Paranın patronlarından kriz bitmedi uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Paranın patronlarından kriz bitmedi uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2009 13:10

İSTANBUL - Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası toplantılarına ve öncesinde düzenlenen yan etkinliklere katılmak üzere küresel finansın ağır topları İstanbul'a adeta akın etti.

Haberin Devamı

G7 ülkelerinin ‘güçlü dolar’ seferberliği

Dünya Bankası: Yoksulluk Türkiye'yi de etkileyecek

Babacan : İyileşme var ama çok ciddi riskler devam ediyor

İstanbul'da Kongre Vadisi'nin bulunduğu Harbiye'den Beşiktaş'a kadar hemen her otelde ya da kongre merkezinde ardı ardına, hatta bazen eş zamanlı konferanslar düzenleniyor. Katılımcılar ve basın mensupları bu etkinlikler arasında mekik dokuyor.

Bütün bu etkinliklerde ise tek bir sorunun yanıtı aranıyor: "Kriz bitti mi ve bundan sonra ne olacak?"

Ancak şu ana kadar yapılan konuşmalardan, sohbetlerden ve buradaki havadan en net şu mesaj çıkıyor:

“Kriz bitti demek için çok erken. Alınan önlemler henüz kaldırılmamalı.”

Üstelik bu uyarı en üst düzey yetkililerden açık açık yapılıyor. Bunu en açık dile getiren isimse ev sahiplerinden IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn.

Haberin Devamı

Sanki IMF Başkanı'nı bu dönemde en çok korkutan söz "kriz bitti" cümlesi. Strauss-Kahn gerek dün düzenlediği basın toplantısında ve konuşmasında gerekse de bugün katıldığı bir oturumda hep şu mesajı verdi:

"Krizden çıkış sinyalleri geliyor. Ancak bunun sürdürülebilir olup olmadığı belli değil. Biz bu dönemi bir fırsat olarak kullanalım. Bir daha aynı felaketi yaşamamak için reformlar yapalım."

AZ KALSIN "ONE MINUTE" OLUYORDU
Krizden çıkış ve sonrası, İngiliz BBC'den canlı yayınlanan bir açık oturumda birbirinden önemli katılımcılar tarafından da tartışıldı.

Oturuma, Strauss-Kahn, Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, Goldman Sachs Direktörü Jim O'Neill, Harvard Üniversitesi öğretim üyelerinden Niall Ferguson'un yanısıra Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da katıldı.

IMF Başkanı konuşmasında, "Kriz bitti demek mümkün değil. Önümüzdeki 10-12 aydaki gelişmeler izlenecek. Aşağı yönlü riskler sürüyor" dedi.

Oturum sırasında Lagarde ile serbest piyasa ekonomisinin sıkı savunucularından Ferguson arasında da neredeyse bir one minute krizi yaşanacaktı.

Lagarde, devletin müdahalesine sert şekilde karşı çıkan şirketlerin ya da finans kurumlarının zor duruma ilk düştüklerinde hükümetin kapısını çaldıklarını belirterek, krizden çıkıldıktan sonra da devletin ekonomide rolünün sürmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Ferguson ise itiraz etmek için Lagarde'ın sözünü kesmeye kalkışınca Fransız bakan Ferguson'ın kolunu tutarak, "lütfen bir dakika bitireyim" (please, one minute, let me finish) dedi.

Bu söz üzerine herkes gülünce gerilim de fazla artmadan dağılmış oldu.

TEŞVİK UYARILARI
Oturumda konuşan Sabancı da ekonomiden henüz yeterince güçlü sinyallerin gelmediğini ancak verilerin umut vaat ettiğini söyledi.

Sabancı, önce büyümenin canlanmasını ancak işsizlik oranındaki düşüşün bunun gerisinde kalmasını beklediğini belirtti. İstihdam konusunda şu görüşleri dile getirdi:

"İstihdam yaratmak sadece yeni yatırımlarla olmaz. İstihdam maliyetleri ve işgücü nitelikleri ile işler arasındaki uyumsuzluk da söz konusu. Dolayısıyla istihdam sorunu sadece talep artışıyla çözülemez."

Haberin Devamı

Sabancı gibi hemen her yetkili ya da katılımcı önce büyümenin geleceğini ancak esas sorunun işsizlik olduğunu ifade ediyorlar.

Sık sık yapılan bir diğer uyarı da kriz zamanı verilen teşvikleri kaldırmak için henüz erken olduğu. Fransız Ekonomi Bakanı bugünkü oturumda devlet müdahalesinin "azar azar, adeta parmak ucunda gider gibi geri alınması" gerektiğini söyledi.

Kriz sırasında getirdiği teşvikleri ilk geri alan ülke olan Türkiye'nin bu kararı bir miktar erken almış olabileceği de sıkça dile getirilen bir diğer görüş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!