Tercihte puan değil sıralama önemli

Güncelleme Tarihi:

Tercihte puan değil sıralama önemli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2008 16:03

OKS sonuçları açıklandı. Ama puanınız ne kadar iyi olursa olsun, iyi bir okula yerleşmenin yolu, doğru tercih yapmaktan geçiyor.

Haberin Devamı

Bu yazı dizisinde gönlünüzdeki Anadolu, Fen veya özel okula yerleşmek için gereken ipuçlarını veriyoruz. Her şeyden önce unutulmaması gereken önemli bir nokta var. Bahçeşehir Eğitim Kurumları Rehberlik Uzmanları şöyle diyor: "OKS'nin bir sıralama sınavı olduğunu unutmayın. Diğer adaylara göre başarı sıranız önemli. Sizin hangi liseye gireceğinizi puanınız değil, başarı sıranız belirleyecek.

PUANI DİPLOMA NOTU BELİRLEDİ
Son beş yılın diploma not ortalaması 100'ün altında olan öğrenciler bu yılki OKS'de tüm sorulara doğru cevap verdikleri halde dereceye giremedi. Diploma notu, üç yıldır OKS puanının hesaplanmasında dikkate alınıyor. Bu yıl son kez yapılan OKS'de, 263 öğrenci bütün soruları yanıtladığı halde birinci olamadı. Çünkü, diploma notları düşüktü. Diploma notu daha iyi olup, yaşı daha küçük olan 97 öğrenci, bu

OKS'DE TERCİH VE KAYIT TAKVİMİ
11-18 Temmuz: Tercihlerin alınması (20 adet tercih girilecek)

25 Temmuz: 1. yerleştirme sonucu ilanı

28 Temmuz-4 Ağustos: Kayıt

5 Ağustos: 1. yerleştirme sonucuna göre boş kontenjan ilanı

6-10 Ağustos: 2. yerleştirme taleplerinin alınması

15 Ağustos: 2. yerleştirme sonucu ilanı

16-22 Ağustos: Kayıt

23 Ağustos: 2. yerleştirme sonucuna göre boş kontenjanların ilanı

24-25 Ağustos: Tercihinde yükselme taleplerinin alınması

1 Eylül: Tercihinde yükselme sonucu ilanı

2-4 Eylül: Kayıt

öğrencilerin önüne geçerek birincilik elde etti. Sınavda bütün soruları tam yaptığı halde diploma notu katkı payının gazabına uğrayan diğer öğrenciler de ikinci ve üçüncülüğü paylaştı. Çok başarılı yüzlerce öğrenci diploma notu çok iyi olmadığı için kaybederken, daha az soru yapan öğrencilerin bazıları da diploma notundan faydalandılar. Örneğin diploma notu 90.99 olan bir öğrenci soruları tam yapmasına rağmen birincilik elde edemezken, soruların ancak yarısını yapabilen bir başka öğrenci diploma notu sayesinde 20-25 ek puan alarak öne geçti. OKS'de puan 500 üzerinden hesaplanıyor. Diploma notu katkı payının etkisi yüzde 15. Bu uygulama, sınavda ve okulda başarılı öğrenciden çok, okulda başarılı ama sınavda başarısız öğrenciye avantaj sağlıyor. Sınav başarısı düştükçe diploma notundan alınan ek puan artıyor.

Haberin Devamı

160 PUAN BARAJINI AŞMAK GEREK
OKS sonucuna göre tercih yapabilmeniz için OKS-TM veya OKS-MF puan türlerinin herhangi birinden 160 puan barajını aşmış olmanız gerekiyor. Final Dershaneleri Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, "Bir okula tercih listesinde yer verebilmek için, o okulun geçen yılki puanına değil, en son Türkiye’nin kaçıncı öğrencisini aldığına bakmak gerekiyor. Unutmayın, OKS bir sıralama sınavı. Yani OKS ile öğrenci alan bir okula yerleşebilmek için, elde ettiğiniz puan kadar Türkiye sıranız da önemli. Örneğin, 2007 OKS’de İstanbul Galatasaray Lisesi’ne giren öğrencinin puanı 478.18, Türkiye sırası 457. Bu yıl OKS’de Galatasaray Lisesi’ne girebilecek öğrencinin de sıralamada ilk 450 içinde olması gerekiyor" diyor.

Haberin Devamı

EN ÇOK SORULAN SORULAR

Bir okulu Ahmet 1. tercihinde, Ayşe 15. tercihinde yazmış olsa ve Ayşe’nin puanı Ahmet’in puanından 0.001 yüksek olsa öncelik hakkı kime verilir?

-OKS’de tercih önceliğine değil, puan üstünlüğüne bakıldığından çok küçük bir farkla da olsa puanı yüksek olan Ayşe’ye öncelik verilir.

Bir okula yerleştirme yapılırken iki adayın puanı eşitse kime öncelik veriliyor?

-OKS-TM puan türü ile öğrenci alan okullarda, puanı eşit olan iki öğrenci arasında şöyle tercih yapılıyor: Önce Türkçe neti yüksek olan adaya, bu puan eşitse Matematik neti yüksek olan adaya, bu puan eşitse Fen Bilgisi neti yüksek olan adaya, bu puan da eşitse Sosyal Bilgiler neti yüksek olan adaya öncelik veriliyor. Tüm puanlar eşitse, tercih listesinde o okulu daha üst sıralara yerleştiren adaya, tercih sırası da eşitse yaşı küçük olan adaya öncelik veriliyor. OKS-MF puan türü ile öğrenci alan okullarda ise öncelik Matematik, Fen Bilgisi, Türkçe ve Sosyal Bilgiler sıralaması olarak değişiyor. Tüm veriler eşitse, tercih sırasına, o da eşitse yaşı küçük olana öncelik tanınıyor.

Haberin Devamı

Tercih listesi oluştururken önce Fen Liselerini, daha sonra Anadolu Liselerini daha sonra da Anadolu Öğretmen ve Meslek Liselerini mi sıralamamız gerekiyor?

Tercih listenizi puanı en yüksek olan ve en çok istediğiniz okuldan, puanı en düşük olan ve en az istediğiniz okula doğru sıralamanız gerekiyor.

Fen Liselerinin öğrencilere sağladığı avantajlar nelerdir?

-Fen Liseleri bulundukları her ilde en yüksek puanlı öğrencilerin tercih ettiği okullar. Doğal olarak bu okulların ÖSS başarıları da yüksek. Ancak bu okullarda yabancı dil için hazırlık sınıfının yok.

Anadolu Liselerinin öğrencilere sağladığı avantajlar nelerdir?

-Anadolu Liselerine de başarılı öğrenciler giriyor. Onların da ÖSS'de başarılı olma olasılığı yüksek. Bazı Anadolu Liselerinde hazırlık sınıfı var.

Haberin Devamı

Anadolu Öğretmen Liselerinin öğrencilerine sağladığı avantajlar nelerdir?

-Bunlar, öğrencilerine en çok avantaj sağlayan okul grubu. Bu okulları bitiren öğrenciler ÖSS'de öğretmenlikle ilgili bölüm seçtiklerinde ek puan aldıklarından yerleşme şansları rakiplerine göre daha yüksek oluyor. Üstelik, öğretmenlik dışı bir alan seçtiklerinde de puan kaybına uğramıyor. Okuldaki bölümüne göre istediği alanda üniversiteye girebilme şansına sahip oluyorlar.

Sosyal Bilimler Liselerinin öğrencilerine sağladığı avantajlar nelerdir?

-İlk mezunlarını bu yıl veren Sosyal Bilimler Liselerinin toplam sayısı geçtiğimiz yıl 13’e yükseldi. ÖSS'de Sosyal Bilimler alanlarına öğrenci hazırlamayı amaç edinen okulların hazırlık sınıfının olması önemli bir avantaj.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!