Krizin etkilerine karşı, temel tüketim ürünlerindeki KDV’nin düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Arıkan, çalışanın ve kayıtlı işverenin yükünün de hafifletilmesinin bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

Vergi iadesinin kaldırılmasının kayıt dışının ekmeğine yağ sürdüğünü öne süren Arıkan, kayıtdışı ile mücadele etmede atılması gereken ilk adımın, tüm ödemelerin bankalardan geçmesi ve her türlü harcamanın gider kabul edilmesi olduğunu söyledi. Kira ödemelerine banka zorunluluğunun getirilmesinin doğru bir karar olduğunu belirten Arıkan, diğer ödemeler için de 8 bin lira olan alt sınırın daha da düşürülmesi gerektiğini savundu. Arıkan, "Nereden buldun?" sorusunun yöneltilmemesinin de yanlış olduğunu dile getirerek "Vergi yükünü bir avuç çalışana yıkan unsur, kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdamdır. Şimdi bu dengeyi ’az kazanandan az, çok kazanandan çok’ yönünde değiştirmek zamanıdır" diye konuştu.

Arıkan’dan öneriler

Arıkan, vergiyle ilgili önerilerini şöyle sıraladı:

Kişilerden alınan gelir vergisinin yüzde 15 yerine yüzde 10’dan başlayabilir.

Sermaye üzerindeki vergi yükü yaygın hale getirilmeli. Bunun için borsa ve döviz işlemleri üzerinden düşük oranlı, ancak yaygın bir finansal vergi işlemi uygulanmalı.

İstisna, muafiyet, indirim, vergi ertelemeleri ve beyanı gerekmeyen gelirler, beyanname verme görevini ortadan kaldırmamalıdır.

Vergi kesintisi, sistem içinde ön vergileme niteliği taşımalıdır. Nihai vergi olmamalıdır.

İşletmeler zorda, ’e-haciz’ donsun

MALİYE Bakanlığının, Vergi Dairesi Tam Otomasyonu Projesi (VEDOP) ile ciddi bir veri tabanı oluşturduğunu belirten Yahya Arıkan, bir vergi mükellefinin vergi idaresine borcu olduğunda vergi idaresinin, bu proje sayesinde mükelleflerin banka hesaplarını görebildiğini ve borca karşılık mükellefin banka hesaplarını dondurduğunu anlattı. Arıkan, "Şu dönemde, zaten işletmeler zor ayakta duruyor. Ticari hayatları, elektronik hacizle durdurulan işletmelerin ayakta kalması mümkün değil. Krizi atlatana kadar e-hacizin kaldırılmasını ya da dondurulmasını istiyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!