Türkiye teşvik için dört bölgeye bölünecek

Güncelleme Tarihi:

Türkiye teşvik için dört bölgeye bölünecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2009 00:00

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bu ay içinde yasalaştırmayı planladıkların yeni teşvik yasasında Türkiye’nin gelişmişlik farkına göre dörde ayrılacağını söyledi.

Çağlayan, "Bölgelerin birbirinden teşvik farkı olacak. Her ilin kendi karateristik özelliğini dikkate alacağız. Her ilin kendi potansiyeli ve altyapısı ile ilgili sektörel düzenlemeler olacak" dedi. Çağlayan, TBMM’de bölgesel teşvik sistemi ile ilgili değerlendirmeler yaparken, düzenlemenin yerel seçimlerden önce yasalaşacağını açıkladı. Çağlayan, şunları söyledi:

Gelişmişlik farkı

Yeni teşvik uygulamasında bölgesel destekten bahsediyoruz. Doğu ve Güneydoğu için gelişmişlik farkının kaldırılması ve yatırımın özendirilmesi anlamında o bölgeye yönelik teşviklerin diğerlerinden farklı ve özendirici olması lazım. Belki süresi biraz daha farklı olacak. Türkiye gelişmişlik durumuna göre dört bölgeye ayrılacak. Bölgelerin birbirinden farklılıkları olacak.

Sektöre göre teşvik

Her ilin kendi karateristik özelliğini dikkate alacağız. Her ilin kendi potansiyeli ve altyapısı ile ilgili sektörel teşvikler olacak. Üretim pazarlarına uzaklığını, lojistik altyapıdan birçok unsuru alt alta koyacağız ve o ile yönelik teşvik politikasını belirleyeceğiz. Önce sektörleri destekleyeceğiz. İleri teknoloji, yüksek katma değer, uluslararası rekabet gücü olan sektörler ile istihdam yaratacak olanlar öncelikle desteklenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!