Yangının henüz sıcaklığını hissediyoruz

Güncelleme Tarihi:

Yangının henüz sıcaklığını hissediyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2008 17:31

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bugün kapımıza kadar dayanan, ciddi bir ekonomik yavaşlama sürecidir. Bizim hissettiğimiz henüz yangının ateşi değil, alevinin sıcaklığıdır” dedi.

İstanbul Sanayi Odası(İSO) tarafından düzenlenen 7. Sanayi Kongresi’nde konuşan Hisarcıklıoğlu, büyümenin ve istihdam artışının sürmesi için dış kaynak teminine devam edilmesi gerektiğini işaret ederek, “Küresel finansal kriz yüzünden, dün kredi alınan kaynakların bugün mevcut olmaması veya kredi verecek durumda olmaması, bankalarımızın ve reel sektörün, yurtdışından kredi teminini zorlaştırmaktadır. Buna paralel olarak yurtiçindeki bankaların da kredi verme standartlarını sıkılaştırdıklarını ve dolayısıyla ticari kredi miktarının azalmasını kaygıyla gözlemlemekteyiz” dedi. TOBB Başkanı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“YANGININ ATEŞİNİ DEĞİL ALEVİNİN SICAKLIĞINI HİSSEDİYORUZ”

“Sonuçta bugün kapımıza kadar dayanan, ciddi bir ekonomik yavaşlama sürecidir. Altını bir kere daha çiziyorum: Bizim hissettiğimiz henüz yangının ateşi değil, alevinin sıcaklığıdır. Piyasaları rahatlatmanın, üretimi ve istihdamı korumanın ve faizleri düşürmenin yolu, ekonomik güveni ve istikrarı kuvvetlendirmektir. Hükümetimizin tedbir paketi hazırlaması yönündeki çalışmaları olumlu karşılıyor ve bu konudaki çalışmaların hızlandırılmasını bekliyoruz. Büyümenin yavaşlayacağının kesin olduğu önümüzdeki dönemde, mikro reformlar dünden daha önemli hale gelmiştir. Büyümenin lokomotifi özel sektör olduğuna göre, özel sektörün üzerindeki yüklerin hafifletilmesi, aslında krizin olumsuz etkilerine karşı doğrudan tedbirler almak anlamına geliyor. Ekonomideki verimlilik artışlarının sürekliliğini sağlayacak ikinci nesil reformlar devam etmelidir.”

“100. YILDA 10. BÜYÜK EKONOMİ OLMAK İSTİYORUZ”


TOBB Başkanı, küresel ekonomideki yangın söndüğünde, her şeyin kaldığı yerden devam edeceğini belirterek şu görüşleri dile getirdi:

“O halde bu süreci mümkün olduğunca az hasarla atlatmalı ve yarışa devam etmeliyiz. Üretim kapasitemizin zarar görmemesi en büyük beklentimizdir. Aksi halde, bu krizi daha az hasarla atlatmayı başaran ülkelere kıyasla, yarışta geri kalacağız. Biliyoruz ki; sanayimiz olmadan Türkiye büyüyemez, büyüme olmadan da ülkemiz zenginleşemez. Biz hedefimizi açıkça ortaya koyduk. Cumhuriyetimizin 100. yılında, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek istiyoruz. Bunun için devletimizden tek beklentimiz, bize rakiplerimizin sahip olduğu yatırım ve iş yapma ortamını sağlamalarıdır. Altını çizerek söylüyorum, biz başka hiçbir şey istemiyoruz. Küresel krizle, rakip ülkeler nasıl mücadele ediyorsa, biz de onlardan geride kalmamak durumundayız. Başka ülkeler kredi kanallarının açık kalması için tedbir alıyorsa, bizim de benzer adımları biran önce atmamız gerekmektedir. Biz kendimize güveniyoruz.”

Türk özel sektörünün 2003-2007 arasında yaptığı toplam makine-teçhizat yatırımının 265 milyar dolar olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Oysa önceki 5 yılda, yani 1998-2002 arasında bu rakam 110 milyar dolardır. Umarım Türk özel sektörünün aldığı dış borcun nerede kullandığını merak eden, bununla ilgili temelsiz eleştiri getirenler, şimdi bir daha düşünürler” diye konuştu.

“BÖLGENİN SANAYİ DEVİYİZ”

Bu krizin, Türkiye’nin dünya haritası üzerindeki konumunu değiştirmediğini, Türk özel sektörünün, Orta Avrupa’dan Orta Asya’ya uzanan bölgenin en gelişmişi durumunda olduğunu ifade eden TOBB Başkanı şunları söyledi:

“Bölgemizde Türkiye bir sanayi devidir. 1980’den günümüzde kat ettiğimiz mesafe çok büyüktür. Sanayimiz hem miktar olarak büyümüş, hem de çeşitlenmiştir. 2000 yılında ihracatımızın yüzde 37’si tek bir sektöre dayalıyken, bugün hiçbir sektörün payı yüzde 20’yi geçmiyor. Üstelik 26 sektörde ve 21 ülkeye, 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıyoruz. Elbette daha önümüzde gidecek çok yol var. Bizim yerimiz, ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün milli hedef gösterdiği muasır medeniyet seviyesinin üzeri, yani gelişmiş ülkelerin arasıdır.”

“BİZE YOL GÖSTERECEK OLAN HÜKÜMETİMİZDİR"

Bugün yeni bir dünya, yeni bir rekabet haritasının şekillendiğini ve bu yeni ekonomik ortamın, yeni politikaların uygulanmasını zorunlu kıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şu görüşleri ifade etti:

“Belirsizliği dağıtacak ve dinamizmimizi, enerjimizi doğru yerlere kanalize edecek bir stratejiye, yol haritasına ve vizyona ihtiyacımız, her zamankinden daha fazla hale gelmiştir. Vizyonu hayata aktaracak, bir oyun planına dönüştürerek hepimize yol gösterecek olan, hükümetimizin bugünden belirleyeceği kurallardır, kurumsal adımlardır. Ülkemizin, yaklaşık 6.5 yıldır süren büyümeye yeniden ivme kazandırmak ve büyümenin bereketini artırmak için, yeni bir çıpaya ve yeni bir büyüme stratejisine ihtiyacı vardır. Sanayimizi geliştirmenin, ihracattaki artışa devam etmenin ve sanayimiz ile ihracatımızı ithalata bağımlı olmaktan kurtarmanın yolu, yapısal reformları tamamlayarak, ülkemizdeki iş ve yatırım ortamını iyileştirmekten ve girdi maliyetlerini dünya standartlarına çekmekten geçmektedir. Biz gece gündüz çalışırız, bayrağımızı sattığımız mallarla dünyanın dört bir köşesinde dalgalandırırız, hedefe de ulaşırız.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!