Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2008 00:00
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, şu anda yeterli kaynak olduğunu söylemekle birlikte, krize karşı daha etkin bir rol oynayabilmek için gelecek 6 ayda en az 100 milyar dolarlık ek kaynağa ihtiyaç olduğunu açıkladı. IMF’nin kaynağı, Japonya’nın taahhüdüyle 350 milyar dolara yükselmişti.
HAFTA sonunda Washington’da yapılan G-20 zirvesini değerlendiren Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, küresel mali krizin, IMF’nin kaynaklarını da zorladığını söyledi. Zor durumda bulunan pek çok ülkenin para beklediği IMF’nin Başkanı Strauss-Kahn, "Şu anda yeterli kaynağımız var, ancak 6 ay sonra ne olur bilinmez" dedi. Washington’daki zirve öncesi IMF’nin elinde 250 milyar dolarlık bir kaynak vardı. Japonya’nın yardım taahhüdüyle bu 350 milyar dolara çıkmıştı.
100 milyar dolar lazımDominique Strauss-Kahn,İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye yaptığı açıklamada, "IMF’nin küresel ekonomik düzelmeye yardımcı olmada büyük bir rol oynaması için daha fazla kaynağa ihtiyacı var. IMF’nin muhtemelen gelecek altı ayda en az 100 milyar dolarlık ek kaynağa ihtiyacı var" diye konuştu.
Sorunlu ülke arttıIMF’nin yakın gelecekte yeterli parası olmasına rağmen, muhtemelen daha fazlasına ihtiyacı bulunduğunu ifade eden Strauss-Kahn, bu konuda şunları söyledi: "Aynı anda sorun yaşayan ülkelerin sayısı, çarpıcı biçimde arttı ve bu ülkeler IMF’den destek istediler. Geçmişe kıyasla çok daha fazla sayıda ülken bizden yardım istediğinden, bizim de daha fazla kaynağa ihtiyacımız var. Hafta sonu bu noktada ileriye doğru bir adım atıldı."
Başkanlar farkında
Japonya’nın IMF’ye 100 milyar
dolar taahhüt etmesini "önemli bir adım" olarak değerlendiren Strauss-Kahn, sözlerine şöyle devam etti: "Bizim, günümüzde yüzleştiğimiz sorunlara eğilmemizi sağlayacak kaynağımız var. Sorunsa, bundan altı ay sonra, sorularla ilgilenip ilgilenemeyeceğimiz. Bence tüm devlet ve hükümet başkanları, güçlü bir IMF’ye ihtiyaç olduğunun farkında."
6 ay sonra değişirDominique Strauss-Kahn, "6 ay sonra, şartlar değişir" derken, şu değerlendirmeyi yaptı: "Umarım kriz son bulur. Biliyorsunuz, ben müşteri peşinde değilim. IMF de,
kredi vermek için müşteri arayan bir banka değil. Ancak muhtemelen kaynaklarımızın artırılmasına ihtiyaç duyacağız. Düzenlemelerin sonuçlarından nüfusun en fazla zarar görebilecek bölümünü korumak için bazı sosyal güvenlik programları uygulama çabası içinde olacağız."
Faiz indirimi devam etmeliIMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, faiz oranlarının daha da düşürülmesi çağrısında da bulundu. Japonya’da ve ABD’de faiz oranlarında büyük miktarlı indirime gidildiğini hatırlatan Dominique Strauss-Kahn’ın, harekete geçmesini istediği kurumların başında ise Avrupa Merkez Bankası geliyor.
Avrupa Merkez Bankası’nın, mali kriz sürerken, faiz oranlarını düşürmekte özellikle Amerikan Merkez Bankası’nın aksine yavaş davranması, bazı çevrelerce eleştirilmişti. Para birimi olarak
Euro’yu kullanan ülkelerden oluşan bölgede faiz oranı halen yüzde 3.25. Bu oran İngiltere’de yüzde 3, ABD’de yüzde 1, Japonya’da ise yüzde 0.3.
FT: Türk bankacısı çalkantıya alışık ama iyimserlik azalıyorFINANCIAL Times gazetesi, Türkiye’deki bankaların üçüncü çeyrek gelirlerinin önceki çeyreğe oranla gerilediğine dikkat çekerek, çalkantılara alışık olan Türk bankacılarının iyimserliğinin azaldığını belirtti. "Türk bankacıları, küresel finansmandaki çalkantılara çoğundan daha alışık" diyen Financial Times, 2001 yılında bankaların beşte ikisinin çöktüğünü, bu bankaları kurtarma ve rehabilite etmenin, GSYİH’nin yüzde 30’una mal olduğunu, ekonominin derin bir resesyona sürüklendiğini kaydetti. Ancak o dönemde gerçekleştirilen yeniden yapılanma sayesinde Türk bankalarının, Batıdaki sallanan bankalara göre adeta sağlam gibi gözüktüğüne işaret eden gazete, Moody’s araştırmasına dayanarak Türk bankacılık sisteminin sermaye yeterlilik oranının yüzde 15-25 arasında bulunduğunu, kredi-mevduat oranının Haziran ayında yüzde 83 düzeyinde seyrettiğini kaydetti. Gazete, şöyle devam etti: "Ancak Türkiye, küresel kredideki sıkılaştırmanın ve keskin bir yavaşlamanın etkilerini artan bir biçimde hissederken, İstanbul bankacılarının daha önce gösterdiği iyimserliği azalıyor."
FT: Káğıt fiyatları gazeteleri tehdit ediyorFINANCIAL Times gazetesi, küresel ekonominin yavaşlama eğilimine girmesiyle birlikte reklam gelirleri düşen gazetelerin şimdi de kağıt fiyatlarındaki artış tehditiyle karşı karşıya olduğunu yazdı. Gazete, dünyanın en büyük ikinci kağıt üreticisi Norske Skog’un önderliğindeki Avrupalı üreticilerin fiyatlara yüzde 20 zam yapmaya hazırlandığını ve bunun için de müşterilerle pazarlık masasına oturduğunu kaydetti. Gazetelere kağıt tedarik eden üreticilerin talepteki düşüşü fırsat olarak gördüğüne işaret eden Financial Times, yükselen maliyetlere ve azalan kar marjlarına rağmen uzun yıllardır fiyatların sabit bir seyir izlediğini, üretcilerin artık bu durumu değiştirmek için pazardan gelen güçlerini kullanmak istediğini belirtti. Norske Skog’un sözcüsü, "Uzun yıllardır çok düşük marjlarla çalışmanın baskısını yaşıyorduk. Şimdi ise fiyatların artması için bir fırsat görüyoruz" dedi.