IMF yardımı AB’ye zarar verebilir

Güncelleme Tarihi:

IMF yardımı AB’ye zarar verebilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2010 16:08

Avrupa Birliği'nin (AB), kıtayı etkisi altına alan borç sorunu için Uluslararası Para Fonu'dan yardım istemesi, yatırımcıların gözündeki güvenilirliğini kaybetmesine neden olabilir.

Haberin Devamı

Financial Times’ın köşe yazarlarından Wolfgang Münchau, kaleme aldığı son yazısında, küresel finans piyasalarının euro bölgesinin kendi sorunlarına çözüm bulamadığını düşündüğünü ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) devreye girmesini istediğini belirtti.

Almanya ve fransa’nın sorunlu ülkeleri kurtarma konusunda karışık sinyaller vermesinin, ülke borcu krizinin farklı ülkelere de sıçrayacağı korkusu yarattığını belirten Münchau, sorunları çözme konusunda ımf'ye başvurmayı en son seçenek olarak gösterdi.

Ancak piyasalar Avrupa Birliği’nin (AB) borç sıkıntısı içindeki ülkelere acil yardım sağlayacak pozisyonda olduğunu inanmazken, ımf’nin bütün sorunu ortadan kaldıracak deneyim ve güce sahip olduğunu düşünüyor.

Haberin Devamı

İddialar doğru olsa da, ımf desteği isteyenler, finansal piyasaların bu durumda AB’ye olan güveni tamamen kaybedebileceği ve AB’nin, piyasaların gözünde kendi sorunlarını bile çözemeyen bir birliğe dönüşebileceği ihtimalini görmezden geliyor.

Bu durumun farkında olan yatırımcılar, euro bölgesine bir para birliğinden çok, kısa zamanda çökecek sabit kura sahip bir piyasa olarak bakabilir.

Münchau, yatırımcıların ımf’nin devreye girmesi durumunda yunanistan’ın, Arjantin’in izlediğine benzer bir yola girebileceğine inandığını belirtiyor.

Arjantin 2000’li yılların başında büyük bir borç sıkıntısı içine girmişti. Ülkede devalüasyon istemeyen Arjantinli yetkililer ise ımf destekli kurtarma programını kabul etmişti. Uygulanan programlar, devalüasyon seçeneğinden daha iyi sonuçlar doğurmuş ve finans sistemi büyük bir çöküşün eşiğinden kurtarılmıştı.

DAHA FAZLASI GEREKİYOR

Ancak AB’nin sorunlarını kendi başına çözmesi, kıtanın güvenirliği açısından çok daha önemli. Bu yüzden kıtanın İstikrar ve Büyüme Anlaşması’nın sınırlarının zorlanması gerekiyor.

Münchau ise asıl sorunun anlaşmadan çok AB’nin son hamle konusunda eksik kalması olarak tanımlıyor. Anlaşmada bir üye ülkenin diğer üyelerin isteklerini yerine getirememesi durumunda cezalandırıldığını belirten yazar, kendi borcunu bile ödeyemeyen bir ülkeyi cezalandırmanın mantıklı bir hareket olmayacağını söylüyor. 

Haberin Devamı

AB’nin krizin önüne geçecek, ortak bir karar alması, sadece yunanistan’daki sıkıntıları sonlandırmakla kalmayıp, sorunun en azından mali yapısı zayıf diğer ülkelere yayılmasını önleyecek. Şu anda herhangi bir öneri yokken, borç krizi tehlikesi otomatik olarak İspanya ve Portekiz’e sıçradı. Ülkelerin borsaları Atina’ya kıyasla daha büyük düşüşler yaşadı.

Uluslararası bankacılık sektöründe yaşanan krizin etkisinden halen kurtulamayan Avusturya ve finans sektörü küresel mali krizden İspanya ve Portekiz’e kıyasla daha fazla etkilenen Belçika’ya da dikkat edilmesi gerekiyor.

“Sıkıntılar yayıldıkça, yatırımcılar euro bölgesinin dağılma ihtimalini daha fazla gündeme getirecek” diyen Münchau, Perşembe günü bir araya gelecek AB liderlerinin mikro ekonomik reformları tartışmaktan çok, mevcut krize odaklanması gerektiğini ve çözüm getirecek bir politika üzerine çalıştıklarının sinyalini vermesi gerektiğini düşünüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!