Güncelleme Tarihi:
Uzmanlar, Son yaÅŸanan küresel krizde aldığı önlemlerle ekonomisinin bu süreçten çok zarar görmeden çıkarmayı baÅŸaran Åžili'nin, depremini verdiÄŸi ekonomik kayıplarla mücadele ederken, Haiti'deki gibi dağınık bir görüntü ortaya koymayacağı görüşünde birleÅŸiyor.Â
Konuyla ilgili The Wall Street Journal'e değerlendirmelerde bulunan New York Üniversitesi'nde görevli Siyaset Bilimci Patricio Navia, "Şili depremle mücadele konusunda Haiti'den çok, Japonya ile kıyaslanacak bir ülke konumundadır" dedi.
Şili’de Cumartesi günü meydana gelen ve 1.5 dakika süren 8.8 büyüklüğündeki depremde 300'den daha fazla kişi hayatını kaybetti.
Ocak ayında Haiti'de yaşanan 7.0 şiddetindeki depremde de ortaya hem maddi hem can kaybı açısından büyük bir hasar bilançosu çıkmıştı. Toplamda 230 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremde, ülkedeki ekonomik ve siyasi otoritenin zayıflığı yüzünden yaralarının sarılması sürecinde büyük sorunlar ortaya çıkmıştı.
ORTA VADEDE AVANTAJ
Uzmanlar, Şili de meydana gelen depremin kısa dönemde ülke ekonomisine olumsuz etkilerini olacağını ancak bunun ülkenin uzun vadede bunu avantaja çevirebileceğini vurguluyor.
ABD'li banka Goldman Sachs Kıdemli Analisti Alberto Ramos, depremin ekonomide yarattığı olumsuzluğun birkaç hafta süreceğini ve bunun da birinci ve ikinci çeyrekteki gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) rakamları üzerinde negatif etki yaratacağın söyledi. Ancak Ramos, bunun sonrasında yeni inşaatların yapılmaya başlamasıyla ekonominin toparlanmasının daha hızlı şekilde geri döneceğine inandığını belirtti.
Ramos, "Kısa vadede, perakendecilikle birlikte birçok sektör ağır şekilde etkilenecek, orta dönemde ise inşaat ve madencilik sektörleri bundan kârlı çıkacak..." dedi.
Yeraltı kaynaklarıyla dünya ekonomisinde önemli bir yere sahip olan Şili, bakır ihracatında da ilk sırada yer alıyor.
Toronto merkezli yatırım danışmanlığı kurumu RBC Capital Markets Gelişmekte Olan Ülkeler Birimi Başkanı Nich Chamie de, Şili'de yeniden yapılanma çalışmalarının yönetime, iş hayatına ve bireylere ağır mali yük getireceğini ancak ülkenin tasarruf gücünün, mali açıdan büyük sorun yaşanmasına izin vermeden bunun altından kalkmayı sağlayacağını söyledi.
Chamie, kısa vadede ise depremin sanayi ve tarım sektöründe neden olduğu kayıplardan dolayı ekonomik faaliyetlerin yavaşlayacağı ve bunun da ülkenin para birimi olan pezonun değerinde düşüşe neden olacağını söyledi.