Rusya ile tarihi imzalar atılıyor

Güncelleme Tarihi:

Rusya ile tarihi imzalar atılıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2010 10:07

Türkiye ile Rusya arasında tarihi nitelikteki enerji anlaşmalarına imzalar bugün atılıyor.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in de katıldığı Çırağan Sarayı'ndaki törende Türk ve Rus bakanlar tarafından imzalanacak anlaşmalar, Rusya'dan alınan doğalgazın fiyatı, Akkuyu nükleer santral projesi ve Samsun-Ceyhan boru hattı konularını içeriyor.

İstanbul'da gerçekleştirlen "Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA)" kapsamında gerçekleştirilen görüşmelerin ardından düzenlenecek basın toplantısında, Akkuyu nükleer santral projesinin yerli ortağının açıklanabileceği konuşuluyor.

Görüşmelerde ayrıca, Rusya'dan alınan doğalgazın fiyatı da masaya yatırılacak. Türkiye'nin Ukrayna'ya metreküp başına uygulanan 100 dolarlık indirimi gündeme getirip, kendisinin ödediği 330 doların aşağı çekilmesini talep etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev'in Ankara ziyaretinde iki ülke arasında ham petrolün Samsun-Ceyhan hattından taşınması ile Mersin Akkuyu'da Türkiye'nin ilk nükleer santralinin yapılması konusunda mutabakata varılmış ve ilgili anlaşmalar 12 Mayıs'ta imzalanmıştı.

AKKUYU PROJESİ

Rusya ile yaklaşık 20 milyar dolara mal olması beklenen Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak olan Akkuyu santralinde ilk ünitenin en geç 2018 yılında devreye alınması planlanıyor.

Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş. (TETAŞ) tarafından açılan nükleer santral ihalesine tek katılımcı olarak giren Rus-Türk ortaklığı Atomstroyexport- Inter RAO-Park Teknik'ten oluşan konsorsiyum, önce 21.16 kilowatt saat/sentlik teklif vermiş, ardından bu rakam kilowatt saat başına 15.3-13.4 sent aralığına çekilmişti. Ancak Danıştay'ın sürece temel teşkil eden yönetmeliğin üç maddesine ilişkin yürürlüğü durdurmasının ardından ihale 20 Kasım 2009'da iptal edilmişti.

SAMSUN-CEYHAN BORU HATTI

Rusya ile aynı zamanda petrolün boğazlardan taşınmasına yönelik konuların da görüşmelerde ele alınması planlanıyor. Bu kapsamda, Boğazlar'dan yoğun tanker geçişini engellemek isteyen Türkiye, Chevron, Exxonmobil, BP, Total, ENI gibi büyük enerji şirketleriyle Boğazlar yerine gönüllü olarak by-pass hatlarına yönelmeleri konusunda görüşmeler yürütüyor.

Haberin Devamı

Rus hükümetinin de by-pass hatlarına yönelmeye sıcak baktığı Türk Dışişleri yetkilileri tarafından ifade ediliyor. Şirketlerin de bu projeye sıcak bakması halinde Samsun- Ceyhan Hattı'nın kapasitesinin 60 milyon tondan 100 milyon tona çıkarılabileceği belitiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!