S. Arabistan'ın üretiminin zarar görmemesi durumunda petrolün, küresel tüketime etkisinin çok sert olmayacağı söylenebilir. Ancak diğer taraftan, bir süre daha yükselmesine kesin gözüyle bakılan gıda fiyatlarının hanehalkının harcamaları üzerinde yaratacağı baskının çok daha fazla olacağı açık şekilde görülüyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) araştırma birimine danışmanlık yapan Thomas Helbling, Şu anda gıda fiyatlarındaki artış çok daha fazla endişeye neden oluyor dedi. GEITHER DA AYNI GÖRÜŞTEGeçen hafta buna yakın görüşleri savunan ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner da, zengin ülkelerin gerekmesi halinde ellerindeki stratejik rezervleri kullanarak petrol sıkıntısını aşabileceğini ancak gıda tarafında fiyatların uzun bir süre daha yüksek seyrini koruyacağını öngörmüştü. Eğer yatırımcılar haklı çıkarsa, ABD tipi ham petrolün varil fiyatının 106 dolar civarında tepe yapması ve gelecek yıl ise geri gelmesi bekleniyor. Deutsche Bank'ın ekonomistlerinden Peter Hooper, varil fiyatını 110 dolara çıkaracak 'orta' düzeyde bir petrol şokunun küresel ekonomideki büyümeyi yüzde 0.4 yavaşlatacağını öngördü. Reuters'ın ekonomistler arasında yaptığı araştırmada çıkan yüzde 4.2'lik küresel büyüme tahminiyle kıyaslandığında bu oldukça mütevazi bir oran. Hooper, varil fiyatını 150 dolar olması durumunda ise büyüme performansının 2 puanlık kısmını yitireceği tahminini de yaptı. Diğer taraftan hem olumsuz iklim koşulları hem de gelişmekte olan ülkelerdeki yaşam standartlarının yükselmesi ve artan et talebi gıda fiyatlarındaki yükselişin sürmesine neden oluyor. Bu artışların özellikle, beslenme harcamalarının aile bütçesinde daha fazla yer tuttuğu yoksul ülkelerde etkili olması bekleniyor. * Bu yazı Reuters'in, Food may eclipse oil as spending threat başlığıyla geçtiği haberden derlenmiştir.","author": {"@type": "Thing", "name": "hurriyet.com.tr"},"publisher": {"@type": "Organization","name":"hurriyet.com.tr","logo": {"@type": "ImageObject","url": "https://image.hurimg.com/i/hurriyet/100/0x0/590c24950f25442978242248.jpg","width": 230,"height": 60}}}
Güncelleme Tarihi:
Petrol piyasasındaki yatırımcılar, Ortadoğu'daki isyan dalgasının Suudi Arabistan'a da sıçraması gibi çok da kuvvetli olmayan bir riski fiyatlıyor. Bunun gerçekleşmesi durumunda petrol arzı ve fiyatları küresel ekonomideki risk listesinde hızla üst sıraya yükselebilir. �
S. Arabistan'ın üretiminin zarar görmemesi durumunda petrolün, küresel tüketime etkisinin çok sert olmayacağı söylenebilir. Ancak diğer taraftan, bir süre daha yükselmesine kesin gözüyle bakılan gıda fiyatlarının hanehalkının harcamaları üzerinde yaratacağı baskının çok daha fazla olacağı açık şekilde görülüyor.
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) araştırma birimine danışmanlık yapan Thomas Helbling, "Şu anda gıda fiyatlarındaki artış çok daha fazla endişeye neden oluyor" dedi.
GEITHER DA AYNI GÖRÜŞTE
Geçen hafta buna yakın görüşleri savunan ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner da, zengin ülkelerin gerekmesi halinde ellerindeki stratejik rezervleri kullanarak petrol sıkıntısını aşabileceğini ancak gıda tarafında fiyatların uzun bir süre daha yüksek seyrini koruyacağını öngörmüştü.
Eğer yatırımcılar haklı çıkarsa, ABD tipi ham petrolün varil fiyatının 106 dolar civarında tepe yapması ve gelecek yıl ise geri gelmesi bekleniyor.
Deutsche Bank'ın ekonomistlerinden Peter Hooper, varil fiyatını 110 dolara çıkaracak 'orta' düzeyde bir petrol şokunun küresel ekonomideki büyümeyi yüzde 0.4 yavaşlatacağını öngördü. Reuters'ın ekonomistler arasında yaptığı araştırmada çıkan yüzde 4.2'lik küresel büyüme tahminiyle kıyaslandığında bu oldukça mütevazi bir oran.
Hooper, varil fiyatını 150 dolar olması durumunda ise büyüme performansının 2 puanlık kısmını yitireceği tahminini de yaptı.
Diğer taraftan hem olumsuz iklim koşulları hem de gelişmekte olan ülkelerdeki yaşam standartlarının yükselmesi ve artan et talebi gıda fiyatlarındaki yükselişin sürmesine neden oluyor.
Bu artışların özellikle, beslenme harcamalarının aile bütçesinde daha fazla yer tuttuğu yoksul ülkelerde etkili olması bekleniyor.
* Bu yazı Reuters'in, "Food may eclipse oil as spending threat" başlığıyla geçtiği haberden derlenmiştir.