Güncelleme Tarihi:
Veli sistemin yönlendirdiği okula ön kayıt yaptırıyor. Oluşturulan geçici listeler okul müdürlerine veriliyor. Adresler kontrol ediliyor ve buna göre kayıt işlemi yapılıyor.
Geçtiğimiz Mayıs ayında bunun için okulların öğrenci alım bölgeleri belirlendi. Veliler okullara asılacak alım bölgeleri listesinden, adresine göre belirlenmiş okulu tespit edecek. Kayıt olması gereken okula giderek kaydını internet üzerinden e-okul sistemi ile yaptırabilecek.
Kayıt işlemi sisteme girmek için gerekli bilgi ve şifrelere sahip okul görevlileri tarafından yapabilecek.
Tabii bu arada sistemdeki adres uygunluğu zorunluğunun bazı istisnaları da yok değil. Okulun kontenjanının dolmaması halinde kardeşlerin aynı okulda birleştirilmesi, öğrencinin ana sınıfını okuduğu okula devam edebilmesi ve çalışan anne-babanın iş yerinin bulunduğu alana dahil edildiği okula kayıt yaptırması gibi talepler değerlendirilecek.
Kayıt işlemleri sırasında velilerden herhangi bir bağış talep edilmeyecek.
Ancak, geçen yıl yaşananları dikkate almakta yarar var. Ev sahipleri- muhtarlar ve emlakçılar için yeni gelir doğdu. İstediği okulun bölgesinde oturmayanlar birkaç aylığına da olsa o bölgede ev kiralıyor. Orada oturuyormuş gibi kendini göstererek istedikleri okullara kaydını yaptırıyorlar. Okul başladıktan sonra da taşınıyormuş gibi evlerinin kontratını iptal ediyorlar. Devlet okullarında kayıt döneminde dönen paralar farklı sektörler için ciddi bir kazanç sağlıyor.
Bütün bunların doğruluğunu şu basit gözlemle ispatlayabilirsiniz. Okullar açıldığı zaman gidin okulların bahçesindeki servisleri inceleyin. O servislerin tıklım tıklım dolu olduğunu, okula çok uzak bölgelerden çocukların geldiğini göreceksiniz.
Bir velinin söyledikleri de bunu doğruluyor: "Sadece önce okul idaresi karşımıza çıkarken, şimdi muhtarlık, ev sahipleri ve emlakçılar çıktı. 1 verirken 3 vermeye başladık" diyor.
Ne diyelim yeni kayıt dönemi hayırlı olsun.
Geçtiğimiz hafta İstanbul Tabib Odası Başkanı’nın sınav döneminde sahte raporlarla ilgili tepkisini yazmış, öğrenci ve velileri yolsuzluğa iten yöntemin yanlışlığını dile getirmiştim.
Sonunda Bakanlık çağrılara yanıt verdi. Sahte raporların önüne geçmek için bizim de önerdiğimiz "izin" konusunu gündeme getirdi. Buna göre, ÖSS’ye girecek lise son sınıf öğrencilerinin yanısıra OKS’ye girecek ilköğretim son sınıf öğrencileri bir hafta önce izinli sayacak.
İlköğretim son sınıf öğrencileri 1 Haziran Cuma gününden itibaren, OKS’nin yapılacağı 10 Haziran Pazar gününe kadar izinli sayılacak. Lise son sınıf öğrencileri ise 8 Haziran Cuma gününden itibaren ÖSS’nin yapılacağı 17 Haziran Pazar gününe kadar izinli sayılacak. Okullar da zaten 19 Haziran Salı günü yaz tatiline girecek.