Güncelleme Tarihi:
Tüm gelişmiş ülkelerde yapılan ve Pazartesi günü açıklanan satın alma yöneticileri endeks (PMI) çalışmaları, şirket faaliyetleri, siparişler ve işe alım planlarında güçlü canlanma işaretleri olduğunu ortaya koydu.
JPMorgan ve piyasa araştırmaları yapan Markit şirketi tarafından yapılan PMI endeksi çalışması, Ocak'ta 57.2 seviyesine çıkarak, bu verilerin toplanmaya başlandığı 1998 yılından beri en yüksek noktaya ulaştı. Endeks Aralık ayında 55.6 seviyesinde bulunuyordu.
Markit'in kıdemli ekonomistlerinden Rob Dobson, "İmalattaki toparlanma güç kazandı, ancak daha fazla sevindiren gelişme ise [küresel çaptaki imalat sektörünün] istihdam yaratmaya başlamış olması" dedi.
Olumlu gelen PMI verileri hem Avrupa'da hem de ABD'de hisse senetlerinin sert şekilde değer kazanmasını sağladı.
GÄ°RDÄ° MALÄ°YETLERÄ° 30 YILIN ZÄ°RVESÄ°NDE
İmalattaki güçlü toparlanma, emtia ürünlerine olan talebi de artırdı ve girdi maliyetlerinin son 30 yılın en yükseğine çıkmasına neden oldu. İmalat tarafında gelişmiş büyük bölgelerdeki maliyet enflasyonu da Temmuz 2008'den beri en yüksek seviyesine çıktı.
Girdi maliyelerinin, gelişmiş ülkelerdeki istihdam ve imalat faaliyetlerinin kriz öncesi seviyelerine ulaşmamasına rağmen artması, küresel çapta hammadde sıkıntısı yaşanacağına yönelik kaygıları da artırıyor.
İmalat sanayinin temsilcileri ABD'deki faaliyetlerinin 2004 yılından beri en hızlı gelişmeyi kaydettiğini söylerken, Avrupa tarafında da İrlanda ve İspanya'ya rağmen Almanya önderliğinde hızlı ilerleme yaşandığı görülüyor.
ABD’DEKİ İŞSİZLİĞİ ÇÖZMEYE YETMEZ
Uzmanlar diğer yandan ise, imalat sektöründeki istihdam oranın nispeten düşük olduğuna dikkat çekerek, ABD'deki işsizliği bu sektörün çözeceğine dair beslenen iyimserliğe karşı çıkıyor.
2008'de Lehman Brothers'ın çöküşünden sonra 2009 yılının ilk aylarında başlayan küresel imalat sektöründeki toparlanma o dönemde beri sürekli artan bir eğilimi izliyor.
* Bu yazı Financial Times'ta yayımlanan, "PMI data raise fears on global inflation" başlıklı haberden derlenmiştir.
Â
http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                                           EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â
Â