Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2009 00:00
Ağustos ayından itibaren düşüş trendine giren sanayi üretiminde, ocak ayında tüm zamanların en kötü düşüşü yaşandı. Kriz yılı 2001’de rekoru yüzde 14.1 olan sanayi düşüşü, hükümetin krizi ciddiye almadığı günümüzde yüzde 21.3 olarak gerçekleşti. Motorlu taşıt üretiminde düşüş yüzde 60.3’ü buldu.
EKONOMİK büyümenin öncü göstergesi niteliğindeki sanayi üretiminde ağustos ayından bu yana süren düşüş, ocak ayında "çarklar tersine döndü" denecek "dip" yaptı. Giderek kendisi hissettiren krizin etkisiyle ocak ayında tüm zamanların rekorunu kırdı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, sanayi üretimi ocak ayında yüzde 21.3 geriledi. Olumsuz beklentilerin bile çok üzerinde gerçekleşen bu rakam, tüm zamanların en büyük düşüşünü oluşturdu. Aralık ayında yüzde 17.6 olan sanayi üretimindeki düşüş yüzde 17.8’e revize edildi.
Sermaye malında rekorSanayinin alt sektörleri incelendiğinde, üretim imalat sanayi sektöründe yüzde 24.2, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 3.8, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 6 geriledi. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek düşüş yüzde 44.6 ile sermaye malı imalatında görüldü. Dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 25.4, aramalı malı imalatı yüzde 24, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 10.1 ve enerji yüzde 6.4 oranında düştü.
Otomotiv sert düştüİmalat sanayi alt grupları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranı yüzde 60.3’le motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatında gerçekleşti. Onu, yüzde 55.7 ile radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları İmalatı ve yüzde 32.1 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatı izledi. Geçen yılın ocak ayındaki yüzde 11.5’lik artışla karşılaştırmanın ötesinde ocaktaki yüzde 21.3’lük düşüşle tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu rakam Türkiye tarihinin en ağır krizinin yaşandığı 2001 yılını da geride bıraktı. Kasım 2001’deki yüzde 14.1’lik rekor küçülmeyi aralık ayındaki yüzde 17.8’lik rakamla geride bırakan Türkiye, böyle bir rakamı tarihinde görmedi.
Ağustosta başladıSanayi üretimi ağustosdan bu yana geriliyor. Üretim ağustosta yüzde 4.1, eylülde yüzde 5.2, ekimde yüzde 8.5, kasımda yüzde 13.9, Aralık’ta yüzde 17.8 azaldı. Kriz yılı olan 2001’de aylar itibariyle çift haneli oranlarda düşüş gösteren sanayi üretimi, Şubat 2002’de yüzde 5.5’lik düşüşten sonra yükselişe geçmişti. Bundan sonraki 40 ay boyunca artış kaydeden sanayi, Temmuz 2005’de yüzde 1.4’lük bir düşüş gören sanayi Ağustos 2008’e kadar hep büyümeye devam etmişti.
Tekstil sektörü Bakan Şimşek’ten özür bekliyorİSTANBUL Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, ekonomik kriz,
dolar-TL kuru ve üretimle ilgili değerlendirmeler yaparak "Madem TL o kadar değerliydi, neden yüzde 50 değer kaybetti? Yıllardır söylüyorduk. Arada geçen zamanın faturasını sektörümüz çok ağır ödedi. Mehmet Şimşek bakanımızın bir cevabı olmalı. Sektörümüze bir özür borçlu olduğunu düşünüyorum" dedi. Mehmet Şimşek, daha milletvekili adayı iken tekstili gözden çıkarılacak sektörler arasında göstermiş, Türkiye’nin bu işi Çin’e bırakarak, başka alanlara odaklanması gerektiğini söyleyerek sektörün tepkisini çekmişti. Doların 1.80’i kırması halinde ihracatın nasıl etkileneceğini Gülle "Ondan sonra kurun önü açılır ama geçmiş olsun demekten başka bir şey yok"
İSO: Sanayi çöktü kriz Türkiye’yi kalbinden vurduİSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, "2009 yılının ilk ayında sanayi üretimi yüzde 21.3, imalat sanayi üretimi de yüzde 24.2 oranında düşmüştür. Artık, sözün bittiği noktadayız, rakamlar konuşuyor. Bu rakamlar, yaşanan krizin ciddiyetini ve derinliğini açıkça ortaya koymaktadır" dedi. Türkiye ekonomisinin kalbinin sanayi sektörü olduğunu ve küresel krizin, Türkiye’yi kalbinden vurduğunu kaydeden Küçük, şu değerlendirmeyi yaptı: "Üretimdeki düşüş, sadece sanayi sektörünün sorunu değildir. Sanayideki çöküş, kısa süre içinde, ekonominin diğer alanlarını da olumsuz etkileyecektir. Türkiye şimdiye kadar önlem almakta geç kalmıştır. Önlem almakta geciktikçe, ödenen bedel artıyor. Önümüzdeki süreçte, bedelin ödenemez hale geldiğini yaşayarak görmek istemiyoruz. Hükümet ve ekonomi yönetiminin bir an önce durumun ciddiyeti ve vahametine uygun politikalar üretmesi gerekmektedir."
Şimşek’in açıklamaları bizimle alay eder gibiANKARA Sanayi Odası Başkanı (ASO) Nurettin Özdebir, sanayide gelinen vahim nokta kadar, iktidarın özellikle Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in verdiği beyanatların da önemine dikkat çekti. Şimşek’in Mardin ve Gaziantep’te yaptığı konuşmaları hatırlatan Özdebir, "Söylenen bizimle alay etmek gibi bir şey. Şaka yapılacak bir dönemde değiliz" dedi. İç talebi canlandıracak önlemlerin bir an önce devreye alınmasını isteyen Özdebir, sözlerine şöyle devam etti: "Rakamlar durumun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor. Ancak yapılan açıklamalar teşhis ve tedavide geç kalındını gösteriyor. Yüzde 21.3’lük düşüş, sanayide, ticarette çarkların tam olarak durduğunu anlatıyor. İmalat sanayi yüzde 24.2 daralmış, bu demektir ki, Türkiye üretim kabiliyetini kaybediyor. 40-50 yıllık firmaların bile sıkıntı içinde olduğunu görüyoruz. 2001’de bile bunları yaşamamıştık. Sanayi üretimi artan oranlarda daralıyorsa ve en son böyle rekor bir düşüşa yaşıyorsa, gün şaka yapılacak gün değil. Beyanatlarına bakılırsa ekonomi yönetimi, vehametin farkında değil, sanki Türkiye dışında bir yerde yaşıyorlar. Bunları görünce biz daha da endişe ediyoruz."
TGSD: Türkiye kaderine terk edildiTÜRKİYE Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş, sanayi üretimindeki gerilemenin durdurulabilmesi için kamuya dönük borçların uzun vadelerde yapılandırılması gerektiğini ifade etti. Nakkaş, sanayi üretiminin ocak ayında yüzde 21.3 gerilediğini anımsatarak, "Türkiye kaderine terk edildi. Sanayi üretimi 6 ayda 6 kat düştü" dedi.
Çağlayan: Sanayide bu düşüşü bekliyordumSANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi üretimindeki düşüşün küresel krizden kaynaklandığını belirterek, "Bu sıkıntıları yaşayacağız. En azından benim ve Bakanlığım açısından beklenen rakamlardı. Bir süre böyle gitmek zorunda kalacağız. Ümit ediyorum, yılın sonuna doğru dünyadaki taşlar yerine oturur" dedi.