Güncelleme Tarihi:
Ek yerleştirmede ise bu sayı, kazandığı halde kayıt olmayanlarla 88 bin 319’a çıktı. Uzmanlara göre bu adaylar üniversitelerin taban puanının yükselmesine neden olarak, ek yerleştirmeyi bekleyen düşük puanlı öğrencilerin üniversiteli olma şansını elinden alıyor. Bu öğrencilerden kaynaklı olarak, Boğaziçi, ODTÜ, Galatasaray gibi üniversitelerde bile boş kontenjan kaldı. En çok tercih edilenlerden endüstri mühendisliği, radyo televizyon ve sinema gibi bölümler bile dolmadı.
BARAJ NASIL ETKİLEDİ?
Bu yıl tıp ve hukuk fakültelerine getirilen baraja göre, tıp için ilk 40 bin, hukuk için de ilk 150 bin sıralamasına girmek gerekiyordu. Bu durum fakültelerin kontenjanını nasıl etkiledi? ÖSYM’nin verilerine göre ek yerleştirmeler sonucunda tıpta 36, hukukta 139 kontenjan boş kaldı. Bu yıl genel olarak tıp yüzde 99.7, hukuk yüzde 99.1 doluluk oranı yakaladı. Uzmanlara göre barajın etkisi tıp ve hukuka ‘boş kontenjan’ olarak yansıdı. Bu yıl başarı sırası barajından Kıbrıs’taki üniversiteler ise muaf tutuldu. KKTC’de sadece bir tıp fakültesinde 10 boş kontenjan kaldı. Ek yerleştirmede hukuktaki toplam 88 boş kontenjana 66 aday yerleşti. Uzmanlara göre, bu bölümlerde geçen yıl daha fazla boş kontenjan kalıyordu ve puanı, sıralaması daha düşük öğrenciler girebiliyordu. Bu sene ise puanı daha yüksek öğrenciler buralara yerleşti.
Kaynak israfı
Salim Ünsal (Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı) Ek yerleştirmede başka model denenmeli. Kazanan aday da yararlanmalı. Baraj bir tane olmalı. Barajdan dolayı 88 bin kontenjana öğrenci alınamaması gerçek anlamda bir kaynak israfı. Felsefe ve arkeolojide doluluk oranının yüksek olmasının nedeni tekrar sınava hazırlanmayı göze alamayıp hangi bölüm olursa olsun yerleşeyim diyen öğrencilerin bu bölümleri yazması. (Esra ÜLKAR)