Akaryakıt sektörüne üçlü inceleme kıskacı

Güncelleme Tarihi:

Akaryakıt sektörüne üçlü inceleme kıskacı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2008 00:00

AKARYAKIT sektörü, Maliye Bakanlığı denetim elemanları tarafından "ani denetime" tabi tutuldu. Rafineri ve akaryakıt dağıtım şirketlerine giden Maliyeciler, marker ve fiili envanter çalışması yaptı. 60 gelirler kontrolörü, 140 vergi denetmeninin de yardımıyla, 16 ildeki akaryakıt tesislerine ve depolarına giderek, sayıma başladı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Denizcilik Müsteşarlığı’nın da katkıda bulunduğu inceleme, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Kırıkkale, Batman, Trabzon, Antalya, Artvin, Tekirdağ, Bursa, Çanakkale, Mersin, Gaziantep, Hatay, Mardin ve Samsun’da 60 noktada gerçekleştirildi. Perşembe sabahı başlayan denetim çalışması tamamlandı.

Rafineri ve depolar Tüpraş’a ait rafineriler ile Petrol Ofisi, Opet, Total, Akpet, Alpet, Shell, BP, Petline, Molpet, Delta, Energy, Elf, Turquaz ve diğer kuruluşların antrepo ve depolarına giden denetim elemanları, gerek gümrük sahası dışında bulunan, gerekse gümrük işlemleri yapılarak millileştirilmiş olan akaryakıt ürünleriyle ilgili tespitlerde bulundu. Tüpraş’ın üretim ve satış rakamları ile stokları kaydedildi. Aynı şekilde akaryakıt dağıtım firmalarının Tüpraş’tan aldıkları akaryakıt miktarı ile ithal ettikleri akaryakıt, satış rakamları ve stok miktarları tek tek belirlendi.

Marker kaçağı var mı Denetim çalışması öncesinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) işletmelerin yıl içinde aldıkları marker rakamları da istendi. Tespitler sırasında marker kaçağı olup olmadığı da ayrıca inceleme konusu edildi. Bu çerçevede firmalardan marker projeksiyonları alındı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!