Güncelleme Tarihi:
Amerikan ekonomisi kötüye gidiyor
Dolar 1.77'yi aşarsa şimdiye kadar ulaştığı en yüksek seviyeye tırmanmış olacak.
Doların yükselişinde Doğu Avrupa'daki bazı para birimlerinin gün içerisinde zayıflaması ve ABD otomobil devi GM'in iflas edebileceğini açıklaması etkili oldu.
Alternatif Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, doların 1.75'in üzerinde tutunması durumunda ilk etapta 1.85'a kadar çıkabileceğini söyledi. Salar, "1.85'in üzerinde ise doların 2 TL'ye kadar yolu açık. Ama Merkez Bankası'ndan herhangi bir müdahale gelirse bu doların hızını keser" dedi.
Aşağı yönlü hareketler zor olur
Strateji Menkul Değerler Ekonomisti Bülent Topbaş, piyasadaki rahatsızlığın esas olarak GM haberlerinden kaynaklanmadığını, GM'in sadece tuz biber olduğunu söyledi. Topbaş, "GM ile ilgili olarak durumun vehameti zaten bilinyordu. Bu olay malumun ilanı. İlave bir tedirginlik yaratmazdı ama piyasalar güne zaten olumsuz başlamıştı. Sabah Çin'le igili beklenen paketin gelmemesi piyasayı bozmuştu. GM'in açıklaması da güçsüz olan piyasaya son noktayı koydu" dedi.
Türkiye'de faizlerin giderek düşmesinin doların yükselişindeki esas neden olduğunu ifade eden Topbaş, "Hem faizlerin düşmesi hem de piyasada IMF ile ilgili beklentilerin iyice zayıflaması kötü haberlerde yukarıya yönelik volatiliteyi artırıyor. Artık dövizde aşağı yönlü hareketler zor olur" dedi.
1.75 KRİTİK SEVİYE
Garanti Bankası Döviz Masası Yöneticisi Hakan Kuyumcuoğlu, IMF anlaşması yapılmadıkça doların yukarıya doğru hareketlerde kırılganlığını koruyacağını belirtti.
Kuyumcuoğlu, AA'ya yaptığı açıklamada, sadece Türkiye'de değil, diğer gelişmekte olan ülkelerin döviz piyasalarında da bir atak olduğunu ifade ederek, “Macaristan parası, Güney Afrika parasında da bir atak var. Zaten gelişmekte olan piyasalarda bir atak olması bekleniyordu. Bu başlangıç olabilir. Teknik olarak 1,7500'in üzerinde kapattığı takdirde 1,8400-1,8600 seviyesini de test edebilir. Önümüzdeki 2-3 hafta içinde...” diye konuştu.
Piyasaların iyi haberlere ihtiyacı bulunduğunu dile getiren Kuyumcuoğlu, “Bu iyi haberler nedir? IMF anlaşması olabilir. Yurt dışı piyasalarda bir düzelme beklenebilir. Bugünkü hareketin başlangıcı zaten yurt dışı piyasalardaki kötüleşme ve General Motors'un iflas istemi ile ilgili haberlerdir” dedi.
KALICI HASAR OLMAZSA KURLAR GERİ DÖNER
Büyük bir aracı kurumundan adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili de dolarda yaşanan yükselişin büyük bir kısmının gelişmekte olan ülkelerin para birimlerindeki kayıplar ve euro/dolar paritesindeki hareketle ilgili olduğunu söyledi.
Yetkili, "Aslında GM'den gelen açıklamanın kurlardaki etkisi çok fazla olmadı. Dolardaki yükseliş sürebilir ama eğer bu yaşananlar gelişmekte olan ülkelerin herhangi birinde kalıcı hasar yaratmazsa, aynı şekilde kurlar geri döner" dedi.
İMKB'DE SERT DÜŞÜŞ
Piyasalarda yaşanan dalgalanma borsada da sert bir şekilde hissediliyor. İlk seans dengeli gözüken borsa ikinci seans GM haberleriyle birlikte tekrar düşüşe geçti ve 23 bin 400 sınırına kadar geriledi. Ancak ikinci seansın ortaları geçilirken bu kez yabancı satışı ile birlikte İMKB 23 binin de altına indi ve 21 Kasım 2008'den bu yana en düşük seviyesini gördü.
Borsa günü yüzde 3.78 kayıpla 23 bin 36 puandan noktaladı.
ABD DE DÜŞÜYOR
Finansal çalkantının kaynağındaki ABD borsaların da yaşanan dalgalanmadan payına düşeni alıyor. ABD'de Dow Jones endeksi güne sert bir düşüşle başlarken endeks 6 bin 732 puana kadar indi. Dow Jones'un açılışındaki düşüş yüzde 1.6 olarak kaydedildi.