AB'de bankaları kurtarma operasyonu

Güncelleme Tarihi:

ABde bankaları kurtarma operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2008 21:51

Avrupa Birliği'nin Avro para birimini kullanan ülkeleri, banka borçlarını geçici olarak güvence altına alacak.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği'nin Avro para birimi kullanan 15 üye ülkesinin devlet ve hükümet başkanları, küresel mali krizi tartışmak üzere bu akşam Fransa'nın başkenti Paris'te toplandı.

AB dönem başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin girişimiyle Elysee Sarayı'nda düzenlenen zirveye, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet de katıldı.

Basına sızan zirve taslağına göre Avro kullanan ülkeler, kredi sıkışmasının önüne geçmek ve borç verme işlemlerini cesaretlendirmek için gelecekteki bankaların borçlarını geçici olarak güvence altına alacaklar. Taslağa göre, kurtarma planı, miktar olarak sınırlı ve 2009 yılı sonuna dek olmak üzere geçici olarak düzenlenecek.

Avro kullanan ülkeler, gerektiğinde zor durumdaki bankalara yardımcı olabilmek için hisselerini alabilecek. Bu akşam kabul edilecek metin, daha sonra 15 Ekim Çarşamba günü düzenlenecek AB zirvesine sunulacak.

Zirveye katılan Belçika Başbakanı Yves Leterme, Avro kullanan ülkelerin banka kurtarma planı için ortak bir rakam belirlemeyeceklerini, ülkelerin bu konuda kendilerinin karar vereceğini söyledi. “Ülkelerin, krizin yatışması için ne kadar kaynak ayıracaklarını kendilerinin belirleyeceğini”belirten Belçika Başbakanı, “Bu akşamki toplantının sonuç bildirgesinde, kurtarma planı için ortak bir rakam belirtilmeyeceğini düşünüyorum”dedi.

Avro kullanan ülkelerin, banka kurtarma planına ne kadar kaynak ayıracakları konusuna çarşamba günü düzenlenecek AB zirvesine dek karar vermeleri bekleniyor.

Haberin Devamı

Bu akşamki zirve sonunda yayınlanması beklenen sonuç bildirisinde, Avro para birimini kullanan ülkeler, banka borçlarını geçici olarak güvence altına alacak.

Taslağa göre Avro kullanan ülkeler, kredi sıkışmasının önüne geçmek ve borç verme işlemlerini cesaretlendirmek için gelecekteki bankaların borçlarını geçici olarak güvence altına alacaklar.

Taslağa göre kurtarma planı, miktar olarak sınırlı ve 2009 yılı sonuna dek olmak üzere geçici olarak düzenlenecek.

Avro kullanan ülkeler, gerektiğinde zor durumdaki bankalara yardımcı olabilmek için hisselerini alabilecek.

Haberin Devamı

Bu akşam kabul edilecek metin, daha sonra 15 Ekim Çarşamba günü düzenlenecek AB zirvesine sunulacak.

Yeni kurtarma planı, mali sisteme hem daha fazla nakit akışını artırmayı hem de bankaların sermayesini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!