Kapatılan vakıf üniversiteleri öğrencilerine yol haritası

Güncelleme Tarihi:

Kapatılan vakıf üniversiteleri öğrencilerine yol haritası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2016 21:32

FETÖ soruşturması kapsamında kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarının önlisans ve lisans programlarındaki öğrencilerle ilgili ayrıntılar belirlendi. Yükseköğretim Kurulu’nca (YÖK) hazırlanan yol haritasına göre öğrenciler, 23-26 Ağustos’ta en fazla 24 tercih yapacak ve ÖSYM tarafından merkezi olarak yerleştirilecekler. Öğrenciler sadece kapatılan üniversitelerin bulunduğu ilde değil, bütün illerdeki yükseköğretim kurumlarında ‘özel öğrenci’ olabilecek.

Haberin Devamı

Kapatılan üniversitelerin öğrencileriyle ilgili izlenecek yol özetle şöyle:

KOORDİNATÖR ÜNİVERSİTEYE

FETÖ soruşturması kapsamında kapatılan üniversitelerin mezun ve öğrencilerinin kayıtları koordinatör üniversiteye aktarılacak. Tüm öğrencilerin üniversiteye kayıt oldukları yıldaki ÖSYS/DGS puanları ile kayıt yaptırdıkları programların tüm üniversitelerdeki taban puanları esas alınacak. Yapılacak tercihlere göre ÖSYM merkezi olarak yerleştirecek. Öğrencilerin bilgileri önce koordinatör üniversitelere, ÖSYM’nin yerleştirmesinin ardından da yerleştikleri üniversitelere aktarılacak. Yabancı dilde eğitim veren programların öğrencileri, aynı isimli Türkçe programları da tercih edebilecek. Öğretim dili Türkçe olanlar da, aynı isimli öğretim dili yabancı dil olan programları, yabancı dil yeterlilik koşullarını sağlayarak tercih edebilecek.

EN DÜŞÜK PUAN

Haberin Devamı

Uluslararası ortak lisans (çift) diploma programlarına kayıtlı öğrenciler, bu programla aynı adı taşıyan fakat uluslararası ortak (çift) diploma programı olmayan programları tercih edebilecek. Tercih edilen programın ilgili yıla ait taban puanının öğrencinin puanından düşük veya eşit olması durumunda yerleştirme yapılacak. Öğrenci tercih ettiği programlardan birine yerleşemezse, ilgili yılda adayın puanından düşük veya eşit puanla öğrenci alan program olması durumunda taban puanı öğrencinin puanına en yakın olana yerleştirilecek.
Yurtdışındaki üniversitelerden yatay geçiş yapanların yerleştirmeleri de, oradaki üniversiteye kayıt olduğu yılda varsa ilgili ÖSYS puanı, olmayanların da programın puan türündeki puanı 180 olarak kabul edilecek. Yatay geçiş işlemleri için gerekli olan öğrenci belgesi e-devlet üzerinden alınabilecek ancak bu öğrencilerin kapatılan üniversiteye yerleştirilip yerleştirilmediğine dair gerekli kontrollerin başvuru yapılan yükseköğretim kurumu tarafından YÖKSİS üzerinden yapılacak.

‘KHK UYARINCA’ İBARESİ

Diploma ve diploma yerine geçen belgelerin düzenlenmesi de koordinatör üniversitede. Bunların yerine geçen belgelerin imzalı olarak hazır olması halinde öğrencilere bu diplomaları verilecek. Hazır değilse diploma, öğrencinin yerleştirildiği üniversitede düzenlenecek. Ancak diplomanın üzerinde “667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca söz konusu yükseköğretim kurumuna yerleştirildiği” ibaresi yer alacak. Yerleştirmenin ardından isteyenler üniversitelerde ‘özel öğrenci’ olarak ders alabilecek ve bu dersleri yerleştirildiği üniversitede saydıracak. İsteyen vakıf üniversiteleri, sadece kapatılan kurumların öğrencilerinden 31 Ağustos’a kadar kontenjan sınırlaması olmadan kurumlararası yatay geçiş başvurusu alabilecek. Kapatılan üniversitelerdekiler tüm derslerden başarı şartı aranmaksızın 100 üzerinden 50 veya 4 üzerinden 2 not ortalaması olan öğrencilerin yatay geçişleri kabul edilecek. Geçiş için gerekli belgeleri yoksa öğrencinin beyanı dikkate alınarak başvurusu değerlendirilecek. Kayıt hakkı kazananların kaydı yapılacak. Bunlar belgelerini daha sonra koordinatör üniversitesinden alarak kayıt hakkı kazandığı üniversiteye verecek. Bilgileri doğru değilse kayıtları iptal edilecek.

Haberin Devamı

PROGRAMLAR ARASI TERCİH

Programlar arası tercih yapılabilecek. Animasyon öğrencileri çizgi film animasyon, iktisattakiler ekonomi gibi programları tercih edebilecek. Tam liste YÖK’ün internet sitesinde yayınlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!