Güncelleme Tarihi:
Başbakan Erdoğan ve Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan, iki ülke arasındaki dostane ilişkiler bulunduğun belirterek, başbakanlığı döneminde, AB sürecinde Çek Cumhuriyeti'nden sürekli olarak destek gördüklerini söyledi.
Bugünü kadar devam eden desteğin 2009 yılının ilk yarısında AB Dönem Başkanlığını Çek Cumhuriyeti'nin üstlenmesinden sonra da süreceğine inandığını anlatan Erdoğan, “Tabii, bugünkü ilişkiler sağlam temeller üzerinde, her alanda sorunlardan uzak bir şekilde devam ediyor. Bu vesile ile çek dostlarımızın AB Katılım sürecimizde bizlere verdikleri bu destekten dolayı burada tekrar takdir ile bunu karşıladığımızı ifade etmek istiyorum” dedi.
Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2007 yılı sonu itibariyle 1.5 milyar dolara ulaştığını, bu yılın 8. ayı sonu itibariyle de rakamın bunu aştığını, yıl sonu itibariyle rakamın 2 milyar doları aşacağını umduğunu söyledi.
Enerjide, Çek Cumhuriyeti'nin önemli bir kuruluşlarından olan CEZ ile Akenerji'nin bir anlaşma yaptığını belirten Erdoğan, “Temennimiz odur ki, gerek iki ülke ilişkileri açısından gerekse bu tür girişimcilerin müşterek adımları açısından hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Erdoğan, iki ülke arasında ilişkilerin daha ileri seviyeye ulaştırılması konusunda siyasi bir kararlılığından bulunduğunu söyledi. Bu kararlılığın, özellikle kendini Türkiye'nin AB katılım sürecinde gösterdiğini belirten Erdoğan, ülkemizde atılan bu girişimci adımların yanında, Türk iş adamlarının da ayrıca attığı yeni adımların söz konusu olduğunu kaydetti.
Başbakan Erdoğan, iki ülke girişimcilerini, karşılıklı olarak enerji, turizm, inşaat, savunma sanayi gibi alanlarda yatırımlar gerçekleştirebileceklerini dile getirdi.
Nükleer enerjide Türkiye'nin adımlar attığını ve bu ihalelere yerli girişimcilerin yanı sıra yabancı girişimcileri de davet eden Başbakan Erdoğan, hidroelektrik ve termik santraller, güneş ve rüzgar enerjisi noktasında da Türkiye'nin attığı adımlar bulunduğunu ve Çek iş adamlarının da bu konularla ilgilenebileceğini belirtti.
Başbakan Erdoğan, Ankara'da yapılan Türk-Çek Çalışma Komitesi toplantısının da verimli sonuçlanmasını temenni etti.
SORULAR
Erdoğan, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, “Ekonomideki küresel dalgalanma sürüyor. AB'yi de etkilemiş durumda. Türkiye'de de bugün piyasalar hareketli. Dolarda bir yükseliş var. Borsada düşüş var. Bir önlem sözkonusu olacak mı?” sorusuna şu karşılığı verdi:
“Kur konusunda sürekli olarak söylenen ve özellikle dövizin fiyat olarak düşük olduğu bazında söylenen sözler vardı. Şu anda dalgalı kur rejimi içerisinde doların yükselmiş olması bizim için endişe verici bir oranda değil, böyle bir şey sözkonusu değil. Piyasalara gelince, piyasalarla ilgili zaten böyle bir etkilenmenin olacağı görünen bir gerçekti. Fakat bunun gelip geçici olduğu inancı bende mevcut. Nitekim arkadaşlarımızı şu anda finans sektörüyle sürekli görüşme halindeler. Bu konuda dünyayla irtibatlar devam ediyor.”
IMF İLE GÖRÜŞMELER
Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in Merkez Bankası ve Hazine yetkilileri ile ABD'ye gittiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir dizi toplantılara katılacaklar. Bu toplantılardan sonra dönüp durumu yine birlikte değerlendirip atılması gereken adımlar neler ise bu adımları yine atmaya devam edeceğiz. Ama bu bir süreçtir. Öyle henüz bizim finans sektöründe, bankacılık sisteminde 2000'li yılların krizlerinden alınan dersler bizi gerek Avrupa'da gerekse ABD'de olduğu gibi oradaki neticelerin bizde görülmeyeceği söyledik ve şu anda da nitekim böyle bir durumdayız.
Böyle bir durumda hamdolsun anlatıldığı gibi, korkulduğu gibi bir şey sözkonusu değil ama bakın şimdi ABD'de piyasaya sürülen, pompalanan para noktasında Almanya'da bir adım atıldı. Finans sektörüyle alakalı, bugün İngiltere'de de böyle bir adım atıldı. Burada demek ki bazı şeyler ders alınmamıştı. Bundan dolayı da böyle bir sıkıntı bu ülkelerde yaşandı ve onun içinde bu adımlar atıldı. Ama bizde şu anda böyle bir sıkıntı söz konusu değil. Ve tespitlerimiz de özellikle BDDK noktasında söylüyorum. Böyle bir şeyi bizlere göstermiyor. Bundan dolayı ben de siz basın mensuplarına teşekkür ediyorum. “
ENERJİ ANLAŞMASI
Bu arada Akenerji ile Çek Cumhuriyeti firmalarından CEZ ile Türk enerji piyasasında eşit ortaklığa dayalı stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.
Şirketin değeri anlaşma gereği 810 milyon dolar olarak belirlenirken, Akenerji'nin yüzde 37,4'lik hissesine karşılık, CEZ şirketi tarafından ilk aşamada 303 milyon dolar verilecek.
Akenerji Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçkök, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, CEZ şirketi ile Türkiye'de aldıkları ihalelere değinerek, Türkiye'deki elektrik enerjisi üretimi, dağıtımı, toptan ve perakende ticareti işlerini geliştirme yolunda kararlılıkla ilerleyeceklerini kaydetti.
Dinçkök, ortaklık sürecinde yaklaşık 3 milyar dolar yatırım planladıklarını vurgulayarak, hedeflerinin 2013 yılına kadar 3 bin megawatlık üretime ulaşmak olduğunu söyledi.
Akkök İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman ise güncel piyasa koşulları dikkate alındığında imzalanan bu anlaşmanın Türkiye ekonomisine doğrudan yabancı sermaye girişi açısından büyük önem taşıdığını bildirdi.
CEZ şirketinin 8.6 milyar dolarılık cirosu ile Avrupa'nın en büyük 7. firması olduğu ifade ediliyor.